X

Pământul are un „sistem de apărare ascuns” ce protejează împotriva asteroizilor

Un nou studiu sugerează că Pământul are un sistem de apărare împotriva asteroizilor. În fiecare an, mulți asteroizi se apropie de Pământ, dar coliziunile catastrofale sunt rare. Studiul propune că gravitația puternică a Pământului acționează ca un mecanism de apărare, exercitând o forță gravitațională uriașă asupra obiectelor din apropiere.

Aceste forțe, numite forțe de maree, pot fi atât de puternice încât obiectele se pot rupe în bucăți, un proces cunoscut sub numele de dezintegrare mareică. În 1994, bucăți dintr-o cometă sfâșiată de forțele mareice ale lui Jupiter s-au prăbușit în gigantul gazos.

Cu toate acestea, astronomii nu au găsit dovezi că Pământul ar fi dezintegrat asteroizi sau comete. Acest lucru l-a determinat pe Mikael Granvik, un planetolog, să caute dovezi ale dezintegrării gravitaționale a asteroizilor din apropierea Pământului.

Un studiu anterior a arătat că aceste fragmente s-ar amesteca prea repede în fundal pentru a fi identificate ca o familie specifică. Granvik și colegii săi au creat un model pentru a estima numărul de asteroizi de diferite dimensiuni la diferite distanțe față de Soare.

Modelul a subestimat numărul anumitor asteroizi observați la distanțele Pământului și a lui Venus. Granvik și-a dat seama că acești asteroizi neobișnuiți ar putea fi fragmente ale unor asteroizi mai mari. A fost luat în considerare un scenariu în care asteroizii pierd între 50% și 90% din masa lor atunci când întâlnesc aflorimente stâncoase.

Modelul a reușit să explice cu succes acești asteroizi, sugerând că au fost creați prin dezintegrare prin maree. Simulări suplimentare au arătat că aceste fragmente pot dura aproximativ 9 milioane de ani înainte de a se ciocni cu Soarele sau cu o planetă sau de a părăsi sistemul solar.

Gravitația Pământului ajută la eliminarea asteroizilor, dar creează, de asemenea, mai mulți asteroizi din apropierea Pământului care au potențialul de a se ciocni cu planeta noastră. Cu toate acestea, aceste fragmente sunt mici și nu reprezintă o amenințare la nivel de extincție.

Ei ar putea provoca evenimente similare cu impactul asteroizilor Tunguska și Chelyabinsk.

Incredibilia • 02-01-2024, 00:00:50 • 167 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri