X

Zborul Helios 522, tragedia în care un avion s-a prăbușit după ce toată lumea a rămas fără oxigen

Zborul 522 al companiei Helios Airways a șocat lumea în august 2005 când s-a prăbușit pe un deal din apropiere de Atena, Grecia, curmând viața celor 121 de persoane aflate la bord. Tragicul accident a dus la măsuri imediate și schimbări semnificative în industria aviatică.

Zborul Helios 522: filmul tragediei

Totul a început în dimineața zilei de 14 august 2005, când aeronava Boeing 737 a companiei Helios se pregătea să decoleze de pe aeroportul din Larnaca, Cipru, către Praga, cu o escală programată la Atena.

În plin sezon turistic, Helios, ca multe alte companii aeriene low-cost, se bucura de o creștere a numărului de pasageri. Căpitanul era un german pe nume Hans-Jürgen Merten, care avea peste 35 de ani de experiență de zbor, iar copilot era Pampos Charalambous, care se afla la începutul carierei.

O eroare de întreținere a dus la o catastrofă

În timpul unei inspecții de întreținere desfășurată cu câteva ore înainte de decolarea avionului, un mecanic a modificat setarea presiunii cabinei pe modul manual pentru a efectua un test de presurizare. Din păcate, acesta a uitat să reseteze comutatorul pe modul automat, lucru ce a avut o consecință fatală.

La decolare și în timpul ascensiunii, cabina a rămas fără presiune din cauza setării manuale, un detaliu pe care piloții nu l-au observat în ciuda multiplelor ocazii de a sesiza eroarea. Chiar și atunci când alarmele au sunat, avertizând echipajul cu privire la lipsa de oxigen în cabină, avertismentul a fost interpretat greșit.

Traseul avionului. Foto: wikimedia

Hipoxia a fost dușmanul tăcut al zborului Helios 522

La câteva minute de la decolare, pasagerii și echipajul au suferit de hipoxie, o afecțiune periculoasă care apare atunci când creierul și corpul nu primesc suficient oxigen. Atunci când aeronava a depășit altitudinea de 3.600 de metri, măștile de oxigen s-au declanșat, semnalând o problemă urgentă.

În mod normal, piloții ar fi trebuit să inițieze o coborâre de urgență, însă echipajul, care suferea deja de tulburări de discernământ din cauza lipsei de oxigen, nu a făcut acest lucru. Avionul, aflat în modul de pilot automat, a continuat să urce până la altitudinea de croazieră de 10.000 de metri, lăsându-i inconștienți pe toți cei de la bord.

Ajungând singur în apropierea Atenei, avionul nu a răspuns la apelurile repetate ale turnului de control, așa că autoritățile au trimis două avioane de vânătoare F-16 să intercepteze și să examineze aeronava. Piloții au descoperit o scenă desprinsă dintr-un film de groază: atât membrii echipajului, cât și pasagerii păreau că nu mai sunt în viață.

Cu toate acestea, piloții militari au remarcat o siluetă clătinându-se în cabina de pilotaj. Era însoțitorul de bord Andreas Prodromou, care reușise să rămână conștient folosind o butelie de oxigen din avion. Deși deținea o licență de pilot, nu avea pregătirea necesară pentru a pilota un Boeing 737, iar creierul său nu funcționa la capacitate maximă din cauza hipoxiei.

Coada avionului prăbușit. Foto: reuters

În cele din urmă, din cauza epuizării combustibilului, ambele motoare ale avionului au cedat. Aeronava a început să coboare încet, iar Prodromou a încercat să o dirijeze departe de zonele locuite. Cu toate eforturile sale eroice de a minimiza dezastrul, avionul s-a prăbușit pe un deal, iar toți oamenii aflați la bord au murit.

Tragedia a dus la îmbunătățirea procedurilor în aviație

Dezastrul prin care a trecut zborul Helios 522 a dus la schimbări semnificative în industria aviatică. Autoritățile din SUA și Europa au impus ca avioanele să aibă parte de proceduri de întreținere mai riguroase. De asemenea, s-a luat decizia ca toate avioanele Boeing 737 să fie echipate cu lumini de avertizare suplimentare pentru a preveni astfel de probleme.

Atlas Geografic • 06-09-2023, 00:00:40 • 295 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 10517 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri