X

Marele îngheț din 1709. Ziua în care Europa s-a congelat la -40 °C

Temperaturi de -40 °C sunt specifice Siberiei, nicidecum Europei. Cu toate acestea, în 1709 a avut loc un fenomen care a devenit un mister pentru oamenii de știință.

Ce s-a întâmplat în iarna anului 1709

Când oamenii s-au trezit în dimineața zilei de 6 ianuarie a anului 1709, în toată Europa se instalase un ger năprasnic, iar temperaturile au ajuns în unele zone la -40 °C. Peste noapte au murit mii de oameni în somn din cauza frigului, iar acesta a fost doar începutul.

Sursele istorice menționează că Parisul a fost blocat timp de trei luni, iar oamenii nu mai găseau hrană. De asemenea, zăpada a blocat drumurile de pe continent, iar frigul extrem a înghețat râurile, făcând imposibilă aprovizionarea pe cale navigabilă.

Invazia Rusiei de către Suedia în timpul Marelui Război Nordic a fost întreruptă în iarna anului 1709. Consemnările istorice menționează că mii de soldați suedezi au murit peste noapte din cauza gerului. De asemenea, chiar și Italia a fost lovită de frig, valea râului Pad fiind blocată timp de 20 de zile de un îngheț neobișnuit. Troienele de zăpadă erau atât de mari, încât oamenii nu puteau ieși din case.

În toată Europa o mare parte dintre animale muriseră, nu mai exista pâine, nici carne și nici apă, pentru că totul se cristalizase. Singurele băuturi care au rămas lichide au fost cele alcoolice, cum ar fi whisky-ul. În acest context apocaliptic, se crede că unii oameni au fost nevoiți să recurgă la canibalism pentru a putea trece iarna.

Chiar și bogații au fost afectați de îngheț

Gerul nu făcea distincție între clasele sociale. Deși într-o astfel de situație săracii sunt întotdeauna cei mai afectați, bogații au înghețat în egală măsură în castelele lor imense și de obicei reci.

Pictură de Fritz von Uhde

Iarna din 1709 a fost considerată cea mai rece și mai cruntă cu care s-a confruntat Europa în ultimii 500 de ani. Când temperaturile au început în sfârșit să crească, dezghețul a provocat inundații devastatoare care au luat viața și mai multor oameni. De asemenea, înghețul extrem a afectat și solul, iar recolta anului 1709 a fost slabă.

După aceste evenimente a urmat un val de foamete, iar oamenii se comportau ca niște sălbatici. Numai în Franța au existat 155 de cazuri de rebeliune, oamenii pătrunzând în castelele bogaților pentru a căuta mâncare.

În ceea ce privește numărul de morți, cifrele sunt greu de stabilit. Istoricii estimează că aproximativ 100.000 de persoane au murit din cauza frigului numai în Franța și alte 200.000 au murit de foame.

Care a fost cauza fenomenului meteo extrem

Nici astăzi climatologii nu pot explica de ce iarna anului 1709 a fost atât de grea. Unii au dat vina pe erupțiile mai multor vulcani, iar alții asociază catastrofa cu Mica Eră Glaciară. Aceasta a avut loc între 1250 și 1850, iar perioada 1645-1715 a reprezentat vârful micii glaciațiuni. Perioada s-a caracterizat printr-o activitate solară extrem de redusă.

Atlas Geografic • 24-01-2023, 00:00:42 • 412 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 8726 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri