X

De ce a refuzat Nikola Tesla Premiul Nobel pentru fizică?

Fizicianul și inventatorul sârb Nikola Tesla s-a născut pe 10 iulie 1856, în satul Smiljan, din provincia Lika, Croația actuală. Aici și-a început studiile primare, continuând apoi la Școala Politehnică din Graz și finalizându-le la Universitatea din Praga.

Nikola Tesla a fost inginer strălucit, dar un afacerist slab

Tesla a lucrat ca inginer în Germania și Franța, înainte de a emigra în SUA în 1884. La New York, a colaborat cu Thomas Edison, aducând îmbunătățiri la multe dintre invențiile americanului. Totuși, diferențele de stil dintre cei doi a condus la destrămarea parteneriatului lor.

Fizicianul sârb a demisionat de la compania lui Edison în 1885 și și-a înființat propria companie, numită „Tesla Electric Light and Manufacturing”. În perioada dintre 1887 și 1894, Nikola Tesla s-a dedicat proiectării și depunerii a numeroase brevete, conlucrând cu magnatul George Westinghouse. Acesta din urmă a cumpărat drepturile de brevet pentru unele invenții ale lui Tesla.

Viața marelui om de știință a început să se schimbe începând cu anul 1895. Mai exact, inventatorul avea mari probleme financiare, iar compania sa dăduse faliment. Pe măsură ce trecea timpul, Tesla devenea tot mai excentric și retras, dedicându-și timpul experimentelor cu undele radio și mașinile seismice pe care le construise.

A spus că nu va accepta Premiul Nobel pentru fizică

Tesla a adus omenirii invenții precum curentul alternativ, sistemul polifazat, bobina Tesla, aparatul pentru raze X, comunicațiile fără fir, etc., deschizând astfel calea pentru electrificarea planetei. În 1915, împreună cu Thomas Edison, a fost propus pentru Premiul Nobel. Cu toate acestea, el a refuzat să accepte propunerea, considerând că este umilitor să împartă premiul cu „un om de afaceri”. Din păcate, Tesla avea dreptate: s-a dovedit că fostul său colaborator era mai mult un afacerist decât un om de știință. El cumpăra diverse invenții și își însușea brevete.

Considerat un fel de profet al secolului XXI , Tesla a murit, sărac și uitat de toți, la 7 ianuarie 1943 într-un hotel din New York. După moartea sa, unitatea de măsurare a inducției câmpului magnetic a fost numită după el, în timp ce o parte dintre obiectele personale au ajuns în Serbia.

Astăzi, la Muzeul Nikola Tesla din Belgrad, găsim o bogată colecție ce cuprinde peste 70.000 de scrisori, 31.522 de documente personale, 5.297 de desene tehnice, 1.000 de fotografii și 40 de diplome.

Distribuie acest articol:

Atlas Geografic • 10-01-2024, 00:00:38 • 216 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14475 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri