X

Povestea tristă a navei Britannic, sora Titanicului

Compania White Star Line din Anglia a proiectat nava Britannic astfel încât să fie mai bună decât „surorile” ei mai mari, Titanic și Olympic. Inginerii nu au neglijat niciun detaliu și s-au asigurat că această frumusețe „nescufundabilă” va rezista oricărei provocări. Din păcate, constructorii nu au anticipat soarta tristă a navei.

Povestea navei Britannic, sora mai bună a Titanicului

La doar un an după ce a început construcția navei Britannic, sora sa Titanic a fost implicată în catastrofa pe care o știm cu toții. Afirmația că o navă este „de nescufundat” a murit odată cu cei aproximativ 1.500 de oameni în apele înghețate ale Oceanului Atlantic.

Având în vedere catastrofa Titanicului, constructorii navei Britannic au depus eforturi ca noua navă să nu aibă o soartă similară. Ei au corectat defectele de proiectare care au contribuit la scufundarea Titanicului, introducând o cocă dublă de-a lungul motoarelor și a sălii cazanelor.

În timp ce nava Britannic era în construcție, lumea era cuprinsă de haos. Izbucnirea Primului Război Mondial în 1914 a marcat începutul unei ere de distrugere și disperare.

În loc să ducă pasageri peste ocean, noua navă a fost achiziționată de guvernul britanic și transformată într-un spital plutitor. Decorațiunile sale somptuoase au fost îndepărtate, fiind înlocuite cu paturi și facilități medicale. A fost vopsită în alb, iar apoi a fost trimisă în zonele de conflict pentru a ajuta răniții.

Nava Britannic. Foto: wikimedia

Până în noiembrie 1916, nava Britannic a efectuat cu succes șase misiuni, ajutând mii de soldați răniți. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul Titanicului, nava Britannic a avut un sfârșit tragic. În dimineața zilei de 21 noiembrie 1916, în timp ce naviga prin Marea Egee, nava a fost zguduită de o explozie uriașă.

Nici în ziua de astăzi nu se știe cauza exactă a exploziei. Unii susțin că a fost o torpilă de la un submarin german, alții spun că a fost o mină subacvatică.

Explozia a avut un efect catastrofal, nava Britannic scufundându-se după 55 de minute, devenind astfel cea mai mare navă pierdută în Primul Război Mondial.

Cu toate acestea, povestea și are o latură pozitivă. Din cauza tragediei Titanicului, nava Britannic a avut suficiente bărci de salvare pentru toți cei aflați la bord. Dintre cei 1.065 de oameni aflați la bord, 1.036 au fost salvați.

Epava navei a fost descoperită în 1975 de către Jacques Yves Cousteau la sud de capitala Greciei, Atena, la o adâncime de numai 120 de metri. De atunci este explorată în mod frecvent, având în vedere adâncimea mică la care se află.

Atlas Geografic • 27-06-2023, 00:00:32 • 767 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri