X

Primul fumător din Europa. Povestea bărbatului care a făcut închisoare pentru că scotea fum pe gură

Tutunul este un produs cu o istorie bogată și interesantă. De-a lungul timpului a fost dat drept cadou monarhilor, dar și condamnat, în sensul că cei care îl fumau puteau primi pedeapsa cu moartea.

Povestea tristă a primului fumător din Europa

Primul european care a consumat tutun a fost Rodrigo de Jerez, un marinar spaniol care a călătorit în America cu Cristofor Columb. Împreună cu restul echipajului, el a văzut pentru prima dată tutun în Bahamas în 1492, unde băștinașii inhalau un fum produs de niște frunze uscate și arse.

Echipajul lui Columb a considerat fumatul o activitate inutilă. De ce să rulezi frunze de tutun, să le dai foc și să tragi fumul în tine? Cu toate acestea, lui Rodrigo îi plăcea să fumeze. A fost singurul membru al echipajului care a devenit dependent de fumat și a luat tutun cu el acasă, în Spania.

Încarnarea Diavolului. Ce a pățit primul fumător din Europa

Odată ce echipajul a ajuns în portul Ayamonte din Sevilla, Spania, Jerez a decis să fumeze în public. Când oamenii au văzut un bărbat scoțând fum pe gură și pe nas, au crezut că este diavolul reîncarnat în formă umană.

Deoarece acest eveniment s-a petrecut în perioada Inchiziției spaniole (1478–1834), autoritățile au fost imediat chemate. Jerez le-a arătat atunci că nu este nimic diabolic, deoarece fumul este produs de o plantă adusă din America. Cu toate acestea, întrucât Spania era condusă de monarhi ultra religioși, s-a luat decizia arestării sale, iar bărbatul a fost închis timp de 10 ani pentru ca oamenii să uite de el.

Culmea ironiei este că Rodrigo de Jerez a fost eliberat datorită faptului că fumatul de tutun devenise între timp legal în toată Spania.

Prima imagine reprezentând un european care fumează

În jurul anului 1559, ambasadorul francez în Portugalia, Jean Nicot (de aici și numele de nicotină), a trimis primele mostre din ceea ce el considera o plantă medicinală la Paris drept cadou pentru regina Caterina de’ Medici. De acolo, tutunul s-a răspândit pe tot continentul european.

După câteva decenii tutunul a devenit o modă printre aristocrați, fiind considerat un leac medicinal ce putea trata durerile de cap și nervii. Cu toate acestea, regele Iacob I al Marii Britanii, în 1604, a încercat să alarmeze populația prin pamflete scrise cu propria sa mână că este un mare păcat să fumezi. Acesta susținea că tutunul generează o serie de boli, lucru care s-a dovedit câteva sute de ani mai târziu.

Atlas Geografic • 10-01-2023, 21:14:26 • 416 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 8726 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri