X

Oasele unui „schelet cosmic”, observate în noi imagini de la NASA

Astronomii au observat ceva ce seamănă cu degetele de schelet plutind în spațiul cosmic la aproximativ 16.000 de ani-lumină de Pământ.

O imagine înfricoșătoare realizată de cel mai nou telescop cu raze X al NASA, Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE), arată o nebuloasă de vânt de pulsar numită MSH 15-52 care aruncă proeminențe umbrite sub formă de particule energetice, asemănătoare cu degetele de schelet.

Pulsarii sunt stele neutronice ce se rotesc rapid, rămășițe extrem de dense ale stelelor supergigantice prăbușite. Aceștia emit câmpuri magnetice puternice, ceea ce îi face să arunce particule puternic energizate sub formă de jeturi, formând o nebuloasă de vânt de pulsar.

În cazul lui MSH 15-52, aceste jeturi au format imaginea fidelă a unei mâini fantomatice, o apariție înfiorătoare, potrivită pentru Halloween, scrie Futurism.

Iată degetele de schelet observate de telescopul NASA!

„Particulele încărcate care produc razele X călătoresc de-a lungul câmpului magnetic, determinând forma de bază a nebuloasei, așa cum fac oasele în mâna unei persoane”, a spus Roger Romani, de la Universitatea Stanford (SUA), autorul principal al studiului despre această observație.

Lucrarea este publicată în Astrophysical Journal.

IXPE de la NASA și-a concentrat instrumentele asupra nebuloasei timp de 17 zile, reprezentând cea mai lungă observare a unui singur obiect de când a fost lansat în 2021, conform NASA.

„Suntem cu toții familiarizați cu razele X ca instrument medical de diagnostic pentru oameni. Aici folosim razele X într-un mod diferit, dar la fel ca în cazul radiografiilor, ele dezvăluie informații pe care altfel nu le putem vedea”, a spus coautoarea doctor în fizică Josephine Wong, de la Stanford.

Ce ne învață noua descoperire?

Observația aruncă o lumină nouă asupra modului în care câmpurile magnetice amestecate în nebuloasele de vânt de pulsar interacționează cu împrejurimile lor, obținând un impuls inițial mare în jurul „încheieturii” mâinii, înainte de a fi condus către zone în care aceste câmpuri magnetice sunt mai uniforme.

„Am descoperit istoria de viață a materiei superenergetice și a particulelor de antimaterie din jurul pulsarului. Acest lucru ne învață despre modul în care pulsarii pot acționa ca acceleratori de particule”, a spus Niccolò Di Lalla, coautor, de la Stanford.

Incredibilia • 02-11-2023, 00:00:55 • 356 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri