X

Ucraina spune a atacat unitatea militară rusească din Crimeea

Ucraina a declarat pe 4 ianuarie că a atacat un post de comandă militar rusesc în apropiere de Sevastopol și o unitate militară din apropierea orașului Eupatoria, din Peninsula Crimeea ocupată de ruși.

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleșciuk, le-a mulțumit piloților și „tuturor celor care au planificat operațiunea pentru o muncă de luptă perfectă”, într-un mesaj postat pe Telegram.

El a publicat, de asemenea, o captură de ecran a unei postări pe rețelele sociale care arată fumul care se ridică dintr-o explozie în apropierea unei zone identificate ca fiind Sevastopol.

Ministerul rus al Apărării declarase în aceeași zi că forțele sale au dejucat un atac ucrainean, dar nu a făcut niciun comentariu cu privire la exploziile de la Eupatoria.

Mihail Rajvozaiev, guvernatorul Sevastopolului instalat de Rusia, a declarat că 10 rachete ucrainene „au fost distruse deasupra Peninsulei Crimeea prin mijloace obișnuite de apărare aeriană”.

El a mai spus că o persoană a fost rănită în timp ce resturi au lovit casele și au căzut în stradă. Serviciile de salvare au fost la fața locului, a spus el, cerând locuitorilor să rămână calmi.

Afirmațiile celor două părți nu au putut fi verificate, dar un corespondent al RFE/RL a transmis că aproximativ 10 explozii au fost auzite la Sevastopol în jurul orei 17:15, ora locală și că lansările de rachete au fost auzite înainte de explozii.

Kievul încearcă să recupereze Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o și a anexat-o ilegal în 2014. De atunci, a organizat mai multe atacuri asupra peninsulei de când Rusia a invadat total Ucraina, pe 24 februarie 2022, asupra navelor de război, a sediului flotei ruse de la Marea Neagră și a podului care leagă peninsula de sudul Rusiei.

Atacul asupra Crimeei vine după o intensificare a loviturilor rusești cu rachete și drone asupra Ucrainei.

Atacurile cu hipersonice și alte rachete rusești, combinate cu lovituri cu drone, au copleșit Ucraina pe 29 decembrie și din nou pe 2 ianuarie, ucigând peste 40 de persoane și rănind alte zeci.

Ucraina a răspuns cu atacuri în sudul Rusiei pe 30 decembrie. Autorităţile din regiunea Belgorod au declarat că 25 de persoane au fost ucise.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, și-a exprimat pe 3 ianuarie încrederea că Ucraina va continua să primească ajutor internațional pentru a ajuta la înfrângerea invaziei rusești care durează de 22 de luni.

„Ucraina va lupta întotdeauna cu resursele care i se oferă. Și ceea ce este dat Ucrainei nu este caritate. Este o investiție în protecția NATO și în protecția prosperității poporului american".

Remarcile au coincis cu un avertisment al comandantului forțelor comune ucrainene, Serghei Naiev, care a declarat, după recentele bombardamente masive rusești, că țara sa se va lupta să reziste cu muniție de apărare aeriană pe care o are.

„Situația actuală cu sistemele de apărare aeriană portabile pentru oameni, pentru grupurile mobile de apărare aeriană este că există suficientă muniție pentru a rezista la următoarele câteva atacuri puternice”, a spus Naiev.

În declarațiile sale către CNN, ministrul de externe Kuleba a respins ideea că Ucraina s-ar afla în concurență pe atenția acordată conflictului din Gaza. El a spus că „orice război este o tragedie prin definiție oriunde are loc”.

„Nu simțim nicio lipsă de atenție când vine vorba de oficiali, când vine vorba de negocierile noastre cu partenerii”, a spus el.

Kuleba a minimalizat temerile că ceea ce s-ar numi „oboseala” Vestului față de războiul din Ucraina ar putea pune capăt ajutorului oferit de aliați țării sale.

„Din câte vedem noi de aici, de la Kiev, dezbaterea este centrată pe problema internă a frontierei în Statele Unite și, prin urmare, înțelegem că sprijinul pentru Ucraina nu este pus la îndoială ca atare”, a spus Kuleba.

El a numit recentele bombardamente masive cu rachete și drone rusești „o alarmă, o memento pentru toată lumea că ceva fără precedent se întâmplă în această parte a lumii, că acest război nu este înghețat, războiul nu este uitat și ajutorul ar trebui să fie furnizat cât mai curând posibil.”

Cu ajutorul știrilor CNN și Reuters

Europa Liberă • 05-01-2024, 00:00:53 • 182 vizualizari

Continuare pe Europa Liberă »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14778 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri