X

”Păzitul fântânilor”, ”Bradurile”, ”Botezul cailor” sau ”Mersul cu urâţii”, obiceiuri care se mai păstrează de Bobotează şi Sfântul Ioan

”Păzitul fântânilor”, ”Bradurile”, ”Botezul cailor” sau ”Mersul cu urâţii” sunt obiceiuri care se mai păstrează în unele comune din judeţul Dolj de Bobotează şi Sfântul Ioan, când se încheie perioada sărbătorilor de iarnă.

Potrivit directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, Amelia Etegan, „Botezatul cailor” este un obicei care se practică în comuna Moţăţei şi în Băileşti pe 6 ianuarie, de Boboteaza, când se slujeşte în biserică Agheasma mare.

„Fiecare creştin aduce acasă această apă sfinţită pentru binele omului şi al casei sale, stropind cu ea prin gospodărie pentru alungarea duhurilor rele, apoi păsările şi animalele pentru spor şi pomii pentru rod bogat. În unele localităţi, cum ar fi Moţăţei sau Băileşti, localnicii aduc la biserică şi caii frumos ţesălaţi şi împodobiţi cu panglici şi ciucuri coloraţi, care, după slujba din lăcaşul cult, împreună cu stăpânii lor, sunt stropiţi cu agheasmă de preot, obiceiul fiind cunoscut sub numele de ‘Botezatul cailor’. După ce au fost ‘botezaţi’, este organizată câte o întrecere hipică, în felul acesta fiind demonstrat cât de îngrijit a fost animalul pe timpul iernii”, a declarat pentru AGERPRES Amelia Etegan.

Articolul ”Păzitul fântânilor”, ”Bradurile”, ”Botezul cailor” sau ”Mersul cu urâţii”, obiceiuri care se mai păstrează de Bobotează şi Sfântul Ioan apare prima dată în Presshouse.ro.

Presshouse • 06-01-2023, 12:01:38 • 860 vizualizari

Continuare pe Presshouse »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri