X

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare începe cu Sâmbăta lui Lazăr și include sărbătorile religioase: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare. Rolul acesteia este de a pregăti credincioşii pentru Miracolul Învierii Domnului, potrivit tvr.ro.

În Săptămâna Mare, denumită şi a Patimilor, se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Pentru a avea parte de sănătate şi prosperitate tot anul, românii respectă obiceiuri şi tradiţii transmise din strămoşi.

Prima zi a Săptămânii Patimilor a început cu slujba religioasă de sâmbătă seara, iar Deniile se fac în seara zilei dinainte, conform obiceiului vechi care spune că ziua începe la apusul soarelui şi se sfârşeşte la apusul soarelui din ziua următoare. Astăzi se citeşte Evanghelia de la Matei despre sfârşitul lumii. Totodată, se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei din această seară se face și pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim. Luni şi marţi se citesc Evangheliile, iar miercuri se ţine post negru.

detalii pe tvr.ro

Articolul Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor apare prima dată în Presshouse.ro.

Presshouse • 10-04-2023, 12:01:27 • 339 vizualizari

Continuare pe Presshouse »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14458 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri