X

Lansare cu succes pentru Peregrine! Americanii se întorc pe Lună după mai bine de 50 de ani

Racheta Vulcan Centaur a United Launch Alliance a fost lansată cu succes pentru prima dată pe 8 ianuarie 2024, de la Baza Forțelor Spațiale Cape Canaveral, Florida, SUA. Racheta, care transporta sonda Peregrine construită de Astrobotic, a decolat conform planului la ora 09:18 (ora României).

Sonda Peregrine conține cinci instrumente științifice de la NASA. La aproximativ două minute după decolare, cele două propulsoare s-au separat de prima treaptă a rachetei, care și-a continuat ascensiunea prin atmosfera terestră. Cinci minute mai târziu, prima treaptă a rachetei Vulcan și-a oprit motoarele și s-a separat de treapta Centaur.

La aproximativ 50 de minute de la lansare, sonda Peregrine, principala încărcătură utilă, a fost desfășurată și s-a îndreptat spre Lună. Tory Bruno, președintele și directorul executiv al ULA, și-a exprimat entuziasmul cu privire la succesul misiunii.

Dacă sonda Peregrine va reuși să aterizeze cu succes pe Lună, va fi prima navă spațială americană care va reuși acest lucru de la încheierea programului Apollo în 1972. De asemenea, ar putea fi prima misiune privată care ajunge pe suprafața lunară.

Pe lângă Astrobotic, o altă companie numită Intuitive Machines, cu sediul în Houston, se alătură, de asemenea, cursei spațiale moderne. Sonda lor Nova-C va fi lansată în câteva săptămâni și ar putea chiar să aterizeze înaintea sondei Peregrine.

Misiunea Peregrine 1 este semnificativă, în special pentru NASA, deoarece reprezintă mai multe realizări pentru agenție. Cele cinci instrumente științifice ale NASA de pe sondă au fost contractate prin intermediul serviciilor comerciale selenare (inițiativa CLPS), iar Peregrine este prima misiune în cadrul acestui program.

La scurt timp după ce s-a separat de rachetă, centrul de control Astrobotic a primit un semnal de la sondă, semnalând desfășurarea cu succes a acesteia. Sonda Peregrine va intra acum pe o orbită eliptică în timp ce se îndreaptă spre Lună.

Aterizarea este anticipată pentru 23 februarie, iar misiunea are ca scop colectarea de informații despre suprafața lunară în vederea pregătirii viitoarelor misiuni cu echipaj uman.

Incredibilia • 08-01-2024, 12:00:45 • 154 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14458 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri