Cel mai mare obelisc pe care egiptenii antici l-au sculptat vreodata este cunoscut sub numele de… Obeliscul Neterminat. El poate fi vizitat, astazi, exact în locul în care a început sa fie prelucrat, cu mii de ani în urma. O parte din obeliscul aflat în Egipt (lânga Aswan) a fost finisata, în vreme ce portiunea de dedesubt a ramas atasata de roca mama din care ar trebuit sa fie extras.
Lungimea obeliscului trebuia sa fie de aproape 37 de metri. Specialistii estimeaza ca un asemenea bloc de granit ar avea 1000-1200 de tone. S-ar putea crede, având în vedere aceste dimensiuni, ca egiptenii au abandonat uriasul obelisc dupa ce fusese cioplit în buna parte din cauza ca s-ar fi aflat în imposibilitatea de a-l transporta ori aseza în pozitie normala, verticala. Însa o astfel de opinie nu poate fi întretinuta decât printr-o gândire superficiala.
Dupa o anevoioasa munca de cioplire, pentru aducerea sa la forma dorita, blocul masiv de granit s-a fisurat. Opinia cea mai des întâlnita este ca tocmai de aceea a fost abandonat. În momentul de fata nu se poate spune, cu precizie, când a debutat activitatea de prelucrare blocului de granit si de separare a acestuia de roca mama, dar se presupune ca acest lucru s-a petrecut în epoca reginei Hatshepsut (din dinastia a XVII).
S-ar putea crede ca vechii egipteni s-au folosit de dalti metalice, pentru a slefui blocurile de granit, spre a le aduce la netezimea dorita. De fapt, ei utilizau bucati de dolerit (roca magmatica, cu o compozitie asemanatoare bazaltului), în acest scop. Doleritul este una dintre putinele roci mai dure decât granitul.
Între experti, opiniile sunt împartite: unii sustin ca fisurarea blocului de granit a determinat abandonarea obeliscului, în vreme ce altii spun ca motivul acesta nu ar fi fost suficient, dat fiind imensul volum de munca ce fusese depus pentru a aduce obiectul în forma observabila astazi. Acestia din urma spun ca motivul abandonarii tine de credintele si superstitiile egiptenilor antici.