X

Nouă descoperire despre apariția oamenilor moderni. Cum au evoluat, de fapt, primele ființe umane

Este posibil ca oamenii moderni să provină din două sau mai multe fluxuri distincte din punct de vedere genetic care s-au separat, dar au continuat să se amestece ocazional de-a lungul timpului în Africa.

Oamenii moderni au apărut după o istorie complexă de amestec între strămoși din cel puțin două ramuri evolutive diferite, dar strâns legate între ele, sugerează un nou studiu.

Deși aceste ramuri distincte din punct de vedere genetic s-au divizat, oamenii de pe fiecare ramură au continuat să se amestece ocazional de-a lungul timpului, au descoperit cercetătorii.

Noile rezultate infirmă sugestiile anterioare conform cărora specia noastră s-ar fi încrucișat cu rude dispărute din Africa care aveau o anatomie semnificativ diferită de a noastră. Mai mult, ele exclud ideea că oamenii au evoluat dintr-o singură specie care s-a evidențiat dintre rudele noastre cele mai apropiate.

Specia noastră, Homo sapiens, a apărut în Africa în urmă cu mai bine de 300.000 de ani. Primele valuri de oameni moderni au început să părăsească Africa cu cel puțin 194.000 de ani în urmă. În afara continentului, oamenii moderni s-au încrucișat uneori cu rudele lor acum dispărute, cum ar fi neanderthalienii și denisovanii, ai căror strămoși au părăsit Africa cu mult timp înainte ca oamenii moderni să o facă.

Aceste descoperiri recente au avansat posibilitatea ca specia noastră să se fi încrucișat, de asemenea, cu „neamuri fantomă" din Africa - rude străvechi ale oamenilor moderni despre care nu se știe nimic în prezent din arhiva fosilă. Unii cercetători au sugerat că Homo sapiens ar fi putut chiar să se fi încrucișat cu specii străvechi semnificativ diferite din punct de vedere anatomic de oamenii moderni, cum ar fi Homo naledi, una dintre cele mai recent descoperite specii umane dispărute.

Pentru a face lumină asupra acestei posibilități, oamenii de știință au analizat genomurile umane moderne din Africa de Sud, de Est și de Vest. Studiul a inclus genomuri recent secvențiate de la 44 de membri ai unui trib din sudul Africii cunoscut sub numele de Nama. Nama sunt membri ai poporului Khoe-San, care posedă niveluri excepționale de variante genetice distincte de alți oameni moderni, sugerând că strămoșii lor s-ar fi separat de cei ai altor oameni moderni cu mult timp în urmă.

Echipa a descoperit că oamenii moderni din Africa ar putea descinde din două sau mai multe fluxuri distincte din punct de vedere genetic care s-au divizat, dar ai căror indivizi au continuat să se împerecheze sporadic de-a lungul timpului.
Primele semne ale divergenței oamenilor moderni în mai multe grupuri din Africa pe care cercetătorii le-au putut identifica au apărut în urmă cu aproximativ 120.000 - 135.000 de ani, la o populație care s-a separat, indivizii devenind strămoșii populației Nama. Cu toate acestea, înainte de această separare, variația genetică observată la H. sapiens sugerează că specia noastră era formată din două sau mai multe populații umane distincte din punct de vedere genetic, care s-au încrucișat timp de sute de mii de ani.

Diferențele dintre aceste grupuri distincte din punct de vedere genetic ar fi apărut probabil din cauza distanței, obstacolelor geografice și barierelor sociale care ar fi contribuit probabil la menținerea acestor grupuri separate fizic în cea mai mare parte, deviind genetic în timp.

În plus, „au existat, de asemenea, multe schimbări climatice", a declarat pentru Live Science coautorul studiului, Tim Weaver, profesor în cadrul Departamentului de Antropologie de la Universitatea din California, Davis. Modul în care nivelurile de precipitații sau de temperatură ar fi putut crește și scădea de-a lungul timpului „au redus sau crescut barierele geografice în calea migrației umane".

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că diferențele dintre aceste grupuri antice ar fi fost „aproape la fel de mici ca cele observate între populațiile umane contemporane", a spus Gravel.

Aceste noi descoperiri sugerează că oamenii moderni probabil că nu s-au încrucișat cu Homo naledi sau cu alte grupuri semnificativ diferite din punct de vedere anatomic - cel puțin, nu în vreun mod care să poată fi detectat la oamenii contemporani. „Este interesant faptul că noul studiu nu găsește sprijin pentru o astfel de încrucișare, deoarece știm din paleoantropologie că strămoșii noștri probabili au coexistat cu forme cu aspect anatomic arhaic”.

În schimb, noul model de încrucișare cu grupuri relativ similare din punct de vedere anatomic poate explica mai bine variația genetică observată la oamenii moderni. Cercetătorii au sugerat că aproximativ 1 până la 4% din diferențele genetice din populațiile umane moderne ar putea proveni din această amestecare preistorică din Africa.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol:

TAGS:

Yoda • 25-05-2023, 00:00:45 • 1572 vizualizari

Continuare pe Yoda »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri