X

Curtea Internațională de Justiție începe audierile privind acuzațiile de genocid în Gaza aduse Israelului

Africa de Sud cere Curții Internaționale de Justiție să ordone suspendarea imediată a ofensivei militare a Israelului în Fâșia Gaza. Observatorii consideră că disputa are o puternică valoare simbolică pentru că lovește în inima identității naționale a Israelului, stat creat după demascarea Holocaustului nazist din al Doilea Război Mondial.

Audierile preliminare vor începe cu avocații Africii de Sud care vor pleda pentru acuzația de genocid în Gaza și vor solicita instanței să emită un ordin provizoriu pentru oprirea imediată a acțiunilor militare ale Israelului.

Echipa juridică a Israelului va avea la dispoziție trei ore, vineri dimineață, pentru a răspunde acuzațiilor. Luarea unei decizii în acest sens poate dura câteva săptămâni.

Cu toate că, istoric, Israelul consideră tribunalele ONU și internaționale nedrepte și părtinitoare, Tel Avivul a trimis o echipă juridică puternică pentru a se apăra în fața acuzațiilor aduse de Africa de Sud.

Israelul susține că acționează în Gaza în conformitate cu dreptul internațional și își concentrează acțiunile militare exclusiv împotriva Hamas.

O declarație a Ministerului israelian de Externe a numit cazul Africii de Sud o „exploatare josnică și disprețuitoare” a instanței internaționale.

După ce dosarul a fost depus la sfârșitul anului trecut, Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a cerut instanței să „ia imediat măsuri pentru a proteja poporul palestinian și să solicite Israelului, puterea ocupantă, să oprească atacul împotriva poporului palestinian”.

Ofensiva israeliană a ucis peste 23.200 de palestinieni în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Aproximativ două treimi dintre morți sunt femei și copii, spun oficialii din domeniul sănătății. Statistica nu face distincție între combatanți și civili.

În atacul Hamas din 7 octombrie asupra mai multor comunități din Israel au murit aproape 1.200 de persoane, cei mai mulți civili. Luptătorii Hamas au răpit aproximativ 250 de persoane, dintre care aproape jumătate au fost eliberate.

Cazul împotriva Israelului este o premieră

Curtea Internațională de Justiție, care se pronunță asupra disputelor dintre națiuni, nu a judecat niciodată o țară ca fiind responsabilă pentru genocid.

Cel mai recent, în 2007, a decis că Serbia „a încălcat obligația de a preveni genocidul” în masacrul din iulie 1995 de la Srebrenica.

Dosarul depus de Africa de Sud face referire la Convenția privind genocidul, elaborată în 1948 în urma celui de-al Doilea Război Mondial și a uciderii a 6 milioane de evrei în Holocaust. Atât Israelul, cât și Africa de Sud sunt semnatare ale convenției.

În dosarul depus la Curte, Africa de Sud spune că dorește ca instanța să stabilească responsabilitatea Israelului pentru încălcările Convenției privind genocidul, să o tragă la răspundere pe deplin, și să asigure protecția urgentă și deplină posibilă pentru palestinienii din Gaza.

Israelul se află din nou pe banca Curții Internaționale de Justiție luna viitoare, când se deschid audierile cu privire la o cerere a ONU pentru un aviz consultativ fără caracter obligatoriu privind legalitatea politicilor israeliene în Cisiordania și Ierusalimul de Est.

Europa Liberă • 11-01-2024, 12:00:50 • 273 vizualizari

Continuare pe Europa Liberă »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14993 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri