X

Mesajele subliminale și publicitatea

In preajma anului 1917,neurologul austriac dr.Poetzl publica o lucrare in care erau prezentate experimentele realizate cu ajutorul tahitoscopului. Tahitoscopul este un instrument care se prezinta sub doua forme:o camera obscura in care subiectul experientei priveste o imagine expusa doar o fractiune de secunda;si o lanterna "magica"cu obturator de mare viteza capabila sa proiecteze intr-un timp foarte scurt o imagine pe un ecran.

Poetzl le cerea subiectilor sai sa deseneze ceea ce au observat in mod constient dintr-o imagine expusa vederii lor doar pentru o fractiune de secunda intr-un tahitoscop(...). Apoi si-a indreptat atentia catre lucrurile visate de subiecti in noaptea urmatoare si le cerea sa deseneze secvente corespunzatoare din aceste visuri.

S-a aratat astfel,fara putinta de tagada,ca acele detalii ale imaginii expuse,care datorita timpului scurt de expunere nu fusesera retinute de catre subiecti,furnizau material pentru constructia visului.(Huxley:301) Cercetarile realizate ulterior in domenii precum psihologia experimentala si psihanaliza au confirmat descoperirile lui Poetzl aratand ca oamenii vad si aud lucruri pe care indeobste nu constientizeaza ca le-au vazut si auzit,iar tot ce vedem si auzim este inregistrat de subconstient si ne afecteaza gandurile,simtamintele si purtarile constiente.

Aceste mesaje care se afla sub limita de la care mintea este capabila sa le perceapa in mod constient,dar care reusesc sa penetreze subconstientul,inscriindu-se in memorie,au primit numele de mesaje subliminale.O adevarata magie moderna,metoda mesajelor subliminale ofera posibilitatea manipularii indivizilor,fara ca acestia sa realizeze macar ca gandurile,dorintele sau intentiile le-au fost inraurite de o vointa straina.Forta acestor mesaje sta in insusi faptul ca ele nu pot fi constientizate si,ca atare,omul nu poate lua nici o atitudine fata de ele.

Mesajele subliminale,precum un infractor,patrund pe furis in minte.De acolo,din adancul subconstientului,ele pot provoca orice stricaciune sau pot inrauri vointa prin starnirea dorintelor,fara ca stapanul sau mintea constienta sa aiba stire de acest razboi interior,despre aceasta prezenta straina. In mod normal,oricare om are tendinta de a se opune influentelor straine,de a cenzura mesajele primite,de ale trece prin filtrul valorilor personale inainte de a le accepta sau insusi.

Oricum,chiar si in situatia in care se accepta un mesaj(sugestie sau porunca)si se da curs comportamentului pe care acesta il reclama,vom avea in vedere ca acest comportament ne-a fost sugerat sau comunicat de catre altcineva intr-un context dat,si astfel vom pastra o oarecare rezerva fata de el,luandu-ne anumite masuri de prevedere.Nu putem insa lupta cu un dusman nevazut despre a carui existenta nici macar nu stim.

Cand in subconstient patrund anumite mesaje(ganduri,idei,stari de spirit),comenzi despre care nu avem cunostinta,nestiind ca acelea ne-au fost inoculate si,ca atare,nu ne apartin,este forte posibil sa le urmam crezand ca ele ne reflecta propriile dorinte,nevoi sau interese.Cu tot ce este al nostru suntem mai ingaduitori,precum parintii cu propriii copii,luand ca pe un dat sau asumandu-ne acel comportament ca pe unul care ne reprezinta originalitatea si personalitatea.

Putem chiar crede ca,daca asa simtim noi in mod subiectiv,atunci acel lucru chiar are un folos nestiut pentru sufletul si trupul nostru. Avand in vedere rezultatele cercetarilor privind mesajelor subliminale,aceasta metoda ideala de manipulare nu a intarziat sa intre in atentia celor interesati sa controleze constiintele indivizilor.La 40 de ani de la descoperirea efectului subliminal,a iesit pentru prima data la iveala faptul ca acesta era deja folosit pentru manipularea constiintei umane.

Scandalul a aparut atunci cand s-a observat ca,dupa vizionarea unor filme la cinematograf,spectatorii erau inclinati sa cumpere anumita produse. In urma investigatiilor s-a constatat ca: Prin tahtoscoape special concepute se transmiteau in flash-uri de o minisecunda cuvinte sau imagini pe ecranele tv si a cinematografelor in timpul programelor(nu inaintea lui sau dupa el).Beti Coca-Cola sau Aprindeti o tigara Camel erau inscriptiile supraimprimate peste imbratisarea indragostitilor,peste lacrimile mamei indurerate,iar nervul optic al privitorilor inregistra aceste mesaje secrete,mintile lor subconstiente reactionau la ele si cu timpul oamenii simteau o pofta devoranta de racoritoare si tutun(...).

Repetata la intervale egale(in mod subliminal),in timpul unui film,porunca de a cumpara floricele de porumb a avut drept rezultat o crestere cu 50% a vanzarii de floricele de porumb in timpul pauzei(Huxley:303). Luand in consideratie forta impresionanta a mesajelor subliminale,Comisia Federala a Comunicatiilor din SUA,impreuna cu alte institutii europene,a interzis folosirea lor la radio si televiziune.Acest lucru nu a impiedicat insa intrebuintarea lor in continuare in diferite campanii publicitare.

Un adevarat scandal s-a produs in timpul campaniei electorale pentru alegerea presedintelui Frantei,cand Francois Mitterand candida pentru al doilea mandat.Intr-un context anume a iesit la iveala ca Mitterand,presedintele in exercitiu al Frantei,folosea mesajele subliminale in timpul emisiunilor transmise la televizor la ore de varf pentru a conditiona electoratul sa il voteze.

Telespectatorii urmareau intens o emisiune de stiri,in timp ce flash-uri de cateva fractiuni de secunda cu "votati Mitterand"se inregistrau in subconstientul acestora,fara ca ei sa isi dea seama de aceasta.Scandalul s-a produs destul de tarziu,astfel ca simpatia pe care Mitterand si-o castigase in mintile oamenilor,prin conditionarea subliminala,a fost suficienta pentru a fi reales.

Televiziunea este un mijloc perfect pentru transmiterea mesajelor subliminale.Se stie ca imaginea tv este formata din cadre care se succed de 25 de ori intr-o secunda.Din cauza vitezei mari cu care se misca aceste imagini,mintea nu apuca sa le analizeze pe rand sau sa le perceapa separat.Avand in vedere acest fenomen,s-a constatat ca,daca se schimba la fiecare secunda cateva din cele 25 de cadre cu un mesaj diferit de continutul programului urmarit,acestea,desi nu sunt percepute in mod constient,se vor imprima cu o putere deosebita in subconstientul indivizilor,obtinandu-se asa-zisul efect subliminal.

Chiar daca metoda este foarte bine cunoscuta astazi si este interzisa,ca una ce incalca vadit libertatile persoanei,este foarte greu sa se poata controla existenta unor astfel de mesaje in programele tv sau chiar in intreaga mass-media audio-vizuala.Asta mai cu seama in conditiile in care folosirea acestor mesaje poate aduce multi bani sau poate garanta un control eficient asupra constiintei oamenilor,a opiniei publice.

In Rusia,spre exemplu,desi folosirea mesajelor subliminale este"strict interzisa si printr-o lege a mass-mediei,si printr-una a publicitatii"(Pravda,27.06.2002),canalele de televiziune abunda in astfel de mesaje."Numarul lor e uimitor,sunt prea multe cazuri",afirma Svetlana Nemtsova,director general al Institutului de Cercetari pentru Radio si Televiziune din Rusia."Sunt canale imposibil de urmarit",a spus ea referindu-se la numarul de mesaje subliminale."Sunt canale care merg pana la extreme si sunt altele care nu o fac deloc(Pravda,27.06.2002)

Publicatia moscovita pe care o vom cita in continuare aduce in discutie 5 dintre produsele cunoscute pe piata ruseasca,despre care s-a descoperit ca erau promovate prin metoda subliminala. O imagine a sapunului Palmolive fruit esentials aparuse pe NTV deodata si intr-o clipita a disparut.Tinerii telespectatori ai postului MTV si-au insusit in mod inconstient mesaje comerciale pentru deodorantul Secret,pentru ziarul New Musical Express si pentru albumul By the way,semnat de trupa Red Hot Chili Peppers.

Prin ceata unei reclame de televiziune pentru bere Klinskoye,licarea pentru o fractiune de secunda un mesaj pentru o alta bautura:Pepsi.Acum doi ani,unui post de televiziune din Yekaterinburg(ATV) i s-a interzis emisia timp de 2 luni,dupa ce a fost prins bombardandu-i pe telespectatori cu mesaje subliminale pentru a-i determina sa urmareasca in continuare programele sale(Pravda,27.06.2002).

In mai multe randuri guvernantii rusi au dat advertismente posturilor de televiziune care folosesc mesaje subliminale,amenintandu-le cu interdictia de a mai emite sau cu amenda.Legea insa este dificil de pus in practica din cel putin doua motive: 1.Canalele de televiziune nu pot fi incriminate,deoarece"afirma cu tarie ca nu au posibilitatea de a sti daca un material video oferit de agentiile de publicitate contine mesaje subliminale sau nu".(Pravda,27.06.2002)

Ei zic ca nu stiu nimic de prezenta acestora.Programele de publicitate sunt primite si difuzate ca atare.Verificarea fiecarui cadru in parte,pentru a se constata daca nu cumva au fost strecurate mesaje subliminale este aproape imposibila.Fie ca este adevarat sau nu,justificarea este destul de buna.Este greu de tras la raspundere cineva pentru prezenta unor mesaje invizibile in programele pe care adesea nu le produc,ci doar le transmit.

Serhei Khudyakov,director al departamentului de vanzari al companiei NTV Media,afirma ca posturile de televiziune nu au posibilitatea sa detecteze reclamele subliminale."Chiar daca aceasta practica e considerata ilegala,de ce n-ar fi folosita din moment ce nu o putem detecta?Ei stiu prea bine ca vor scapa intotdeauna.Utilizarea unor insertii ascunse e recunoscuta a fi o metoda eficienta.

Orice companie normala ar face acest lucru"(Pravda,27.06.2002). 2.Companiile de publicitate si firmele ale caror produse apar in mesajele subliminale neaga orice implicare.(...)Reprezentantii companiilor Procter and Gamble si Pepsi declara ca nu au cunostinta de vreun caz de reclama subliminala.Un purtator de cuvant pentru Colgate-Palmolive din Moscova afirma ca nimeni nu este disponibil pentru a face comentarii.Natalia Kolmakova,purtatoare de cuvant pentru Procter and Gamble,care produce deodorantul Secret,a spus ca materialul oferit jurnalistilor la Institutul pentru Radio si Televiziune trebuie sa fie ori o greseala,ori o farsa.

 Alexander Shalnev,purtator de cuvant pentru Pepsi Co Holdings,n-a exclus posibilitatea ca Klinskoie sa fi introdus o reclama ascunsa pentru Pepsi in reclama sa,dar a recunoscut ca un asemenea scenariu nu pare sa aiba nicio noima."Nici nu vreau sa comentez pentru ca nu are nicio logica"spuse el.(...)Serghei Vasiliev,director general la agentia de publicitate Video International declara ca nu cunoaste nici un caz de reclama subliminala.

Asadar,nici companiile care isi fac publicitate nu pot fi acuzate,deoarece atunci cand li se intercepteaza mesajele pot foarte bine sa spuna ca,de fapt,concurenta le-a facut reclama subliminala pentru a-i denigra.Serghei Vasiliev spune ca,"daca se va dovedi si se va da publicitatii,va fi un scandal de proportii.Cred ca pagubele ce vor fi ca urmare a scaderii vanzarilor vor depasi cu mult cresterile asteptate ca efect al reclamei.(Pravda,27.06.2002)

 Lucrurile nu stau chiar asa si este foarte putin probabil ca Vasiliev sa nu stie aceasta.Chiar daca mesajele subliminale sunt interceptate nu este obligatoriu sa scada vanzarile,deoarece comportamentul de cumparare a fost deja inoculat subliminal.Multi nici nu vor afla de scandal,iar majoritatea din cei care stiu vor putea inbratisa argumentul companiei producatoare,ca de fapt nu sunt cei care au creat mesajul. Odata conditionati,oamenii tind sa urmeze sugestiile inconstiente pentru a micsora disonanta cognitiva,tensiunea unei necesitati,in general,neconstietizate deplin de a cumpara produsul respectiv.

Astfel ca orice motiv invocat de aparatorii produsului,(in cazul lui Mitterand omul politic),vor fi acceptate cu placere,caci aceste justificari vin sa sustina dorinta inconstienta de a cumpara lucrul promovat,de a elimina tensiunea care apare atunci cand acesta este in mod constient respins.Omul modern,hiperstresat,fuge de astfel de conflicte interioare. La aceste doua motive,sa spunem,de natura obiectiva,se adauga,desigur,si sumele uriase ce sunt puse in joc si care pot ajunge sa anihileze orice initiativa.

Este mai mult decat convenabil pentru o companie transnationala sa cumpere tacerea cu cateva zeci de mii de dolari,avand in schimb profituri de milioane. Aceasta este situatia in Rusia unde exita legi,institutii sau oameni care lupta impotriva propagandei subliminale.In tara noastra insa lucrurile pot sta mult mai rau. Cine sa fie interesat sa spuna adevarul?

Faptul ca in Romania nu a aparut pana acum nici un scandal privind folosirea mesajelor subliminale nu inseamna ca acestea nu sunt folosite pe canalele tv.Afacerea este prea profitabila pentru a nu exista astfel de mesaje in reclamele sau programele pe care le urmarim.Dupa cum s-a putut constata in Rusia,chiar daca exista lege,oameni sau institutii care se ocupa de acest fenomen,el nu poate fi controlat usor. Legile foarte permisive,coruptia generalizata,uriasele interese care sunt puse in joc si folosirea unei tehnici avansate fac imposibila stoparea acestei propagande oculte desfasurate la nivelul subconstientului uman.

Odata cu trecerea timpului,pe masura ce controlul mass-mediei se centralizeaza in mainile catorva corporatii internationale,proportional cu dezvoltarea tehnicii si tehnologiei video,este foarte probabil ca metoda mesajelor subliminale sa devina o practica curenta nu numai in programele publicitare,ci si in marea parte a universului audio-video(televizual). Oricine poate avea astazi acces pe internet la programe cu ajutorul carora pot fi confectionate si trimise mesaje subliminale in oceanul realitatii virtuale(al internetului).

Profesorul Grant Demirchglyan,expert in biologie la Institutul National pentru Educatie fizica si Sport(Rusia),sustine faptul ca teroristii pot folosi imagini subliminale pentru a slabi tintele,adaugand ca este posibil cavirusi "psihotropi" sa pota fi transmisi subliminal prin ecranele computerelor,pentru a afecta mintea umana.Demirchglyan a mai spus ca e necesara o vizionare repetata pentru a-l convinge pe privitor sa actioneze,concluzia fiind ca,in mod subliminal,se poate transmite orice mesaj cu caracter malefic.(Pravda,27.06.2002)

 In zilele noastre exista posibilitatea ca atunci cand navigam pe internet pentru a cauta o informatie sau cand ne citim e-mail-ul sa ne fie transmise mesaje care,desi dureaza doar cateva fractiuni de secunda,desi sunt invizibile,se fixeaza cu putere in subconstient,dictandu-ne comportamente sau producandu-ne o anumita stricaciune in minte.Imperative satanice incitatoare la desfrau si violenta,la ucidere si sinucidere pot ajunge pe aceasta cale sa patrunda in mintile utilizatorilor internetului si sa le influenteze,fara ca acestia sa isi dea seama,gandurile,dorintele si comportamentul.

Un singur nebun care stapaneste limbajele de programare poate transmite o infinitate de astfel de mesaje malefice. Desigur,se inventeaza permanent programe de aparare in fata unei potentiale invazii a mintii celor aflati pe internet,se construiesc insa alte programe mai performante pentru atac.

Razboiul continua si ca orice razboi riscurile ca viata mentala,sufleteasca si trupeasca a indivizilor devin extrem de mari.Dezvoltarea exponentiala a tehnicii de programare,a tehnologiei computationale in paralel cu alienarea mentala a tot mai multor indivizi,din cei care naviheaza pe internet,nu peste multa vreme va transforma lumea virtuala a internetului intr-o adevarata jungla pentru cei care patrund in ea.

 Experimentele lui Poetzl,tehnica mesajelor subliminale sunt deosebit de relevante pentru intelegerea tehnologiei video si a puterii pe care aceasta o poseda.De fapt,avand in vedere ca televiziunea permite penetrarea subconstientului,pe un fond de diminuare a cenzurii rationale,mai puternic si mai eficace decat orice alt mediu de comunicare din istoria omenirii,se poate afirma ca,intr-o anumita masura,intregul efect al televiziunii este subliminal.

Televiziunea favorizeaza,asadar,transmiterea unor mesaje care pot ocoli in mare masura cenzura ratiunii,constiinta,fara chiar a fi aplicata tehnica mesajelor subliminale prezentata mai inainte.In special cercetarile din domeniul publicitatii au demonstrat ca nu este neaparata nevoie sa folosesti mesaje de numai cateva fractiuni de secunda pentru a obtine asa-zisul efect subliminal,de ocolire a constiintei.

Este destul sa cresti viteza de schimbare a cadrelor sau sa folosesti efectele tehnice pentru a avea un rezultat daca nu identic,macar comparabil.S-a dezvoltat o adevarata stiinta a compunerii scenelor si cadrelor pentru ca efectul subliminal al acestora sa fie suficient de puternic.

A.Huxley,in cartea Intoarcerea in minunata lume noua,arata ca efectele propagandei subliminale sunt amplificate mult in conditiile cresterii stresului si a corelarii acestei metode cu aceea a persuasiunii prin asociere.Pe de o parte,cresterea stresului scade nivelul atentiei si capacitatea de analiza si discernamantul,sporind,totodata,sugestibilitatea.

Pe de alta parte,asocierea deviaza atentia catre alte mesaje,care produc o anumita placere,ceea ce favorizeaza penetrarea subconstientului de mesajul ce constituie adevaratul obiect al propagandei publicitare. Aproape intreaga tehnica publicitara este orientata astazi catre obtinerea unui efect subliminal al reclamei sale,lucru pe care tehnologia video il inlesneste in mod deosebit.

Avand in vedere toate acestea,pentru telespectatorul modern este foarte probabil ca mare parte din impulsurile,dorintele,ideile si asteptarile lui sa nu-i apartina,sa nu-i reflecte nevoile reale ale mintii,trupului si sufletului sau,ci sa fie produsul modelarii subliminale a lumii subconstientului,fenomen datorat expunerii la mesajele TV.

Ametiti,euforizati de drogul cotidian,exista posibilitatea ca publicul,in cautarea de senzatii tari,emotii puternice,sa caute singur astfel de filme sau programe in care se folosesc mesajele subliminale ca fond pentru intensificarea efectului.Jocul cu subconstientul care-l propune cultura subliminalului se afla abia la inceput.

Dupa cum s-a putut constata,acest joc practicat,indeobste,de magicienii din toate timpurile,dar cu un instrumentar mult mai primitiv,poate avea cosecinte dintre cele mai grave pentru viata duhovniceasca si trupeasca a omului modern,pentru sanatatea psihica si fizica a acestuia. 

Internet • 14-07-2015, 06:00:16 • 3062 vizualizari

Continuare pe Internet »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 1247 articole • 111 documentare • 500 melodii • 886 bancuri