Broasca țestoasă mata mata, din America de Sud, este cunoscută pentru camuflajul său deosebit, integrându-se fără efort în peisaj, printre plantele și pietrele din habitatul său de apă dulce.
Însă, recent, s-a descoperit că acest camuflaj ascundea, de fapt, o întreagă specie. Populația considerată până acum a fi o singură specie de broască țestoasă din genul Chelus s-a dovedit a fi formată, de fapt, din două specii, descoperite prin analize genetice riguroase efectuate în primăvara acestui an, potrivit Science Direct.
Nu e de mirare că broasca pare atât de încântată, judecând după expresia de pe chip.
„Deși aceste țestoase sunt cunoscute la scară largă datorită aspectului lor bizar și comportamentului de hrănire neobișnuit, se știu surprinzător de puține lucruri despre genetica lor”, afirmă într-un comunicat de presă herpetologul Uwe Fritz, de la Colecțiile de Istorie Naturală Senckenberg din Dresda, Germania.
Până acum, se credea că există o singură specie a acestei reptile larg răspândite în America de Sud. Este posibil ca în cadrul unui grup de specii – de exemplu, la calamarii uriași – să existe o mare varietate de diferențe fizice.
Dar oamenii de știință au observat că aspectul țestoaselor mata mata pare să difere în funcție de regiune. Acest lucru a dat naștere speculației că ar putea exista două specii în același gen.
Țestoasele mata mata sunt niște reptile foarte „charismatice”, cu cap în formă de săgeată, gură largă, ochi minusculi, piele și carapace care par făcute din scoarță de copac, adesea acoperite cu alge și tuberculi, și țepi de piele pe cap și pe gât.
Aceste caracteristici se dovedesc de folos în strategia de vânătoare a țestoasei: mata mata pândește pe fundul apei, bine camuflată, așteptând ca peștele să înoate aproape de ea. Apoi, scoate capul brusc și deschide gura larg, prinzându-l ca un aspirator.
Dar țestoasele mata mata din bazinul Amazonului și din regiunea gurii de vărsare a râului Mahury au unele variații de culoare pe piele și pe carapace, precum și unele diferențe morfologice față de țestoasele mata mata din bazinele Orinoco și Rio Negro.
Așadar, cercetătorii au colectat 75 de probe de ADN de la țestoase mata mata de pe întregul areal și le-au efectuat analize mitocondriale. Au realizat, de asemenea, o anchetă a caracteristicilor morfologice ale țestoaselor și au comparat-o cu rezultatele analizei ADN-ului lor.
Nu numai că rezultatele ADN-ului au arătat două linii distincte, dar acestea s-au potrivit întocmai cu diferențele morfologice.
Vechea specie, Chelus fimbriata, trăiește în regiunile Amazon și Mahury. Are partea inferioară întunecată și o carapace oarecum dreptunghiulară.
Noua specie, care trăiește în bazinele Orinoco și Río Negro, a primit numele de Chelus orinocensis. Partea inferioară a carapacei este nepigmentată, având forma generală ovală.
Conform analizei echipei, țestoasa mata mata s-a separat în două specii în urmă cu aproximativ 12.7 milioane de ani, în timpul Miocenului târziu. Aceasta a fost aproximativ în același timp în care bazinul Amazon-Orinoco s-a împărțit în două.
Pe lângă faptul că a relevat o diversitate necunoscută anterior la această specie de broască țestoasă, constatarea are importanță pentru procesul de conservare.
În videoclipul de mai jos se poate observa cum vânează țestoasele mata mata.
[embedded content]
Anterior, populația de țestoase mata mata era considerată omogenă, larg răspândită și sănătoasă. Acum, aceste date trebuie reanalizate.
„Până în prezent, această specie nu era considerată pe cale de dispariție, pe baza distribuției sale pe scară largă. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că, datorită împărțirii în două specii, dimensiunea populației fiecărei specii este mai mică decât se presupunea anterior”, a spus biologul Mario Vargas-Ramirez, de la Universitatea Națională din Columbia.
În fiecare an, mii de țestoase mata mata sfârșesc în comerțul ilegal cu animale și sunt confiscate de autorități.
„Trebuie să protejăm aceste animale fascinante înainte de a fi prea târziu”, concluzionează Vargas-Ramirez.
Incredibilia • 24-02-2023, 12:01:06 • 225 vizualizari
Covid • Facebook • HotNights • Auto Info • Stiri Alexandria • Licitatii Publice • 19021 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri