X

Ce ne spune matematica despre dilemele sociale?

Cooperarea umană se bazează pe faptul că oamenii lucrează împreună, chiar și atunci când au motive diferite. Cercetătorii din echipa lui Chatterjee de la Institutul Austriac de Știință și Tehnologie (ISTA) au dezvoltat o nouă modalitate de a înțelege modul în care colaborează indivizi cu trăsături diferite.

Descoperirile lor, publicate în PNAS, ar putea fi utile pentru studiile în domeniul economiei și al comportamentului. Imaginați-vă un grup de vecini care împart o alee acoperită de zăpadă după o furtună puternică. Cu toții trebuie să curețe zăpada pentru activitățile zilnice. Dacă toată lumea se pune la lopată, treaba se face rapid.

Dar dacă doar câțiva fac treaba, aceasta devine mai dificilă. Dacă nimeni nu ajută, aleea rămâne blocată. Cum pot acești vecini să depășească această dilemă socială și să lucreze împreună? Grupul lui Chatterjee se ocupă adesea de astfel de întrebări de cooperare și folosește teoria jocurilor pentru a studia procesul decizional în aceste situații.

Lucrările lor recente analizează modul în care diferite tipuri de indivizi interacționează într-un joc de bunuri publice pentru a aloca resurse pentru binele colectiv. În timp ce studiile anterioare s-au concentrat pe persoane cu motivații similare, lumea reală implică mai multă diversitate.

Ținând cont de acest lucru, echipa lui Chatterjee, condusă de doctorandul Valentin Hübner, a dezvoltat un nou model care ia în considerare diferite persoane și abilitățile acestora de a contribui la sarcinile comune. În acest model, resursele ar trebui să fie distribuite oarecum în mod egal între participanți pentru a menține eficient cooperarea.

În timp ce distribuția egală promovează stabilitatea, un pic de inegalitate poate îmbunătăți eficiența. Cercetările lui Hübner sugerează că oamenii găsesc un echilibru între egalitate și eficiență atunci când lucrează împreună. Modelul ar putea fi aplicat la diverse dileme sociale, cum ar fi schimbările climatice.

Testarea acestuia în scenarii din lumea reală și aplicarea lui la provocările societale ar putea fi valoroasă. De asemenea, acest studiu ar putea oferi informații pentru economie și elaborarea de politici.

Incredibilia • 04-03-2024, 00:00:45 • 43 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14503 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri