X

NASA crede că există viață pe Lună, mai ales în craterele de la polul sudic selenar

NASA este de părere că astronauții care vor ajunge pe Lună la sfârșitul anului 2025, dacă totul va decurge conform planului, ar putea să nu fie primele organisme de pe satelitul natural al Pământului.

„Unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care echipa noastră le-a descoperit este că, având în vedere cercetările recente cu privire la intervalele în care anumite forme de viață microbiană pot supraviețui, ar putea exista nișe potențial locuibile pentru o astfel de viață, în zone relativ protejate, pe unele corpuri lipsite de aer”, a declarat Prabal Saxena, cercetător în domeniul planetar la Goddard Space Flight Center al NASA, citat de Futurism.

Viața microbiană ar putea fi adăpostită de craterele permanent umbrite de la polul sudic selenar. În special, Saxena se întreabă dacă formele de viață ce își au originea pe Pământ ar fi putut supraviețui călătoriei până acolo.

Posibilitatea ca viața să existe pe Lună

Iar acest lucru este mai relevant ca niciodată, deoarece NASA mai are încă 13 locații în apropierea polului sudic selenar din care să aleagă pentru viitoarea sa misiune Artemis 3 – prima misiune cu echipaj pe suprafața Lunii în peste jumătate de secol.

Saxena și echipa sa au prezentat recent cercetările în cadrul unui atelier de lucru despre potențialele locuri de aselenizare, susținând că ar trebui să luăm în considerare posibilitatea ca viața microbiană să supraviețuiască pe Lună.

În timp ce experții au subliniat că moleculele organice ar fi putut foarte bine să își croiască drum prin spațiu prin intermediul meteoriților, nu există nicio garanție că microbii ar putea supraviețui călătoriei.

Principala sursă de viață de pe Lună ar putea proveni de la oameni

Există, de asemenea, o altă posibilitate: aceea ca oamenii să fi lăsat microbi pe Lună ultima dată când au fost acolo (sau atunci când un modul de aselenizare a eșuat și a împrăștiat o grămadă de tardigrade pe suprafață în 2019).

„Noi considerăm că oamenii sunt cel mai probabil vector [de microbi], având în vedere datele extinse pe care le avem despre istoria noastră de explorare și înregistrare a impactului ca a doua sursă terestră timpurie, deși mai puțin influentă”, a declarat Heather Graham, geochimist organicist la NASA Goddard, pentru Space.com.

Pe scurt, dacă vom găsi vreodată viață pe Lună, probabil că aceasta provine de pe Pământ, dar acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze în căutări ulterioare. La urma urmei, descoperirea faptului că microbii ar putea supraviețui pe Lună ar avea deja implicații vaste.

Incredibilia • 13-06-2023, 12:00:51 • 566 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri