„Baletul a fost şi a rămas pentru mine o stare clasică, de echilibru, de seninătate creatoare, profundă“, spunea Oleg Danovski.
Născut pe 9 februarie 1917, la Vosnesensk, regiunea Avva, care acum aparține Ucrainei, coregraful și-a început cariera artistică de foarte tânăr, fiind ghidat de mama sa, balerina Malvina Tavridova Ksesovskaia. La începutul anilor ‘30, dansa în paralel la Teatrul Alhambra și la Teatrul Cărăbuș al lui Constantin Tănase, apoi a început să ia lecții de balet de la profesorii Floria Capsali, Anton Romanovski și Boris Kneazev, devenind ulterior coregraf la Opera Română.
“Am debutat în anul 1931 la teatrul de… revistă! Nu vă vine să credeţi, nu e aşa? Ei bine, în acele vremuri era greu să-ţi faci un drum în artă ca balerin, aşa că m-am angajat la grădina „Cărăbuş” din Bucureşti. În anul 1935, am avut primul mare succes cu premiera revuistică „O nuntă la Alhambra”. De fapt nu eu eram solistul, şi probabil că aş mai fi stat pe tuşă, dacă nu se îmbolnăvea dansatorul titular! Au urmat apoi alte spectacole, fiind tot mai solicitat. Aşa am ajuns să colaborez cu marele artist, umorist şi director de trupă Constantin Tănase. Am rămas la ”Cărăbuș” până în 1943, când am fost numit prim-dansator şi coregraf la Opera Română din Bucureşti, unde am montat ,,Lakmé”, de Delibes. De atunci, nu am mai părăsit genul clasic, care mi-a oferit şansa celebrităţii şi a împlinirii profesionale”, mărturisea artistul.
O frază din presa anilor ’38-’40 îl caracteriza astfel: ,,Oleg Danovski este subţire ca o trestie şi suplu ca o lamă de oţel!“ În 1940, balerinul a fost inițiatorul primei Facultăți de Coregrafie, desființată în 1952. A devenit mai târziu director al Baletului Operei Române, de unde s-a pensionat în 1976-1977, când a pus bazele Teatrului de Balet care astăzi îi poartă numele.
În 1978, a format o secție a Teatrului Fantasio din Constanța, care s-a transformat după 1989, sub conducerea lui, în prima instituție de profil din țară, “Teatrul de Balet Clasic și Contemporan”. Ansamblul a pornit iniţial cu un efectiv de 30 – 40 de balerini, majoritatea absolvenţi ai şcolilor de coregrafie din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Investiţia de încredere de atunci a fost onorată într-o manieră pe care puţini ar fi putut să o anticipeze.
În numai zece ani de existența, „Fantasio-Balet” și-a impus valoarea pe scenele internaționale. Zeci de turnee întreprinse în Italia, Germania, Olanda, Elveția, Belgia, Luxemburg, Siria, Statele Unite, Canada, Cehoslovacia, Austria, Israel au făcut ca munca lui Oleg Danovski sa fie apreciată drept una dintre cele mai prestigioase din lume.
De-a lungul anilor, „Fantasio” a prezentat trilogia baletelor lui Ceaikovski, „Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormita” și „Spărgătorul de nuci”, „Giselle” de Adam, „Silfidele” de Chopin, “Rapsodiile” și „Vox Maris” de George Enescu, „Miorița” de C. P. Basacopol, „Cenușăreasa” de Prokofiev, toate beneficiind de o coregrafie cu elemente de absolută noutate semnate Oleg Danovski.
Coregraful s-a stins din viață pe 21 octombrie 1996, la Spitalul Elias din București, la vârsta de 79 de ani, și a fost înmormântat la Cimitirul Central din Constanța.
Articolul Oleg Danovski, magia dansului clasic apare prima dată în Dosare Secrete.
Dosare secrete • 22-10-2024, 12:01:00 • 77 vizualizari
Covid • Facebook • HotNights • Auto Info • Stiri Alexandria • Licitatii Publice • 23776 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri