X

Manuscrisele de la Marea Moartă aduc la lumină o nouă interpretare a potopului biblic

În urmă cu peste 50 de ani, un păstor beduin a făcut una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. Într-o mică peșteră din Iudeea acesta dădea peste un borcan de lut care conținea primele manuscrise cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moartă. După investigații amănunțite ale arheologilor în zonă, 800 de suluri și fragmente de manuscris au fost descoperite; dintre acestea, aproape un sfert erau copii ale unor texte ale Bibliei în ebraică.

Manuscrisele au fost analizate timp de cinci ani de către Autoritatea pentru Antichități din Israel, ca parte a proiectului Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library. Fiecare fragment a fost fotografiat de 28 de ori la o rezoluție înaltă, folosind diferite lungimi de undă ale luminii. Tehnologia sofisticată a permis cercetătorilor să citească literele și cuvintele care au fost anterior ilizibile. Unele fragmente nou-digitizate au oferit noi interpretări ale unor povestiri biblice bine cunoscute.

Într-un articol publicat de cotidianul israelian Haaretz în vara anului trecut, arheologii care au studiat manuscrisele folosind tehnologiile digitale moderne, ne vorbesc despre o nouă interpretare și înțelegere a relatării despre Arca lui Noe.

Datorită imaginilor de înaltă rezoluție, s-a identificat un nou cuvânt după sintagma „tallness arca”, noile scanări arătând faptul că acest cuvânt este ne’esefet, care înseamnă „s-au adunat”. Lucru care îl face pe cercetătorul Dr. Alexey Yuditsky să creadă faptul că formula corectă a frazei este „lucrurile s-au adunat în partea de sus, cea îndreptată, arcuită (arcă)”. Cercetătorul este convins de faptul că arca nu era așa cum ne-o imaginăm noi, un vas plutitor, ci mai degrabă sub forma unei piramide sau a vârfului unei piramide.

Cuvintele nou descifrate de pe pergamentele antice ascunse timp de secole nu fac decât să ridice mai multe întrebări decât să ne poată oferi răspunsuri la cele vechi. Sulurile de la Marea Moartă găsite în peștera Qumram din deșertul Iudeei aruncă această poveste într-o nouă etapă de cercetare și mister.

Povestea unui „mare potop” trimis de Dumnezeu pentru a distruge omenirea pentru păcatele sale este împărtășită de multe religii și culturi din întreaga lume. Din India în Grecia antică, Mesopotamia și chiar printre triburile indiene din America de Nord. Unele dintre aceste povești sunt asemănătoare încât se poate pune întrebarea dacă toate culturile de pe planetă au experimentat un astfel de eveniment simultan(…) Este o simplă coincidență faptul că istoria noastră a „înregistrat” același lucru în același timp?

sursa: /www.haaretz.com/israel-news

sursa: ancient-origins.net/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Internet • 02-03-2017, 19:42:48 • 1104 vizualizari

Continuare pe Internet »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 766 articole • 123 documentare • 508 melodii • 886 bancuri