X

Mamba neagră, șarpele ucigaș care domină Africa subsahariană

Din tufișurile savanelor africane, mamba neagră caută următoarea pradă căreia să-i administreze unul dintre cele mai periculoase tipuri de venin de pe planetă.

Mamba neagră (Dendroaspis polylepis) este, din cauza nivelului de toxicitate al veninului său, unul dintre cei mai periculoși șerpi din lume. Pe lângă această caracteristică impunătoare, și lungimea este o altă trăsătură remarcabilă: în medie, reptila măsoară între 2 și 2.5 metri, deși cele mai mari exemplare ajung la 4.3 metri!

Foto: Getty Images

Britannica subliniază că, în pofida numelui acestuia, șarpele nu este negru; coloritul corpului său variază de la gri la maro închis, iar partea inferioară este mai deschisă în raport cu partea superioară. Cu toate acestea, interiorul gurii lui este negru, un detaliu care îl deosebește de alți șerpi mamba.

Unde trăiește mamba neagră

Mamba neagră are un areal ce se întinde pe 23 de țări din Africa Subsahariană. Printre acestea se numără Republica Democrată Congo, Zambia, Africa de Sud și Angola.

Potrivit Institutului Național de Biodiversitate din Africa de Sud (SANBI), mamba neagră a generat controverse în ceea ce privește distribuția sa, existând semnalări ale apariției sale și în vestul acestui continent.

Mamba neagră trăiește în principal în savanele din sudul și estul Africii, în păduri și pe dealurile stâncoase. Deși își petrece cea mai mare parte a timpului la sol, este adesea întâlnit în copaci, unde în general se odihnește. Specia se bucură de climatele temperate și tropicale.

Mamba neagră, un șarpe veninos, dar timid

Când se ivește ocazia să se hrănească, mamba neagră manifestă o preferință pentru prada cu sânge cald, însă mănâncă și alți șerpi. Se hrănește în principal cu păsări, lilieci și rozătoare.

În ceea ce privește reproducerea, Animalia notează că atât masculii, cât și femelele mamba neagră realizează actul cu mai mulți parteneri de-a lungul vieții lor.

Sezonul obișnuit de împerechere este între septembrie și februarie. În mod normal, femela depune între 6 și 17 ouă. Puii sunt nevoiți să se descurce singuri încă de când eclozează.

Din cauza veninului puternic și a vitezei cu care se deplasează, mamba neagră este un șarpe de temut în regiunile în care se găsește. Cu toate acestea, în ciuda proastei sale reputații, reptila nu este agresivă, ci mai degrabă timidă și evită confruntarea cu alte animale.

Bineînțeles, dacă este provocată, adoptă o poziție de atac asemănătoare cu a cobrei și, dacă este necesar, injectează în mod repetat venin în adversar.

Antidotul pentru a contracara efectele veninului de mamba neagră la om există deja. Din păcate, acesta nu a fost distribuit pe scară largă în zonele rurale din țările africane în care trăiește șarpele.

În absența acestui remediu, mușcătura duce la deces în 20 de minute.

Incredibilia • 25-02-2023, 12:01:06 • 283 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 8726 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri