X

UE: Măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale şi alimente din Ucraina sunt inacceptabile

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, transmite Reuters.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, au lovit preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.

Aceste lucruri au creat o problemă politică pentru partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, într-un an electoral, deoarece au înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.

”Suntem la curent cu anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat trimis prin e-mail.

”În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, se mai arată în comunicat.

Interdicţia poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica şi în cazul tranzitului acestor produse prin ţară, a declarat duminică ministrul Dezvoltării şi Tehnologiei.

Agenţia de ştiri Ukrinform, administrată de statul ucrainean, a declarat că miniştrii ucrainean şi polonez urmează să se întâlnească luni în Polonia şi discuţiile se vor concentra asupra acordului de tranzit.

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia şi Naţiunile Unite.

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale al Mării Negre, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează în porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Sursa: News.ro

Articolul UE: Măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale şi alimente din Ucraina sunt inacceptabile apare prima dată în Presshouse.ro.

Presshouse • 17-04-2023, 00:01:17 • 630 vizualizari

Continuare pe Presshouse »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 10554 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri