X

Misterul dosarelor dispărute ale lui Nikola Tesla. Legătura cu familia Trump

După ce Nikola Tesla a fost găsit mort, în ianuarie 1943, la 86 de ani, în camera sa de hotel din New York, reprezentanții guvernului american au confiscat numeroase documente legate de activitatea genialului și prolificului inventator.

Era în plin război mondial, iar Tesla pretindea că inventase o armă cu fascicule de particule, cunoscută sub numele de „raza morții”, care s-ar fi putut dovedi de neprețuit în conflictul în desfășurare.

Așa că, decât să riște ca tehnologia lui Tesla să cadă în mâinile inamicilor, guvernul american s-a năpustit și a confiscat toate bunurile și documentele din camera de hotel a inventatorului.

Ce s-a întâmplat mai departe cu dosarele lui Nikola Tesla, precum și ce anume se afla în acele documente, este și azi învăluit în mister și a dat naștere mai multor teorii conspiraționiste.

După zeci de ani în care a răspuns evaziv la întrebări despre posibile mușamalizări, FBI a declasificat în cele din urmă, în 2006, în jur de 250 de pagini din documentele legate de Tesla.

FBI a a venit apoi alte două comunicări pe acest subiect, cea mai recentă în martie 2018. Dar, chiar și cu publicarea acestor documente, multe întrebări încă rămân fără răspuns, iar unele dintre dosarele lui Tesla lipsesc și azi.

John Trump, șeful departamentului de cercetare de la MIT, în laboratorul său de cercetare a tensiunilor înalte, în 1949. Foto: Getty Images

La trei săptămâni după moartea inventatorului de origine sârbă, un inginer de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a fost însărcinat să evalueze documentele sale pentru a afla dacă acestea conțin „idei de valoare semnificativă”.

Potrivit dosarelor declasificate, inginerul John Trump a raportat că, potrivit analizei lui, eforturile lui Tesla au avut „în primul rând un caracter speculativ, filosofic și promoțional, iar documentele nu includ noi principii solide, viabile sau metode pentru realizarea unor astfel de rezultate”.

Astăzi, numele omului de știință sună foarte cunoscut, deoarece John Trump a fost unchiul celui de-al 45-lea președinte al SUA, Donald Trump. Fratele mai mic al lui Fred, tatăl fostului președinte Trump, John a contribuit la proiectarea aparatelor cu raze X care au ajutat foarte mult bolnavii de cancer și a lucrat la dezvoltarea radarului pentru Aliați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Donald Trump însuși a amintit de mai multe ori despre activitatea și experiența unchiului său în timpul campaniei sale prezidențiale.

„Unchiul meu obișnuia să-mi vorbească despre domeniul nuclear înainte ca această disciplină să existe”, a declarat el odată unui intervievator.

La vremea respectivă, FBI a indicat raportul inginerului Trump ca fiind o dovadă că lăudata armă cu rază de particule a lui Tesla nu exista.

Dar, de fapt, poziția adevărată a guvernul american cu privire la tehnologia dezvoltată de Tesla era mult mai nuanțată.

Marc Seifer, autorul biografiei „Vrăjitorul: Viața și epoca lui Nikola Tesla”, spune că un grup de militari de la baza militară Wright Patterson din Ohio, din care făcea parte și generalul de brigadă L. Craigee, aveau o cu totul altă părere despre ideile lui Tesla.

„Craigee a fost prima persoană care a pilotat vreodată un avion cu reacție militar, așa că a fost un fel de John Glenn al vremii. A spus următoarele: arma cu fascicule de particule este reală”, amintește Seifer.

Foto: Shutterstock.com

Așadar, existau două grupuri diferite, unul care respingea invenția lui Tesla și altul care spunea că era cât se poate de reală.

Apoi este problema a dosarelor lipsă. Când Tesla a murit, bunurile sale urmau să ajungă la nepotul lui, Sava Kosanovic, care la acea vreme era ambasadorul Iugoslaviei în SUA (datorită legăturii sale familiale cu cel mai celebru inventator sârb).

Potrivit documentelor recent declasificate, FBI se temea că Kosanovic încerca să preia controlul asupra tehnologiei lui Tesla pentru a „pune astfel de informații la dispoziția inamicului” și instituția americană a luat în considerare arestarea acestuia pentru a împiedica scurgerea de date.

Ambasadorul iugoslav Sava Kosanovic în biroul său. Foto: Getty Images

În 1952, după ce un tribunal din SUA l-a declarat pe Kosanovic moștenitorul de drept al averii unchiului său, dosarele lui Tesla și alte materiale au fost trimise la Belgrad, în Serbia, unde se află și în prezent, la Muzeul Nikola Tesla.

Dar, deși FBI a inventariat inițial aproximativ 80 de cutii cu documente și obiecte aparținând lui Tesla, doar 60 au ajuns la Belgrad, spune Seifer.

În ciuda evaluării disprețuitoare a lui John Trump cu privire la ideile lui Tesla imediat după moartea acestuia, armata SUA a testat și a început să folosească arme cu raze de particule în deceniile care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, amintește Seifer.

În special, ideea așa-zisei „raze a morții” a stat la baza Inițiativei de apărare strategică a lui Ronald Reagan, sau programul „Războiul Stelelor”, în anii 1980.

Dacă guvernul SUA încă folosește ideile lui Tesla, afirmă Seifer, acest lucru ar putea explica de ce unele dosare legate de inventator sunt încă secretizate.

Nilkola Tesla stând în laboratorul său din Colorado Spring, una dintre cele mai faimoase imagini cu inventatorul. Foto: Getty Images

Există dovezi că vicepreședintele lui Franklin D. Roosevelt (FDR), Henry Wallace, a discutat cu consilierii săi despre „efectele Tesla, în special cele care se referă la transmiterea fără fir a energiei electrice și la raza morții”, potrivit unor documente ale FBI publicate în 2016.

În aceeași ordine de idei, Seifer a scos la iveală rolul jucat de Vannevar Bush, pe care FDR l-a numit în fruntea Proiectului Manhattan, în evaluarea lucrărilor lui Tesla. De asemenea, există posibilitatea ca FDR însuși să fi încercat să se întâlnească cu inventatorul chiar înainte de a muri.

Prin vizitarea unora dintre locurile-cheie din viața lui Tesla – de la laboratorul său din Colorado Springs la ultima lui reședință, la Hotel New Yorker, și până la misteriosul turn wireless pe care l-a construit la Wardenclyffe, Long Island – Seifer a încercat să dezlege unele dintre misterele din jurul celebrului și enigmaticului inventator.

El a călătorit, de asemenea, în California, unde celelalte idei revoluționare ale lui Tesla – multe dintre ele considerate nerealiste sau chiar nebunești în timpul vieții sale – stau acum la baza unora dintre cele mai puternice companii din Silicon Valley.

Deși unele dintre cele mai sensibile inovații ale sale rămân încă secretizate, moștenirea lui Tesla este cât se poate de vie, atât în dispozitivele pe care le folosim în fiecare zi, cât și în tehnologiile care vor juca, fără îndoială, un rol în viitor.

„Tesla este inventatorul tehnologiei wireless, este inventatorul capacității de a crea un număr nelimitat de canale wireless. Așadar, sistemele de ghidare radio, criptarea, roboții cu telecomandă – toate se bazează pe tehnologia lui Tesla”, spune Seifer despre impactul de durată al inventatorului.

Incredibilia • 21-12-2022, 12:01:02 • 1431 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri