X

Memoriile lui Heinz Linge, valetul dictatorului

Heinz Linge, bărbatul care a fost în serviciul personal al lui Hitler timp de zece ani, între 1935 și 1945, și-a scris memoriile după război și le-a publicat sub titlul „Până la prăbușire“.
„Hitler, scria cameristul lui devotat, slăbise mult și îi tremura brațul drept. Atentatul de la 20 iulie îi zdruncinase sănătatea. A suferit mai târziu chiar de o criză cardiacă ținută absolut secretă chiar pentru cei mai apropiați ai lui, cum erau Himmler și Bormann. La 20 aprilie 1945 Hitler a primit încă felicitări de ziua lui de naștere în buncăr, de la un grup restrâns de prieteni din anturajul său. Nu s-a discutat situația militară, care era dezastruoasă, dar cei prezenți l-au asigurat de fidelitatea lor personală…”

La 22 aprilie, la insistența anturajului, a vrut să se retragă în Alpi, în fortăreața lui, dar planul a fost repede părăsit. A început să se considere comandantul unei fortărețe asediate a cărui datorie era stabilită anterior chiar de el, să reziste până la capăt.
Cameristului fidel, ca și altora dintre apropiați, le-a spus că pot să plece la casele lor. Unii au și plecat. Dar, în spiritul devotamentului, Linge i-a spus:
— Führerul meu, am fost lângă tine în vremuri fericite, voi rămâne lângă tine și în zilele rele.

Impresionat de cele auzite, Hitler i-a replicat:
— Nu mă așteptam la mai puțin din partea ta.

Apoi i-a încredințat o ultimă sarcină, și anume, să țină pregătite două pături de lână și o cantitate de benzină ca să-i ardă cadavrul, căci el în curând se va sinucide. Stăpânit de emoție, Linge n-a mai putut articula decât: „La ordin!“

Pe 29 aprilie, a hotărât să-și încheie socotelile cu viața. A decis să-și rezolve mai întâi o problemă personală la care nimeni nu s-ar fi gândit în acele clipe, și, anume, să încheie căsătoria cu Eva Braun, vechea și discreta lui prietenă din ultimii zece ani.

Hitler a dispus, scria Linge, să fie adus, cu toate riscurile bombardamentelor, ofițerul stării civile al orașului Berlin, consilierul municipal Wagner, care a sosit îmbrăcat în uniforma Volkssturmului.

Ceremonia a avut loc la orele 1 noaptea. De față erau doar câteva persoane adunate în sala hărților din buncăr, unde se țineau ședințele militare. La o masă au luat loc de-o parte Hitler și Eva Braun, candidați la căsătorie, împreună cu Goebbels și cu Borman ca martori. De partea opusă a mesei a luat loc Wagner. Acesta a citit prevederile legii, precizând că viitorii căsătoriți trebuie să fie de origine ariană, să nu sufere de boli ereditare și să-și exprime liber voința de căsătorie. Apoi Wagner a spus:

— Vă întreb, Adolf Hitler, dacă vreți să luați in căsătorie pe Eva Braun? În acest caz vă rog să răspundeți prin da. Hitler a răspuns afirmativ. Apoi Wagner s-a adresat cu aceeași întrebare:
— Vă întreb, Eva Braun, dacă vreți să vă căsătoriți cu Adolf Hitler? După răspunsul ei afirmativ, Wagner i-a declarat căsătoriți și i-a rugat să iscălească actul oficial de căsătorie împreună cu martorii Goebbels și Borman.

Hitler și Eva au acceptat apoi urările de fericire ale celor de față. Cei doi s-au retras apoi în camera de alături timp de o oră și jumătate, în timp ce celelalte persoane au aranjat o mică gustare cu șampanie, sandviciuri și ceai în adâncul pământului, în timp ce artileria sovietică bombarda grădina buncărului.

Explicația acestei căsătorii în acele împrejurări a dat-o însuși Hitler în testament: „Deoarece în decursul anilor de luptă nu mi-am putut lua responsabilitatea să întemeiez o familie, m-am decis acum, înaintea sfârșitului existenței mele pământești, să iau de soție pe această tânără fată care, după mulți ani de credincioasă prietenie, a hotărât din propria ei voință să mi se alăture în această cetate aproape asediată, pentru a-și împărți cu mine soarta. Ea va muri alături de mine ca soția mea…“

În restul nopții de 29 spre 30 aprilie 1945, Hitler a dormit îmbrăcat. În dimineața de 30 aprilie a chemat la telefon pentru ultima oară comandamentul centurii Berlinului cerând informații asupra situației militare. I s-a spus că frontul de apărare s-a prăbușit și că rușii nu mai puteau fi opriți. Puteau sosi din oră în oră. Anturajul l-a rugat din nou pe Hitler să plece din Berlin, dar el a refuzat, spunând că aceasta nu va servi la nimic și că era conștient că posteritatea îl va judeca sever. Apoi și-a luat rămas bun de la colaboratorii apropiați, a trecut în camera vecină și după scurt timp s-a împușcat în tâmpla dreaptă. Eva Braun s-a otrăvit cu cianură de potasiu, pe care demnitarii hitleriști o purtau totdeauna asupra lor.

Hitler a fost dus de Linge în pătura pregătită în grădina Cancelariatului, iar Eva Braun a fost dusă de Bormann, pe care nu l-a putut suferi niciodată…

Valetul a fost unul dintre ultimii fideli ai dictatorului care au părăsit bunkerul în primele ore ale dimineții zilei de 1 mai 1945 și a fost mai târziu capturat lângă See-Strasse. Ulterior, după ce identitatea sa a fost dezvăluită, doi ofițeri sovietici l-au escortat cu trenul la Moscova, unde a fost ăncarcerat în faimoasa închisoare Lubyanka.

Heinz Linge a petrecut zece ani în captivitate sovietică, fiind eliberat în 1955. În acea perioadă a fost interogat frecvent de Comisariatul Poporului Sovietic pentru Afaceri Interne (NKVD despre circumstanțele morții lui Hitler.

Fostul valet s-a întors ulterior în Germania și a obținut în instanță despăgubiri în sumă de 5.640 de mărci pentru perioada de detenţie ca prizonier de război. Bărbatul a murit la Hamburg, în martie 1980, la vârsta de 86 de ani. Memoriile lui au fost publicate în volum de Frontline Books-Skyhorse Publishing, Inc. din Londra în iulie 2009, fiind prefațate de istoricul Roger Moorhouse, autorul cărții „Killing Hitler”.

Articolul Memoriile lui Heinz Linge, valetul dictatorului apare prima dată în Dosare Secrete.

Dosare secrete • 30-04-2024, 12:01:01 • 117 vizualizari

Continuare pe Dosare secrete »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 23994 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri