X

Un simplu test poate prezice riscul de demență la femeile în vârstă

Demența este o boală a creierului care afectează aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume și se caracterizează prin pierderea funcțiilor cognitive precum memoria și raționamentul. Dar riscul de demență la femeile în vârstă ar putea fi prezis cu un simplu test.

Simptomele cognitive clasice, timpurii, ale demenței, cum ar fi uitarea locului unde ai plasat un obiect, uitarea numelor și dificultatea de a planifica, pot apărea lent în timp.

Dar există și alte modificări, mai vizibile, ale corpului care se corelează cu riscul de demență și pot fi observate cu peste un deceniu înainte de diagnosticare. Cercetări recente au descoperit că dificultățile de auz pot fi un semn al demenței care apare cu ani înainte de alte simptome ale bolii.

Acum, un studiu realizat de cercetători australieni sugerează că măsurarea forței de prindere și a mobilității sunt două modalități potențial utile și ieftine de a evalua riscul de demență la femeile în vârstă.

Care sunt testele simple care pot prezice riscul de demență la femeile în vârstă?

În cadrul studiului, aproximativ 1.200 de femei în vârstă de 70 de ani au fost testate pentru puterea de prindere folosind un dinamometru de mână și pentru mobilitate folosind un test cronometrat în care persoana se ridică de pe scaun și merge 3 metri, apoi se întoarce pentru a se așeza pe scaun.

Aceste teste au fost efectuate în 1998, ca parte a Studiului Longitudinal Perth privind Îmbătrânirea la Femei și au fost reluate cinci ani mai târziu.

Starea de sănătate a participantelor a fost urmărită folosind înregistrări de sănătate conexe pentru următorii 14,5 ani. În acea perioadă, aproape 17% dintre femei au fost spitalizate cu demență sau au murit din cauza unei cauze legate de demență.

Deși studiul observațional nu a putut arăta care este cauza și care este efectul, cercetătorii au găsit o legătură clară, liniară, între puterea fizică și mobilitate și evenimentele de demență care au avut loc peste un deceniu mai târziu, scrie Science Alert.

Ce rezultate a produs studiul?

Femeile din cea mai inferioară quartilă pentru puterea de prindere sau mobilitate au avut de două ori mai multe șanse decât femeile din quartila superioară să fie spitalizate cu sau să moară din cauza demenței mai târziu în viață.

Femeile cu cea mai mare scădere a forței de prindere și a măsurilor de redresare pe parcursul a cinci ani au avut cel mai mare risc de demență. Aceste tendințe au fost independente de alți factori de risc, cum ar fi o predispoziție genetică la boala Alzheimer (un tip de demență) și scorurile de risc pentru boli cardiovasculare, care au fost măsurate la începutul studiului.

„Atât testele de forță de prindere, cât și testele cronometrate și de funcționare nu sunt efectuate în mod obișnuit în practica clinică, dar ambele sunt instrumente de screening simple și ieftine”, spune Marc Sim, autor principal al studiului, de la Universitatea Edith Cowan din Perth (Australia).

Scăderea funcției neurologice caracteristică demenței ar putea avea o componentă cognitivă și motorie. Forța de prindere ar putea fi o măsurătoare surogat a bolilor cardiovasculare, a inflamației și a fragilității, factori de risc cunoscuți pentru demență.

„Încorporarea testelor funcției musculare ca parte a screeningului pentru demență ar putea fi utilă pentru a identifica persoanele cu risc ridicat, care ar putea beneficia apoi de programe de prevenire primară menite să prevină apariția afecțiunii, cum ar fi o dietă sănătoasă și un stil de viață activ fizic”, spune Sim.

Genele care prezic riscul de demență la femeile în vârstă

Persoanele cu o copie a genei APOE4 au un risc de 2-3 ori mai mare de a face boala Alzheimer, o formă de demență. Acest risc crește de 10-15 ori pentru persoanele cu două copii ale genei.

În studiu, aproximativ 23% dintre femei au avut cel puțin o copie a genei APOE4. În comparație cu femeile puternice, agile, fără gena APOE4, purtătoarele de gene erau expuse unui risc și mai mare de demență dacă prezentau și slăbiciune musculară sau încetinire.

Până în 2050, numărul persoanelor care trăiesc cu demență este de așteptat să crească la 152 de milioane la nivel global, cu un cost estimat de 1 trilion de dolari.

Schimbarea acestei traiectorii este posibilă. Potrivit unui raport din 2020 din The Lancet, principalii factori de risc pentru demență care pot fi preveniți sunt inactivitatea fizică, contactul social scăzut, mai puțină educație la începutul vieții, hipertensiunea, diabetul, deficiența de auz, fumatul, obezitatea, depresia, consumul excesiv de alcool, leziunile cerebrale traumatice și poluarea aerului.

Lucrarea actuală a fost publicată în Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle.

Incredibilia • 08-05-2023, 12:00:59 • 1084 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14073 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri