X

Operele lui Platon contin un cod secret

Opera lui Platon este analizata de mai bine de 2000 de ani, dar se pare ca mai are sa ne ofere surprize, scrie Daily Mail. Un profesor britanic sustine ca a descoperit o serie de mesaje secrete ascunse in cateva dintre cele mai celebre texte ale lumii antice. Codurile sugereaza ca Platon a fost un adept secret al lui Pitagora si ca impartasea credinta acestuia ca secretele universului sunt ascunse in cifre si matematica.

In general, afirmatiile de acest gen sunt privite cu retinere, dar unul dintre profesorii de la Universitatea Manchester, Jay Kennedy, a reusit sa convinga cu un studiu care a fost acceptat spre publicare de o publicatie academica. „Cartile lui Platon au avut un rol major in fondarea culturii vestice, dar sunt misterioase si te termina cu enigme. In antichitate multi dintre adeptii sai au spus ca aceste carti contin intelesuri ascunse si coduri secrete, dar acest aspect a fost respins de invatatii moderni. E o poveste lunga si interesanta, dar eu am spart codul.

Am aratat in mod riguros ca textele contin coduri si simboluri si descoperirea lor reveleaza adevarata filosofie a lui Platon”, explica dr. Jay Kennerdy. Cheia catre dezlegarea codului a fost gama muzicala greceasca de 12 note, populara printre adeptii lui Pitagora. Dr. Kennedy a descoperit ca frazele cheie, cuvintele si temele apar la intervale regulate in scrierile lui Platon corespunzand celor 12 note ale gamei. Spre exemplu, „Republica”, cel mai faimos text al lui Platon, este alcatuit din 12.000 de versuri homerice, iar Kennedy a remarcat faptul ca la fiecare 1000 de versuri, Platon revine la tema despre muzica.

In gama muzicala greaca, unele note sunt armonioase sau placute urechii, in vreme ce altele sunt disonante si trebuie urmate de o alta nota pentru a scapa de tensiunea pe care o creaza. In locul notelor armonice, in textele sale, Platon scrie versuri asociate cu dragostea sau cu veselia, iar acolo unde ar trebui sa fie notele discordante filosoful scrie despre razboi sau moarte. Un secol mai devreme, Pitagora spunea ca planetele si stelele emit sunete, o muzica abia auzita, „muzica sferelor” si ca secretul universului consta in matematica.

Codurile ascunse in opera lui Platon sugereaza ca si acesta credea in aceleasi teorii si ca 2000 de ani inainte de nasterea stiintei moderne el lasa un mesaj care ne spune ca universul este guvernat de reguli logice si matematica, nu de zei. Dr. Kennedy este de parere ca Platon a folosit codurile pentru propria sa siguranta. Secretele erau normale in epoca antica, mai ales daca se discuta despre stiinte esoterice si religioase. Platon (n. cca. 424 i.Hr. — d. cca. 347 i. Hr.) a scris cel putin 30 de carti si a fondat prima universitate din lume, Academia, unde a permis si femeilor sa studieze, impotriva traditiilor vremii. „Acesta este inceputul a ceva mare. Va fi nevoie de o generatie pentru a intelege implicatiile. Toate cele 2000 de pagini contin simboluri nedetectate”, a mai comentat Kennedy.

Internet • 14-07-2015, 06:00:16 • 2391 vizualizari

Continuare pe Internet »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14246 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri