X

Viracocha, creatorul civilizației umane

Viracocha a fost considerat precum creatorul tuturor lucrurilor în cultura pre-incașă. Aceste reprezenta figura cea mai importantă în panteonul Inca și a fost venerat pentru că a creat Universul, planetele și chiar Soarele sau Luna.

Inițial creația sa pe Terra a fost una mediocră, pentru că a creat giganții. Aceștia nu s-au ridicat la așteptările sale și în cele din urmă au fost distruși. Imediat după această isprava, zeul suprem s-a gândit că este mai bine să creeze omul și i-a oferit numeroase învățături.

După această perioadă incipientă, Viracocha a pornit spre Vest și le-a promis oamenilor din acele vremuri că într-o zi se va întoarce. Incașii au așteptat acea zi, dar niciodată nu a venit.
Cu toate acestea, conform descoperirilor recente, zeul născut de pe fundul Lacului Titicaca, le-a lăsat moștenire incașilor centrul spiritual de la Tiwanaku. Construcția megalitică este de-a dreptul fascinantă, datorită zidurilor sale impozante. Pe lângă faptul că pietrele din acestea sunt tăiate și așezate la perfecție, Tiwanaku ascunde numeroase secrete.

De exemplu, Viracocha era considerat zeul Soarelui și al ploii, motiv pentru care în Tiwanaku există și Poarta Soarelui. Se speculează că pe această poartă, dar aparent nu duce nicăieri, venea și pleca zeul. Funcționa precum un portal, care făcea legătura cu diversele lumi sau dimensiuni.

Poarta Soarelui are o înălțime de aproape 3 metri și lățimea de 4 metri. A fost inițial construită dintr-o singură piatră. Greutatea este estimată la 10 tone. Gravurile care decorează poarta au conotații astronomice. Au existat nenumărate interpretări ale inscripțiilor de pe Poarta Soarelui; se crede că multe dintre aceste inscripții au fost folosite drept calendar.

În Tiwanaku mai există și alte asemenea construcții bizare, Akapana, o platformă cu o lungime de peste 200 de metri pe laturi, Kalasasaya, o curte întinsă de aproape 100 de metri, delimitată de o poartă înaltă și nu în ultimul rând Puma Punku, o construcție în formă de T, care măsoară peste 150 de metri pe o latură.

Construcțiile de la Tiwanaku au devenit adevărate obsesii pentru oamenii de ştiinţă. Inițial s-a crezut că au fost ridicate de către incașo, dar ulterior s-a descoperit că au o vechime de peste 14.000 de ani. Este limpede că incașii au fost doar niște musafiri la Tiwanaku și la fel de brusc cum au pătruns în magnificul oraș, la fel de brusc au dispărut, de parcă nu au existat niciodată.

Efemeride • 30-01-2017, 00:00:02 • 609 vizualizari

Continuare pe Efemeride »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 731 articole • 122 documentare • 509 melodii • 886 bancuri