X

VIDEO. Străinii încep să părăsească Gaza. Frontiera Rafah, deschisă pentru o evacuarea limitată. Ce se întâmplă cu sutele de români

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, miercuri, că autorităţile israeliene, împreună cu autorităţile egiptene, au informat în cursul nopţii că, urmare a negocierilor internaţionale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt. 

”În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene, împreună cu autorităţile egiptene, au informat în cursul nopţii că, urmare a negocierilor internaţionale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Conform informaţiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcţionarii organizaţiilor internaţionale, cazurile medicale şi cetăţenii din statele cu comunităţi reduse în Fâşia Gaza, arată MAE.

”MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru evacuarea cetăţenilor români şi a familiilor acestora. Autorităţile egiptene şi cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări şi în următoarele zile. Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei şi care acţionează în regim de permanenţă, 24/7, menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni/funcţionari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgenţă, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacităţii de sprijin consular”, subliniază instituţia.

MAE mai arată că, ”prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autorităţile şi este pregătit să asigure condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah”.

Potrivit Reuters, oficialii din Qatar au mediat un acord între Egipt, Israel și Hamas, pentru a facilita plecarea unor persoane din Fâșia Gaza.

Acordul permite deplasarea deținătorilor de pașapoarte străine și a unor persoane grav rănite prin punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza, cu toate că nu s-a stabilit deocamdată cât timp va rămâne deschis acest punct pentru evacuare.

”Un prim grup de persoane deţinătoare de paşapoarte străine va traversa terminalul de la Rafah spre Egipt miercuri”, a declarat și pentru AFP un responsabil al autorităţilor de la acest post de frontieră, vorbind sub protecţia anonimatului.

Au apărut și secvențe care par să arate primele persoane cu dublă cetățenie ce reușesc să treacă prin punctul Rafah în Egipt.

خروج الدفعة الأولى من الأجانب ومزدوجي الجنسية من غزة إلى مصر عبر معبر رفح البري pic.twitter.com/xuEIZFSTC4

— جريدة القدس (@alqudsnewspaper) November 1, 2023

Potrivit unei liste publicate în cursul nopții de gruparea radicală palestiniană Hamas, vor putea ieși cetățeni din Australia, Austria, Bulgaria, Indonezia, Iordania, Finlanda, Republica Cehă și Japonia. În plus, lucrătorii de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și de la mai multe ONG-uri vor fi lăsați să plece.

Cel puțin 430 de persoane sunt incluse pe liste. Pe lângă cetățenii străini și angajații organizațiilor internaționale și ai ONG-urilor, printre aceștia se numără și palestinieni cu dublă cetățenie.

La Rafah, de partea egipteană, televiziunile apropiate serviciilor de informaţii arătau în direct un şir de ambulanţe care intrau în terminal. Potrivit unor responsabili egipteni şi palestinieni, 81 de răniţi palestinieni urmează să fie transferaţi miercuri spre spitale egiptene.

Secretarul general al Semilunii Roşii din provincia egipteană Sinaiul de Nord, Raed Abdel-Nasser, a declarat pentru agenţia dpa că în jur de 80 de răniţi sunt aşteptaţi în spitale din această provincie. Dacă va fi necesar, ei vor fi transferaţi la spitale din Cairo.

                                                                                                      Adina Bucur Silav

SURSA FOTO: Mohammed ABED / AFP

Sursa zilei • 01-11-2023, 12:01:41 • 580 vizualizari

Continuare pe Sursa zilei »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri