De peste două secole, locuitorii din parohia Boho, din Irlanda de Nord, își transmit din generație în generație o credință neobișnuită.
Oamenii care trăiesc în această zonă cred că pământul din curtea bisericii lor are puteri curative miraculoase și îl folosesc pentru a trata diverse afecțiuni.
Obiceiul a luat naștere în 1815, când în curtea bisericii a fost înmormântat preotul James McGirr, care practica „vindecarea prin credință”.
Potrivit unei legende locale, pe patul de moarte, McGirr ar fi declarat:
„Lutul care mă acoperă va vindeca orice boală am putut eu vindeca atunci când am fost în viață.”
Având încredere în preotul lor, oamenii erau convinși că mesajul lui era veridic. Astfel, ori de câte ori se îmbolnăveau, enoriașii îngenuncheau lângă mormântul părintelui McGirr și luau o cantitate mică de pământ, pe care o puneau într-un săculeț de bumbac.
Apoi, săculețul era așezat, peste noapte, sub perna suferindului. Până dimineață, relatează localnicii, simptomele se ameliorau.
De-a lungul timpului, sătenii au folosit solul de lângă mormântul părintelui McGirr pentru a trata diverse afecțiuni, precum durerile de dinți sau de gât.
Odată ce pacientul se simțea mai bine, solul era returnat în cimitir, ca să nu atragă ghinion.
În timp ce majoritatea oamenilor de știință au catalogat-o drept legendă care nu merită atenție, microbiologul Gerry Quinn, care a copilărit în zonă, a decis să investigheze această credință.
„Inițial, am fost surprins, deoarece aveam de-a face cu un leac tradițional, înconjurat de multe superstiții. Totuși, m-am gândit că astfel de tradiții se bazează pe o anumită logică, altfel nu ar dăinui atât de mult timp”, a declarat Quinn pentru BBC.
În 2018, Quinn și colegii săi de la Facultatea de Medicină a Universității Swansea au colectat probe de sol din curtea bisericii din Boho.
După ce au analizat solul în laborator, oamenii de știință au descoperit că puterea curativă a solului nu ținea de lumea miracolelor, ci era opera unor organisme microscopice.
Quinn a găsit în sol o tulpină de Streptomyces necunoscută anterior. Streptomyces este o bacterie folosită la crearea de antibiotice deoarece produce un amestec unic de substanțe chimice care inhibă sau ucid alte bacterii.
Savanții au descoperit că această tulpină ucide mai mulți agenți patogeni care au devenit rezistenți la antibioticele convenționale.
Solul din Boho, unde a fost găsită această tulpină unică, s-a format la finalul Pleistocenului pe un strat de calcar, care i-a conferit o alcalinitate foarte ridicată. Mediile alcaline sunt cunoscute drept surse bogate de antibiotice.
S-a dovedit că pământul din cimitirul lui Boho conținea nu mai puțin de opt tulpini diferite de Streptomyces, fiecare producând între 10 și 20 de antibiotice diferite.
Pe măsură ce agenții patogeni devin rezistenți la medicamente, microbiologii își îndreaptă atenția către medii mai puțin explorate, precum deșerturile, izvoarele termale și mediile alcaline, în speranța de a descoperi soiuri de bacterii cu proprietăți antibiotice mai puternice.
Din această perspectivă, descoperirea lui Quinn este cu atât mai importantă.
Incredibilia • 19-02-2023, 00:00:59 • 972 vizualizari
Covid • Facebook • HotNights • Auto Info • Stiri Alexandria • Licitatii Publice • 23776 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri