X

Vâscul, parazitul sub care oamenii au ajuns să se sărute de Crăciun

Dincolo de a fi un personaj vegetal romantic, vâscul, supranumit „planta sărutului” (preferată de sărbători) ascunde un secret. Vâscul este, de fapt, un parazit care atacă arborii.

Phoradendron, un gen de vâsc folosit adesea pentru a decora ușile, se traduce în mod potrivit în greacă prin „hoțul de copaci”.

Coroane de vâsc crescând pe un copac mare. Foto: Getty Images

Descendent din lemnul de santal, vâscul s-a diversificat în peste o mie de specii la nivel global.

În timp ce lemnul de santal își înfige propriile rădăcini în rădăcinile altor copaci pentru a se hrăni, vâscul duce parazitismul într-o altă direcție, infiltrându-se în ramurile copacilor.

Întinzându-se spre cer, acesta își trage energia din seva copacului său gazdă și de la Soare.

Vâscul a atins aceste culmi ale succesului evoluând pentru a produce semințe lipicioase, împachetate în fructe gustoase, care sunt devorate de păsări.

Învelite într-o substanță transparentă numită viscină, semințele lipicioase sunt apoi eliminate prin excremente. Dacă excrementele cu semințe vâsc au „norocul” să aterizeze pe un copac, se agață de crengile acestuia, revendicându-l ca nouă gazdă.

Semințele lipicioase și excrementele fac „autostopul” și pe picioarele, ciocurile și penele păsărilor.

Vâscul le provoacă stres copacilor, făcându-i mai sensibili la insecte și boli. Deși este puțin probabil să ucidă un copac sănătos, vâscul poate provoca uscarea unor crengi ale acestuia.

Vâscul își obține apa și nutrmentele din xilem – care duce apa și mineralele de la rădăcini la frunzele unei plante – dar poate, de asemenea, evita stresarea unui copac deteriorat, consumând din floem, acumulând substanțe nutritive din frunzele copacului, în schimb.

Vâscul poate fi toxic pentru oameni și animale de companie. Cu toate acestea, vâscul are și unele calități.

Vâscul poate da dovadă de „bunătate” împărțind un copac gazdă cu un „prieten” vâsc, crescând astfel fotosinteza și provocând mai puține daune copacilor.

În multe ecosisteme, florile sale sunt surse de nectar pentru albine și este o plantă gazdă pentru omizi. Iar copacii deteriorați oferă cavități de cuiburi pentru creaturi precum păsări, lilieci, insecte și chiar mamifere mici.

Veverițele mâncă, de asemenea, fructele vâscului, iar căprioarele și porcii sălbatici mănâncă vâscul cu totul, dacă ajung la el.

Vâscul australian face parte din managementul speciei Regent Honeyeater (Anthochaera phrygia), care are nevoie de el pentru hrană și adăpost.

Frunzișul dens al vâscului oferă o umbră binevenită pentru multe specii de animale, în special în regiunile aride.

Poate cel mai bun atribut dintre toate, vâscul ne oferă, de asemenea, un mod vesel de a ne conecta cu cei dragi în perioada Crăciunului.

Incredibilia • 27-01-2023, 12:01:05 • 920 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri