X

Un loc magnific: Sculpturile naturale neobișnuite din Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera este o rezervație naturală din lanțul muntos Sierra del Torcal, situată la sud de orașul Antequera, în Spania, la 20 de kilometri nord de Malaga.

Este o zonă cunoscută pentru formațiunile sale calcaroase neobișnuite și pentru geologia magnifică formată de-a lungul a milioane de ani.

Foto: Getty Images

Rezervația naturală El Torcal de Antequera are unele dintre cele mai impresionante peisaje din Europa. Nu este nici foarte departe de așezările umane.

Cu milioane de ani în urmă, întreaga zonă a El Torcal era scufundată în ocean, făcând parte dintr-un coridor marin care se întindea din Golful Cadiz până la Alicante.

În timpul Erei Terțiare, mișcările violente ale scoarței terestre au ridicat aceste formațiuni deasupra apei, până la o altitudine de peste 1.300 de metri, rezultând un modest lanț muntos de calcar aplatizat.

În următoarele 100 de milioane de ani, aceste roci au fost supuse unei eroziuni severe din cauza vântului și a ploii, lăsându-ne moștenire unele dintre cele mai ciudate formațiuni stâncoase din lume.

Multe dintre aceste forme se aseamănă și au fost denumite după obiecte de zi cu zi, cum ar fi Sfinxul, Ulciorul, Cămila, Șurubul etc. Alte suprafețe plane au fost carstificate în terenuri accidentate, stâncoase, unde deplasarea pe jos este dificilă.

Ca multe alte masive calcaroase, Torcal este brăzdat de peșteri și alte forme subterane, unele dintre ele de importanță istorică, cum ar fi Cueva del Toro (Peștera Taurului), cu artefactele sale neolitice.

Originile lor sunt, de asemenea, legate de dizolvarea calcarului subteran prin acțiunea apei de ploaie.

Foto: DepositPhotos.com

Regiunea este stearpă în cea mai mare parte a anului, cu excepția primăverii, când o explozie de flori colorate și mușchi crește pe pereții stâncoși, cu specii precum crini, bujori roșii, trandafirii sălbatici și orhidee, care fac din EL Torcal o oază de liniște demnă de a fi reprezentată pe cărțile poștale.

În afară de stânci, peisajul El Torcal este marcat de un covor verde și gros de pini, canioane stâncoase și pârâiașe rapide.

Zona a fost desemnată sit natural de interes național în iulie 1929, iar în octombrie 1978 a fost creat un parc natural de aproximativ 17 kilometri pătrați.

Foto: DepositPhotos.com

Foto: FreeImages.com

Foto: Pixabay.com

Foto: Getty Images

Foto: FreeImages.com

În continuare, descoperă 5 formațiuni geologice misterioase, cu origini greu de explicat.

Incredibilia • 12-09-2022, 12:01:16 • 228 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14246 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri