X

„Pavilionul de deasupra norilor”: Primul zgârie-nori din Japonia

Pentru mai bine de 30 de ani, Ryōunkaku – primul zgârie-nori în stil occidental din Japonia – a fost o priveliște populară în peisajul urban al Tokyo-ului modern și a apărut frecvent în materialele promoționale turistice nipone.

Edificiul octogonal avea o înălțime de 59 de metri și, la acea vreme, era cea mai înaltă clădire din întreaga Japonie. Numele său se traduce prin „pavilion care se înalță deasupra norilor”.

Foto: FreeImages.com

Turnul a fost proiectat de inginerul scoțian William Kinnimond Burton, care a fost invitat de guvernul Meiji în 1887 pentru a ajuta la formarea inginerilor japonezi.

La acea vreme, țara se confrunta cu mai multe epidemii grave, în special de holeră. Numirea lui Burton a fost remarcabilă, deoarece era în primul rând autodidact și nu avea multe dintre diplomele academice sau profesionale excelente ale colegilor săi.

Nu se știe cine l-a recomandat pe Burton guvernului japonez sau ce l-a inspirat să părăsească o carieră promițătoare la Londra și să accepte ceea ce el credea că avea să fie o misiune temporară în Japonia.

Foto: iStockPhoto.com

În orice caz, vreme de nouă ani, Burton a pregătit o serie de ingineri importanți în domeniul sistemelor hidrotehnice și a devenit singurul inginer consultant al Departamentului Sanitar al Ministerului de Interne, planificând și gestionând sistemele de apă și canalizare din numeroase orașe, inclusiv Tokyo.

La scurt timp după sosirea sa în Japonia, lui Burton i s-a încredințat și responsabilitatea de a proiecta un turn care să simbolizeze încercările de succes ale Japoniei în materie de modernizare.

Cadrul clădirii a fost construit din lemn, deoarece lemnul era materialul tradițional de construcție, iar artizanii japonezi știau cum să lucreze cu el. Dar fațada a fost realizată din cărămizi roșii.

Foto: FreeImages.com

Clădirea avea 12 etaje și toate erau iluminate electric. Ryōunkaku a fost, de asemenea, prima clădire din Japonia care a avut lifturi electrice, cele două ascensoare transportând, fiecare, până la zece pasageri.

Aceste lifturi ajungeau până la etajul opt. Primele șapte erau ocupate de aproximativ 40 de magazine care vindeau produse de lux din întreaga lume.

La etajul al optulea se afla un salon spațios, iar adiacent salonului era o sală în care se țineau concerte de muzică occidentală și un spațiu de expoziție de artă în care erau expuse fotografii ale gheișelor.

Foto: Getty Images

La etajele 10-12 se aflau punți de observație de unde se putea vedea tot orașul Tokyo și, în zilele senine, chiar și Muntele Fuji.

În 1923, la 31 de ani după ce turnul a fost construit, Marele Cutremur din Kanto a lovit Honshū, iar Ryōunkaku s-a prăbușit parțial. Ceea ce a rămas a trebuit să fie demolat în timpul lucrărilor de reabilitare a zonei.

Astăzi, Japonia are peste 270 de clădiri foarte înalte. Spre deosebire de alte țări asiatice, unde cei mai înalți zgârie-nori depășesc 120 de metri, zgârie-norii din Japonia sunt relativ mai scunzi.

Acest lucru se datorează codului strict de construcție care impune ca orice clădire mai înaltă de 50 de metri să respecte standarde structurale stricte, deoarece Japonia este foarte predispusă la cutremure.

Ryōunkaku, parțial prăbușit după Marele cutremur din Kanto din 1923. Foto: Freepik.com

Acest lucru face ca orice construcție să fie costisitoare. Cea mai înaltă clădire din Japonia este azi Abeno Harukas, situată în Osaka. Are 300 de metri înălțime.

Ryōunkaku parțial prăbușit după Marele cutremur din Kanto din 1923. Foto: Wikimedia

Incredibilia • 22-11-2022, 00:00:53 • 954 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12472 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri