X

Takabuti, o mumie foarte ciudată: are 33 de dinți și o vertebră în plus

La începutul acestui an, oamenii de știință au descoperit cauza morții lui Takabuti, o tânără din Egipt care a trăit în urmă cu aproape 2.700 de ani și a cărei mumie este expusă încă din 1835 la un muzeu din Irlanda de Nord.

Mumia egipteană – trupul unei tinere cu vârsta de circa 20 de ani pe nume Takabuti, care s-a stins din viață la sfârșitul dinastiei XXV, în jurul anului 660 î.e.n. – este păstrată la Muzeul Ulster din Belfast.

Capul lui Takabuti, o tânără cu trăsături distinse. Se poate observa părul roșcat și ondulat. Foto: Muzeul Ulster

Mumia a fost cumpărată din Egipt în 1834 de Thomas Greg, un milionar irlandez pasionat de cultura egipteană. Greg s-a întors la Belfast cu achiziția sa, care a devenit prima mumie care a ajuns în Irlanda.

Acolo, egiptologul Edward Hincks a fost însărcinat să studieze hieroglifele care acopereau sarcofagul mumiei, pe care l-a deschis în 1835.

Hincks a descifrat numele tinerei, a descoperit că fusese căsătorită și că tatăl ei fusese Nespare, un preot important al lui Amun (sau Amon) în Teba.

O crimă uitată

În prim plan, mumia lui Takabuti; în fundal, capacul sarcofagului său și, într-o vitrină, o reconstituire a chipului fetei de 20 de ani. Foto: Muzeul Ulster

Dar, în pofida acestor descoperiri, cauza morții tinerei a rămas cunoscută.

Misterul milenar a fost elucidat abia în 2020, de o echipă de cercetători de la universitățile din Manchester și din Belfast, Muzeul Național din Irlanda de Nord și Spitalul Privat Kingsbridge: Takabuti a fost înjunghiată cu un cuțit în partea de sus a spatelui, aproape de umărul stâng. Rana a fost fatală.

Analizele au relevat și un obiect ciudat în interiorul corpului său. S-a dovedit a fi material folosit în timpul mumificării pentru a astupa rana.

După cum afirmă Robert Loynes, profesor onorific la Centrul pentru Egiptologie Biomedicală de la Universitatea din Manchester, „Takabuti a suferit o vătămare severă în partea din spate a peretelui toracic superior stâng. Acest lucru, cu o certitudine aproape absolută, i-a provocat moartea rapidă.”

Prea mulți dinți, prea multe vertebre

Scanările au dezvăluit, de asemenea, o trăsătură extrem de rară: Takabuti avea 33 de dinți. Foto: Universitatea din Manchester și R. D. Loynes

Mumia lui Takabuti a fost supusă la numeroase analize cu raze X și scanări CAT, analize ale părului, datare cu radiocarbon și studii ADN. Toate acestea au scos la iveală o serie de particularități bizare.

De exemplu, tânăra avea un dinte în plus (33 de dinți în loc de cei 32 obișnuiți, lucru care se întâmplă doar la 0.02% din populație), precum și o vertebră în plus (o altă anomalie, care poate fi observată la doar 2% din populație).

O altă trăsătură neobișnuită a fost remarcată la nivelul pielii, care semăna mai mult cu pielea europenilor decât cu cea a egiptenilor antici sau moderni. În plus, avea părul roșiatic-castaniu, ondulat cu atenție.

Foto: About Manchester

„Acest studiu completează înțelegerea pe care o avem cu privire la moartea lui Takabuti și mai ales privitor la contextul istoric mai larg al epocii în care a trăit. Descoperirea surprinzătoare și importantă a moștenirii sale europene aruncă o lumină nouă asupra unui moment de transformare istorică a Egiptului”, afirmă Rosalie David, egiptolog la Universitatea din Manchester, într-un comunicat de presă publicat pe pagina de internet a universității.

Studiile asupra mumiei au condus la o altă descoperire de mare interes. Este vorba despre inima tinerei, care se găsește intactă în cavitatea toracică, lucru care i-a surprins pe cercetători, deoarece credeau că organul nu se află acolo.

Un sarcofag frumos pictat. Detaliu al părții superioare a sarcofagului Takabuti. Foto: Muzeul Ulster

Totuși, identitatea ucigașului tinerei Takabuti și dedesubturile acestei crime sunt necunoscute pe care, probabil, știința nu le va elucida niciodată.

Incredibilia • 17-01-2023, 00:01:12 • 974 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14073 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri