X

Statui intacte de peste 2.300 de ani descoperite în noroi ar putea shimba manualele de istorie

În zona rurală liniștită de lângă Siena, Italia, se află o baie termală specială în orașul San Casciano dei Bagni.

Spre deosebire tipice, care sunt asociate cu relaxarea și tratamentele spa care durează aproximativ 20 de minute, băile de nămol din această locație extraordinară au dezvăluit un secret care a fost ascuns timp de peste 2.000 de ani.

Aceste băi de nămol au devenit o minune arheologică, cu statui intacte și alte artefacte care datează din cele mai vechi timpuri. Descoperirea acestei comori antice s-a desfășurat treptat, pe măsură ce o echipă de excavație a petrecut trei ani săpând cu atenție prin noroi.

Au găsit mici artefacte precum monede și fragmente de statui, dar adevărata minune se afla sub suprafață. În mod surprinzător, noroiul a păstrat perfect aproximativ 25 de statui, sfidând testul timpului. Această descoperire remarcabilă este considerată una dintre cele mai importante descoperiri din istoria regiunii.

Statuile, care înfățișează persoane cu diferite afecțiuni, datează din perioada cuprinsă între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr., o perioadă critică în Toscana antică, marcată de tranziția de la civilizația etruscă la dominația romană.

Situl arheologic nu reflectă doar conflictele dintre aceste două culturi, ci dezvăluie și armonia prin inscripțiile în etruscă și latină. Statuile au fost îngropate în conformitate cu tradiția etruscă, în urma unei lovituri de trăsnet în secolul I d.Hr.

Acest eveniment a dus la o practică cunoscută sub numele de „fulgur conditum”, care impunea o înmormântare sacră. Apa a  devenit un loc sacru pentru aceste artefacte antice.

Statuile de bronz, reprezentând zeități greco-romane precum Hygieia și Apollo, au fost expuse cândva într-un sanctuar înainte de a fi așezate în mod ceremonios în apă. Alegerea bronzului, un material neobișnuit de luxos pentru acea vreme, sugerează o legătură cu o „așezare de elită” și, posibil, cu familiile menționate în inscripții.

Unele dintre statuile care înfățișează bărbați, femei și copii care suferă de diverse afecțiuni subliniază proprietățile terapeutice ale izvoarelor care atrăgeau vizitatori în urmă cu peste două milenii. Unele dintre statuile de bronz descoperite au fost expuse la un muzeu din Roma.

Această descoperire remarcabilă reprezintă o oportunitate unică pentru orașul San Casciano, atât din punct de vedere cultural, cât și economic. Sunt în curs de desfășurare planuri pentru înființarea unui nou muzeu dedicat prezentării acestor statui excepționale, alături de un parc arheologic.

Primarul din San Casciano, Agnese Carletti, crede că acest lucru va revitaliza orașul și va deveni un catalizator pentru dezvoltare. În timp ce unele artefacte au fost deja expuse la Roma, cercetătorii își continuă munca la fața locului, reconstruind structura sanctuarului.

Jacopo Tabolli, conducătorul săpăturilor și profesor la Universitatea pentru Străini din Siena, consideră că aceasta este o șansă extraordinară de a rescrie istoria artei antice și a interacțiunii dintre etrusci și romani în Toscana.

Cu băile de nămol care au păstrat această bucată remarcabilă de istorie timp de secole, San Casciano este acum pregătit să modeleze povestea unei epoci demult apuse.

Incredibilia • 26-11-2023, 00:00:54 • 399 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14367 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri