X

Nicușor Dan: „Miza este financiară. Doar la Sectorul 2, valoare terenurilor după aprobarea PUZ-ului, suspendat ulterior, a crescut până la 5 miliarde de euro”.

Proiectul ce distruge regimul de protecţie al spațiilor verzi nu a mai fost pus pe ordinea de zi a Parlamentului, susțin sursele G4Media. Se întâmplă în urma presiunilor și criticilor formulate de primarul Nicușor Dan, de USR și specialiștii în domeniu.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a arătat extrem de îngrijorat de modificările pe care PSD și PNL vor să le aducă legislației, în beneficiul „rechinilor imobiliari”.

Amintim că PSD, cu ajutorul PNL, a adus în Parlament mai multe amendamente nocive la proiectul de Cod al urbanismului, amendamente care practic duc la distrugerea a numeroase spații verzi și lasă loc construcțiilor. La presiunea publică, PSD și PNL au amânat votul final pe Cod până în sesiunea din toamnă, dar au forțat aceleași schimbări în legea spațiilor verzi. Amendamentele au trecut, marți, de Comisia de mediu din Camera Deputaților și azi, miercuri, întreaga lege, cu tot cu amendamentele toxice, ajunge la vot final în plenul Parlamentului.

Nicușor Dan denunță o acțiune concertată în care oameni politici, reprezentanți ai unor autorități ale statului, dar și unele organizații neguvernamentale acționează în interesul dezvoltatorilor imobiliari „Suspectez că e o singură sursă de finanțare. (…) Miza este financiară. Doar la Sectorul 2, valoare terenurilor după aprobarea PUZ-ului, suspendat ulterior, a crescut până la 5 miliarde de euro”.

Primarul Capitalei a criticat Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectura: „Inspectoratul de Stat în Construcții a refuzat să verifice nelegalitățile din PUZ-uri pe care le-am sesizat. Au trecut doi ani de atunci. Ba mai mult, atât Inspectoratul, cât și prefectul, după ce instanța a suspendat PUZ-urile de sector, au încurajat primarii de sector să dea în continuare autorizații de construcții”.

Dar a adus acuzații grave și Parchetelor:

„Avem o corupție profundă în urbanism și n-avem pe nimeni în pușcărie. Adică primarul, autoritatea executivă, vine și spune că autorizația de construcție nu există. Privatul zice ba da, există. Pentru că suntem într-o zonă protejată, legea spune că intrăm pe tărâmul infracțiunii și numai Parchetul poate să acționeze și să suspende lucrările. Numai Parchetul poate să suspende o infracțiune în curs. Autoritatea civilă, din momentul în care constată sau apreciază că se săvârșește o infracțiunea, nu poate decât să sesizeze Parchetul. Cred că față de corupția evidentă din zona aceasta, Parchetul ar trebui să aibă un serviciu specializat pe infractiuni din zona urbanismului, a construcțiilor. Am fost chemat de câteva ori de polițiști judiciari ca să îi ajut să înțeleagă”, a declarat Nicușor Dan, pentru Libertatea.

Articolul Nicușor Dan: „Miza este financiară. Doar la Sectorul 2, valoare terenurilor după aprobarea PUZ-ului, suspendat ulterior, a crescut până la 5 miliarde de euro”. apare prima dată în Presshouse.ro.

Presshouse • 28-06-2023, 12:01:14 • 843 vizualizari

Continuare pe Presshouse »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 10554 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri