X

Sistemul financiar-bancar nu poate să piardă niciodată!

Mostră de gândire liberală: Ludovic Orban spune: „Nu poți forța sistemul financiar-bancar să renunțe la venituri fără care nu poate funcționa normal”. Iar întrebarea care se pune aici este: Societatea trebuie să se adapteze sistemului financiar-bancar, sau acesta societății? Pentru noi, oamenii de rând, cu o gândire neafectată, răspunsul este de la sine înțeles, viziunea liberalilor transpare însă clar din această declarație: sistemul financiar-bancar trebuie să-și păstreze „normalitatea”, ceea ce se traduce sec prin realizarea de venituri, și asta de-ar fi să piară lumea! Obișnuiți-vă cu ideea, pentru că asta este esența liberalismului: sistemul bancar și corporațiile nu pot să piardă niciodată!

Poate să speculeze orice criză realizând profituri mai mari decât într-o perioadă normală, poate fi subvenționat în aceleași perioade de criză, pe care le-a și produs, și asta din bani publici, iar, organizat în carteluri infracționale, monopoliste, așa cum este în realitate, poate dicta toate politicile economice la nivel macro. Dar nu poate să piardă!

Doar nu degeaba investește în politicieni și campanii electorale, nu degeaba întreține cele mai bune relații cu politicul, sau, pe scurt, nu degeaba are aproape toți politicienii în buzunarul de la frac. Nu degeaba plătește reclamă în media, nu degeaba patronează sau subvenționează gazete și analiști, adică exploatează ipocrizia celor care își confundă permanent propriile interese cu adevărul și realitatea! Voi puteți să suferiți cât „trebuie”, voi „trebuie să strângeți cureaua”, voi puteți și să sucombați, să emigrați, să fiți exploatați, să vă prostituați, să crăpați …Cui îi pasă?! Sunteți cel mult un mic segment al unei statistici. Sistemul financiar-bancar nu poate să piardă! Iar liberalismul este aceea doctrină care dă tuturor acestor enormități, care altfel ar ultragia și revolta, aparența logică și rațională a unei normalități…

Iată întreaga declarație a primului ministru Lodovic Orban, președintele liberalilor …„români”, doar cu numele:

„Vreau să spun un lucru simplu, care trebuie înţeles de toţi oamenii: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetăţenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă.

Noi trebuie, pe de-o parte, să susţinem companiile şi cetăţenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-şi rescadenţeze creditele, să amâne plata unor rate. Noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părţi din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi, evident, sistemul financiar-bancar.

Nu poți forța sistemul financiar-bancar să renunțe la venituri fără care nu poate funcționa normal. Echilibrul trebuie căutat prin dialog, colaborare. Știu că există o competiție de proiecte legislative care promit marea cu sarea, dar nu se poate face așa”.

Criza, cea mai profitabilă!

Nimic nu egalează perversitatea funcţionării sistemului capitalist în timpul crizelor, mai ales a marilor crize. Statistici uimitoare la prima vedere arată că cota de profit a atins un record în plină criză economică în SUA: 25%. Cea mai mare din anii treizeci încoace. Deci, cuiva îi merge bine, foarte bine. Cui? Tocmai şomajul şi stagnarea economică au fost cele care au ajutat la creşterea cotei de profit. Oamenii nu îşi pot găsi locuri de muncă, astfel încât ajung să fie dispuşi să lucreze pe salarii mai mici. Ei vor lucra mai mult şi mai greu de frica de a nu fi concediaţi. Karl Marx numea fenomenul „efectul armatei de rezervă”, care are calitatea de a păstra salariile mici, într-un raport invers de proporţionalitate cu productivitatea. Aceste efecte ale crizei au ca finalitate profituri record pentru corporaţii. Excelent time for business!

Anonimus • 25-03-2020, 13:17:19 • 406 vizualizari

Continuare pe Anonimus »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14056 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri