X

3 minute | Planurile Israelului după război. Rusia atacă Ucraina cu rachete nord-coreene. TikTok în campanie electorală

Bun găsit,

Iată principalele știri:

Planurile Israelului după război

Israelul a prezentat pentru prima dată planurile pe care le are pentru Gaza iar Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că după încheierea luptelor nu ar trebui să existe prezență civilă israeliană în Gaza, scrie The Guardian.

Planul ar fi ca Israelului să păstreze controlul de securitate asupra Fâșiei Gaza, scrie Reuters, o forță multinațională ar urma să se ocupe de reconstruirea teritoriului iar palestinienii ar fi responsabili pentru gestionarea teritoriului.

Cu toate acestea, membrii de extremă dreapta din guvernul Netanyahu își doresc ca palestinienii să plece din enclavă, iar Washington Post notează că apelurile israeliene la purificare etnică împotriva palestinienilor devin tot mai puternice.

>Ministrul israelian de extremă dreaptă, Bezazel Smotrich, susține relocarea palestinienilor din Gaza.

Declarațiile oficialului israelian vin în contextul unei noi vizite în Orientul Mijlociu a secretarului de stat SUA, Antony Blinken, scrie BBC, pe fondul tensiunilor sporite din regiune după asasinarea liderului Hamas Saleh al-Arouri, în Beirut și atacul de joi asupra unui grup din Bagdad susținut de Iran.

Asasinarea liderului Hamas la Beirut aduce temeri și mai mari privind escaladarea războiului, atât în rândul politicienilor, cât și în rândul cetățenilor simpli din Liban, scrie Deutsche Welle.

Iar WP spune că atacurile americane de la Bagdad, care au ucis ieri un comandant de miliție susținut Iran, adaugă și mai multă tensiune în regiune.

De altfel, completează The New York Times, guvernul irakian a condamnat furios atacul SUA, despre care a spus că „nu diferă de un atac terorist”.

The Wall-Street Journal scrie, la rândul său, că operațiunea americană de la Bagdad arată hotărârea Washingtonului de a opri atacurile asupra forțelor sale din Irak, unde se mai află în acest moment 2.500 de soldați americani.

De cealaltă parte, Organizația Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacul din Iran care a omorât 84 de persoane la ceremonia de comemorare a unui general iranian, scrie Euronews, după ce, inițial, autoritățile iraniene acuzaseră Israelul și SUA.

CNN explică dorința organizației ISIS, de ataca Iranul prin diferențele de orientare religioasă. ISIS este sunnită iar Iranul e controlat de clerici șiiți.

El Pais citează surse iraniene care spun că atacurile au fost realizate de atentatori sinucigași și nu prin declanșarea de la distanță a exploziilor, așa cum s-a spus inițial.

Rusia ataca Ucraina cu rachete nord-coreene

Casa Albă susține că Rusia atacă Ucraina cu rachete primite din Coreea de Nord, scrie Reuters, ceea ce aduce o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare”.

Reuters amintește că atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat existența unor acorduri militare, dar și-au declarat intenția de a-și întări relațiile bilaterale.

Coreea de Nord creează probleme și în Asia, unde Coreea de Sud a evacuat două insule după ce Phenianul a lansat tiruri de artilerie în apropiere, scrie Reuters.

Revenind la conflictul din Ucraina, CNN citează oficiali SUA care spun că Rusia e pregătită să cumpere din Iran și rachete balistice, pe măsură ce atacurile asupra Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile.

>Ministrul leton de externe, Krišjānis Kariņš, afirmă că Moscova va căuta noi ținte după încheierea conflictului cu Kievul.

În același timp, relatează The Guardian, Ucraina a atacat joi o unitate militară rusă în apropiere de Yevpatoria, în Crimeea ocupată de ruși. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au doborât rachete ucrainene deasupra peninsulei.

Rusia nu se va opri în Ucraina, avertizează ministrul leton de externe, potrivit Financial Times. Krišjānis Kariņš, fost premier, afirmă că Moscova va căuta noi ținte după încheierea conflictului cu Kievul, pentru că acțiunile Rusiei se bazează pe o ideologie imperialistă, indiferent de cine e la putere.

Fermierii polonezi își reiau blocada de la granița cu Ucraina, anunță Politico. Aceștia se alătură din nou transportatorilor care protestează de luni de zile pentru că se tem de impactul deschiderii piețelor către Ucraina.

Uniunea Europeană se pregătește de un punct de cotitură major în alegerile din 2024, scrie Euronews. Cel mai recent sondaj de opinie arată că grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație și euroscepticii Conservatori și Reformiști Europeni ar putea obține suficient sprijin cât să egaleze dimensiunea Partidului Popular, cel mai mare grup din Parlamentului European.

Despre alegerile prezidențiale din SUA din 2024, de această dată, scrie The Economist, care constată că omul care ar trebui să îl oprească pe Donald Trump este un vârstnic nepopular, Joe Biden.

Facebook, Instagram și Tik-Tok intră în campanie electorală

Aproape 19 milioane de români din cei 22 de milioane sunt așteptați la vot în 2024 la alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, scrie Europa Liberă, un an care aduce multe necunoscute pentru democrația românească și europeană.

Lupta electorală se dă online, titrează Euronews, care scrie că unele partide din România investesc bani grei pe Facebook, Instagram sau TikTok pentru câștiguri electorale. Astfel, PNL e cel mai urmărit partid pe Facebook, USR e lider pe Instagram, iar AUR pe TikTok.

>România cumpără 200 de rachete Patriot, în cadrul unui program comun al NATO de întărire a apărării aeriene.

Spotmedia citează un raport al diplomației germane care arată că România e o țintă potențială pentru Rusia, iar Bucureștiul are la dispoziție șase ani pentru a descuraja orice atac. Mai multe țări NATO s-ar afla în această situație și au nevoie de întărirea sistemelor defensive și de relansarea industriei de apărare.

În context, Libertatea informează că România cumpără 200 de rachete Patriot, în cadrul programului comun al NATO. Costul achiziției este estimat la 1,1 miliarde de euro.

Alte știri:

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!
Adrian

Europa Liberă • 05-01-2024, 12:00:50 • 220 vizualizari

Continuare pe Europa Liberă »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14492 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri