X

Oamenii de știință au descoperit un material care își schimbă forma și care ar putea revoluționa robotica

Cercetătorii au descoperit un nou tip de material cu memorie care își schimbă forma și despre care susțin că ar putea transforma totul, de la motoarele cu reacție la robotică.

O echipă de la Massachusetts Institute of Technology a creat „materialul inteligent" folosind un tip special din ceramică, ce poate rezista la temperaturi foarte ridicate și la uzură intensă.

Atunci când este supus unor stimuli - fie de temperatură, fie de stres mecanic sau de câmpuri electrice sau magnetice - materialul își poate schimba forma cu până la 10%.

Au fost dezvoltate anterior materiale cu memorie realizate din metal, însă aplicațiile lor rămân limitate la temperaturi ridicate și la scară micro.

Pentru a realiza această compoziție ceramică ce își poate schimba forma, cercetătorii au folosit „toate instrumentele moderne ale științei", inclusiv termodinamica computațională, fizica transformărilor și învățarea automată. Rămâne de văzut cât de mare va fi posibilitatea de aplicare practică a acestui nou material și dacă va putea fi, într-adevăr, folosit pe scară largă.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol:

TAGS:

Yoda • 14-10-2022, 00:00:47 • 1252 vizualizari

Continuare pe Yoda »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14246 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri