X

Ziarul Adevărul: „ASF a descoperit o aplicație clandestină folosită de Euroins”. Euroins atacă „oameni din ASF”

Presa din România relatează că relația dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară și Euroins, compania cu peste două milioane de asigurați RCA, s-a tensionat după ce ASF a votat miercuri, 1 februarie, în Consiliul său să trimită plângeri penale împotriva întregii conduceri a firmei.

Recent, Libertatea a informat publicul că ASF a făcut deja două plângeri penale, în 2021 și 2022, societății de asigurări Euroins, cea care are 31% din piața RCA. În ianuarie 2023, Consiliul ASF a votat să se întocmească a treia plângere penală, de această dată împotriva întregului management, în frunte cu CEO-ul Tanjia Blanik, cea care conduce de doi ani Euroins.

Ziarele și site-urile din România au solicitat reacții de la ASF. Prin purtătorul său de cuvânt, Daniel Apostol, ASF nu a negat. Adevărul citează o declarație acordată de Apostol pentru Libertatea în care acesta a spus: „ori de câte ori au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, ASF a sesizat organele competente cu privire la aspectele constatate”. Mai multe comentarii nu pot fi făcute, a subliniat purtătorul de cuvânt, pentru că plângerile penale făcute de ASF nu sunt publice.

„Aplicația clandestină”

Ziarul Adevărul citează propriile surse și spune că în cazul Euroins nu s-a descoperit doar ascunderea unor informații către statul român, ci și folosirea unei aplicații în acest scop. „Surse apropiate situației au declarat că ar fi vorba de dubla raportare privind litigiile, dar și despre descoperirea unei aplicații «clandestine», care nu era auditată și raportată la ASF, așa cum ar fi trebuit”, susține Adevărul. Libertatea nu are informații despre o asemenea aplicație folosită de Euroins și descoperită de controlul ASF.

În schimb, Libertatea a primit mai multe confirmări că cei din conducerea Euroins au fost audiați recent de către ASF. Discuțiile finale, inclusiv cea a directorului general Tanja Blatnik, au avut loc „în sediul ASF”, conform surselor din ASF, și nu în sediul Euroins, cum scrisese anterior Libertatea. Facem această rectificare.

După audieri, a fost întocmită nota care a intrat în Consiliul ASF și în urma căreia s-a votat, în unanimitate, întocmirea plângerilor penale pentru conducerea actuală a Euroins.

Euroins se referă și la oameni din ASF

La rândul ei, Euroins consideră că totul este o „manipulare media, care are ca scop destabilizarea întregii piețe de RCA din România”. Compania cu capital din Bulgaria prezintă în comunicatul său, emis chiar de la Sofia, posibilitatea ca oameni din ASF să fie în mod intenționat împotriva Euroins.

În cazul în care există și angajați ai ASF care au încercat să inducă în eroare conducerea autorității de reglementare sau angajați care răspândesc informații false în mass-media, care apoi publică știri false, considerăm că aceștia ar trebui să-și asume responsabilitatea.Euroins

„Euroins se prezintă ca și cum ea ar fi piață și problemele ei sunt ale pieței. Există și companii pe piață care nu fac ce a făcut Euroins”, a comentat un specialist din ASF, sub condiția anonimatului.

PRO TV: „După falimentul „City Insurance”, apar noi probleme pe piața polițelor auto”

O reacție de la ASF, în privința relației de context mai larg cu Euroins, a venit pentru Știrile PRO TV. „Societatea Euroins este cea mai sancționată societate. Am avut foarte multe măsuri și planuri de remediere cu această societate”, a spus pentru postul TV un director al ASF, Valentin Ionescu.

„Nu știm cât de sinceri sunt directorii sau cei din Consiliu în acest moment sau doar și-au dat seama că nu se mai poate merge așa. Au existat, într-adevăr, două decizii în legătură ASF în ultimii ani, dar tocmai asta e ideea: cum a supravegheat conducerea ASF dacă Euroins s-a ținut de planul de remediere? Că datele recente arată altceva. De ce nu au verificat?”, a spus un om din ASF, pentru Libertatea.

Radio Europa Liberă: „Euroins nu avea garanțiile bancare”

La rândul său, prin ziaristul de investigație Marian Păvălașc, Radio Europa Liberă, deschide discuția garanțiilor de solvabilitate de care dispune Euroins. „Inspectorii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au descoperit într-o anchetă începută în urmă cu un an că Euroins Asigurări nu avea, în februarie 2022, garanțiile bancare care să-i permită să achite dosarele de daune din perioada anului 2020-2022. Informațiile au fost confirmate de Europa Liberă de la surse din ASF”, susține Europa Liberă.

Europa Liberă citează și comunicatul dat de Tanja Blatnik, șefa Euroins, care spune altceva, și anume că: „Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar”.

Bursa: „ASF a închis ochii la mușamalizarea indicatorilor de solvabilitate ai Euroins”

Ce va face ASF în continuare? Jurnalistul Radu Soviani notează în Bursa că, până acum, Autoritatea a protejat Euroins, așa cum a protejat și City, permițând extinderea boli. În final, falimentele au atins mult mai mulți oameni decât dacă s-ar fi luat măsuri.

„Complicitate cu repetiţie a conducerii ASF la muşamalizarea indicatorilor de solvabilitate ai Euroins, noul lider în piaţa RCA”, scrie ziarul Bursa.

Publicația economică scoate în evidență celelalte rapoarte pe care ASF însăși le-a întocmit despre Euroins, dar nu le-a supravegheat să fie duse la îndeplinire.

Catalin Tolontan • 05-02-2023, 00:00:52 • 1733 vizualizari

Continuare pe Catalin Tolontan »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14093 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri