X

Locul în care îngenunchează cămila

Citim almanahuri de peste o sută de ani. Almanahurile românilor au fost creştine, săteşti, literare, ale pădurilor, ale apicultorilor etc. Într-un almanah găseşti tot ce vrei şi ce nu vrei, dar câţi dintre domniile voastre ştiu ce înseamnă almanah?

În arabă, de unde provine, cuvântul „almanah” însemană „locul unde îngenunchează cămila”. Păi, bine, ce-are sula cu prefectura şi cămila cu almanahul? Are, că de aia ne aflăm în treabă. Care va să zică, lucrurile stau cam aşa: după o zi întreagă de târâiş prin deşert, caravana face popas la lăsarea serii; cămilele îngenunchează, adică fac „al-manah”, deci popas, iar beduinii tineri încropesc focul, prepară ceaiul pe care-l sorb laolaltă cu crăpelniţa lor de amărăşteni consacraţi, iar bătrânii se aştern pe povestit şi deapănă câte-n lună şi-n stele despre eroii de odinioară şi despre faptele lor de vitejie.

După o serie de generaţii de povestaşi de profesie prinde cheag un almanah oral, iar primul almanah atestat este Siret Antar, adică Aventurile lui Antar, care a fost fiul lui Cheddâd, epopee preislamică de mare forţă, pe care Lemartine a comparat-o cu Iliada şi Eneida şi a scris despre ea că a rămas la fel de vie în corturile beduinilor, iar cântările ei poetice îi mai farmecă şi astăzi pe cărăvănari şi mai răsună încă pe răstimpul popasurilor cămilelor.

Gustave Rouger a publicat epopeea sub numele Romanul lui Antar, după ce a decriptat mulţimea de manuscrise arabe din Biblioteca Naţională a Franţei, strânse de Cardin de Cardonne, dragomanul Ambasadei Franţei în Constantinopol, în veacul al XVII-lea.

La noi, echivalentul „popasului cămilelor” erau hanurile unde adăstau căruţele cărăvănarilor, iar Hanul Ancuţei a reconstituit atmosfera de basm în care te indroduceau povestaşii. Parte din eposul românesc a călătorit de-a lungul şi de-a latul Balcanilor cu căruţele, iar Harap Alb vine, probabil, din Siria bizantină şi atestă luptele de culise din palatul bazileului Iustinian. („Academia Caţavencu”, nr. 682/2005)

Citeste si articolele:

A Saptea Dimensiune • 12-09-2023, 00:00:41 • 236 vizualizari

Continuare pe A Saptea Dimensiune »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri