X

O nouă teorie ar putea explica rotația ciudată a Soarelui

Rotația Soarelui este destul de neobișnuită. În mod normal, ne-am aștepta ca toate părțile Soarelui să se rotească cu o viteză similară. Cu toate acestea, nu este cazul. Ecuatorul Soarelui are nevoie de aproximativ 24 de zile pentru a efectua o rotație, în timp ce un pol are nevoie de aproximativ 34 de zile.

Această diferență în vitezele de rotație se numește rotație diferențială și i-a nedumerit pe oamenii de știință pentru o vreme. Recent, cercetătorii conduși de fizicianul Yuto Bekki de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar au făcut o descoperire semnificativă.

Aceștia au descoperit că oscilațiile pe termen lung ale undelor sonore din zona de convecție a Soarelui joacă un rol în moderarea rotației diferențiale. Aceste oscilații provoacă mișcări în jurul polilor, creând un efect de zumzet pe suprafața Soarelui.

Studiul echipei a arătat că aceste oscilații influențează comportamentul Soarelui prin transportarea căldurii de la poli la ecuator. Acest lucru ajută la menținerea unui echilibru de temperatură între cele două regiuni, limitând diferența de temperatură la 7 Kelvin. Acest mic contrast de temperatură controlează rotația diferențială a Soarelui.

Relația dintre aceste oscilații ale undelor sonore și rotația diferențială este reciprocă; fiecare o afectează pe cealaltă. Simulările echipei au demonstrat că oscilațiile la latitudini înalte au un impact semnificativ asupra dinamicii rotației Soarelui.

Acest fenomen se aseamănă cu modul în care instabilitățile atmosferice pot declanșa furtuni mari pe Pământ. Înțelegând mai bine aceste procese, am putea dezlega mai multe mistere despre Soare și chiar să obținem informații despre alte stele. Această cercetare a fost publicată în revista Science Advances.

Incredibilia • 01-04-2024, 12:00:46 • 18 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri