X

Noi informații despre „stăpânii Sectorului 3”: piscina de pe acoperișul blocului nu are autorizație de construire

Investigația Recorder „Stăpânii Sectorului 3. Viața secretă și afacerile ascunse” a scos la iveală modul în care firmele controlate de familia city managerului Marius Daniel Ciobîcă, mâna dreaptă a primarului Robert Negoiță, obțin contracte de milioane de euro de la Primăria S3. Din profiturile impresionante realizate cu SRL-uri care au câte un singur angajat au reușit să cumpere jumătate din Blocul Belvedere, aflat peste drum de Parcul IOR.

În această clădire de birouri se amenajează acum un penthouse de lux, iar pe terasa blocului, deținută în acte de părinții city managerului, Mircea și Lucia Ancuța Ciobîcă, a apărut un spațiu de relaxare cu o piscină. Proiectul de pe bloc nu are însă autorizație de construire, deși potrivit imaginilor prezentate de Recorder se vede clar că lucrările sunt aproape de finalizare. 

Faptul că nu există autorizație pentru piscina de pe bloc a fost confirmat, marți, pentru Recorder, de arhitectul-șef al Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu.

Recorder: Există autorizație de construire pentru acele amenajări de pe Blocul Belvedere?
Ștefan Dumitrașcu: Am vorbit acum cu colegii de la birou și mi-au transmis că, în cursul anului trecut, în octombrie, pentru amenajările de la Blocul Belvedere, de la ultimul nivel, a fost emis un certificat de urbanism. Procedura de autorizare este însă în curs, deci nu s-a emis încă autorizație de construire.

Noi am constatat că acolo a început deja construcția…
Am văzut reportajul, da. În momentul în care se prezintă dosarul de autorizație, atât inspectorul de specialitate care este responsabil de lucrare, cât și polițistul local de la Serviciul Disciplină în Construcții, care este desemnat pentru verificarea în teren, fac această verificare și, dacă lucrarea a început sau este în curs de execuție fără a exista autorizație de construire, se aplică măsurile legale.

Deci, practic, nu au voie să construiască până nu au autorizația respectivă.
În principiu, da. Măsurile pe care poliția le poate dispune sunt cele de amendă contravențională, în limita a 1.000 – 3.000 de lei și dispunerea de intrare în legalitate, prin obținerea autorizației de construire. 

După articolul nostru veți sesiza mai departe pentru a verifica legalitatea acelei construcții?
Eu reprezint Direcția de Urbanism, noi nu luăm măsuri contravenționale, ci Poliția locală prin Serviciul Disciplină în Construcții.

Dumneavoastră nu puteți să sesizați aceste aspecte?
Nu, poliția locală are atribuții de intervenție. 

Și cine poate sesiza?
Oricine are cunoștință despre această amenajare, această lucrare.

Piscina e aproape gata, dar nu a fost cerută încă o autorizație de construire

Dar nu putem vorbi de o expertiză tehnică din moment ce dumneavoastră spuneți că nu are autorizație de construire încă.
Da, solicitarea nu a fost încă depusă.

Deci, putem spune că au construit fără autorizație…
Este evident. Nu neagă nimeni acest lucru. Măsurile contravenționale sunt cele pe care vi le-am spus. 

Și din punctul dumneavoastră de vedere, o piscină pe bloc pune în pericol imobilul?
Depinde de încărcarea utilă pe care o generează apa din această piscină. În momentul în care discutăm de numai câțiva metri cubi, să zicem, de 4-5 metri cubi de apă (4-5 tone), pe o structură nouă, sănătoasă, cum e cazul acela, nu ar trebui să pună probleme. 

Aș vrea să vă întreb și în calitate de coleg al city managerului Marius Ciobîcă: cum comentați faptul că familia sa derulează astfel de construcții în sector?
Sincer să fiu, mă abțin la comentarii pe acest lucru. Am prea mult timp în administrație ca să comentez ceea ce apare în presă. Este, într-adevăr, destul de… inedit ceea ce am văzut în reportaj, dar mă abțin de la comentarii.

Administrația blocului nu știe de piscină

Blocul Belvedere este împărțit în două părți, una de birouri și spații comerciale, cealaltă cu apartamente. Deși sunt la câțiva metri distanță de piscina cu vedere panoramică spre Parcul IOR, vecinii ne-au declarat că habar nu aveau ce se construiește pe bloc. 

Potrivit surselor Recorder, nici la administrația de locatari, care este comună pentru cele două părți ale imobilului, nu a fost înregistrată vreo cerere pentru modificarea terasei blocului. Legea prevede obținerea acordului locatarilor pentru astfel de lucrări. Noii proprietari au cerut în instanță separarea părții de birouri. Socrul city managerului, avocatul Teodor Panait, apără firma în instanță.

VEDEȚI AICI CUM ARATĂ CONSTRUCȚIA DE PE BLOCUL BELVEDERE:

[embedded content]

Recorder • 20-03-2024, 00:00:17 • 203 vizualizari

Continuare pe Recorder »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14938 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri