X

15 spitale din București și din țară, atacate cibernetic. Datele pacienților nu pot fi accesate de către medici

DNSC spune că este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

„Reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

În Bucureşti, afectate sunt spitalele „Marius Nasta”, „Bagdasar Arseni”, „Colţea”, Sf. Luca şi Institutul Clinic Fundeni.

Beatrice Mahler, managera Institutului „Marius Nasta” din București, spune pentru Europa Liberă că specialiștii au izolat programul Hipocrate - softul de gestionare a pacineților, folosit exclusiv de către spitale, iar toate serviciile se acordă local, pe computerele spitalului.

„Noi am deblocat activitatea în spital. Nu mai folosim Hipocrate”, declară Beatrice Mahler.

În afară de Institutul Marius Nasta, sunt afectate alte 14 spitale din toată țara - cele din București sunt printre cele mai mari.

Spitalale au închiriat sistemul pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață. Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că, dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

Reprezentanții Casei de Naționale de Asigură (CNAS) au declarat pentru Europa Liberă că nu știu nimic de atactul cibernetic pentru că programul Hiopocrate nu ține de ei.

Managerii spitalelor au confirmat însă că sistemul nu funcționează.

Europa Liberă • 12-02-2024, 12:00:47 • 102 vizualizari

Continuare pe Europa Liberă »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14964 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri