X

Soarele a spart câmpul magnetic al Pământului și a creat aurore roșii

Luminile de pe cer au fascinat oamenii încă din cele mai vechi timpuri. Deși oamenii din trecut asociau fenomenele cerești cu zeități, mituri și legende, știința modernă are o explicație mult mai simplă ce are legătură cu Soarele și celelalte corpuri cerești.

De ce aurora boreală a devenit roșie

Acest fenomen ceresc rar a uimit mulți oameni din Europa și America de Nord. Aurora boreală, cunoscută științific sub denumirea de Aurora borealis, este un spectacol frecvent pe cerul nopții în regiunile de la latitudini mari. Aceasta apare datorită interacțiunii particulelor din vântul solar cu atmosfera Pământului.

Luminile strălucitoare, adesea dominate de nuanțe feerice de verde, fac deliciul fotografilor. Totuși, ceea ce s-a întâmplat recent a fost deosebit. Cerul nu doar că sclipea, ci emana o strălucire în roșu intens, asemenea flăcărilor.

Ce a provocat acest spectacol rar? Ei bine, din când în când, Soarele produce niște explozii mari, numite ejecții de masă coronală (CME). Acestea sunt niște vânturi solare și câmpuri magnetice care se împrăștie în spațiu. În septembrie, una dintre aceste explozii a ajuns la câmpul magnetic al planetei noastre.

Când vânturile solare și câmpurile magnetice au ajuns la Pământ, au făcut ceva interesant și anume au creat o deschizătură în câmpul magnetic al Pământului. Da, ați citit bine! Acest lucru a permis unui flux de particule să intre în atmosfera noastră, declanșând o furtună geomagnetică de clasă G2. Nu este ceva periculos, ci doar un aspect obișnuit al interacțiunii dintre Pământ și Soare.

De obicei, aurora boreală are o nuanță verzuie. Foto: pixabay

Aceste particule au oferit un adevărat spectacol. Ele s-au „împreunat” cu atomii și moleculele de gaz din atmosfera noastră, precum ar dansa un vals. Astfel, în timpul „dansului” sunt eliberați fotoni, care sunt responsabili pentru aurorele roșii.

De obicei, acest fenomen are loc la altitudini între 100 și 300 de kilometri, în ionosferă, unde există o mulțime de atomi de oxigen.

Este interesant de menționat că ochii noștri au dificultăți în a percepe lumina roșie la fel de bine ca pe cea verde. De aceea, aurorele roșii sunt o raritate pentru ochii noștri. Mai mulți observatori amatori susțin că lumina roșie fost vizibilă chiar și în sud, până în Franța, ceea ce arată cât de intens a fost fenomenul.

Atlas Geografic • 28-10-2023, 00:00:34 • 358 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14475 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri