X

Legi pentru infractori – Interlopi ieșeni, achitaţi pe rând, râdeau pe faţă de procurori şi de noile legi care-i scăpau

La capătul unei anchete de trei ani, procurorii DIICOT au trimis în judecată o întreagă reţea de contrabandişti de ţigări. Cei 29 de inculpaţi reprezentau întreaga piramidă a grupului infracţional organizat, de la lideri până la „pieţarii” care vindeau marfa, răspunderea fiecărui acuzat fiind stabilită în detaliu de anchetatori. 

Numeroase interceptări şi înregistrări ale convorbirilor ambientale au fost declarate nule de instanţă. Apoi, noua definiţie a contrabandei, introdusă după o decizie a Curţii Constituţionale, a dus însă la achitări pe bandă rulantă. Culmea umilinţei, anchetatorii au fost obligaţi să înapoieze şi ţigările confiscate.

Grupul de contrabandişti acţionase în perioada august 2013-2014. Gruparea „Sacu”, botezată astfel după numele liderului, Radu Sacu, se ocupa cu introducerea în ţară a numeroase transporturi de ţigări din Republica Moldova şi Ucraina. Achiziţiile erau coordonate de Romeo Enache, zis „Kuki”, acesta deplasându-se personal în ţările vecine, împreună cu Petru Holicov şi ocupându-se ulterior de distribuţie.

Marfa era depozitată la Vasile Huzdup, Constantin Lupancu şi la mama lui Holicov. Ulterior, erau desfăcute fie prin magazinul Lenuţei Holicov din Tomeşti, fie printr-o reţea de „pieţari” din Iaşi, Târgu Frumos şi alte localităţi.

Chiar dacă instanţa a dispus anularea a numeroase interceptări efectuate de anchetatori, cele rămase, ca şi supravegherea operativă a membrilor grupării au fost suficiente pentru stabilirea rolului fiecărui membru al acesteia.

Gruparea a fost destructurată treptat, după interceptarea mai multor transporturi de ţigări. Un transport de ţigări Monte Carlo, asigurat de Petru Holicov, a fost oprit în drum spre Târgu Frumos. Ulterior, acesta îi explica unui al membru al grupării că „i se făcuse rău pe drum”.

„Deocamdată nu mai mănânc şoric… Mai stau, mă mai odihnesc şi eu oleacă”, i-a spus acestuia. Termenul „şoric” a fost interpretat de anchetatori ca făcând referire la ţigări. Alte transporturi au fost interceptate la Ţuţora sau în vama Sculeni.

Intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în 2014, i-a făcut pe contrabandişti să exulte de entuziasm. „Comerţ cu acte în regulă! DIICOT-ul nu are voie să mă asculte decât dacă îmi dă un telefon înainte… ce proastă ţară avem… să moara mama… Râde lumea de noi cu c…l. Eşti prost? Ce vrei, Winston, Monte Carlo, Plugarul… gata ! Nu mai vorbim cu «cauciucul»… cu «pneuri»..cu «cherestea»…!”, îi spunea Sacu lui Enache.

Sau era la curent şi cu decizia CCR prin care contrabanda era practic dezincriminată: „Nu mai este ilegal. Îmi dă amendă. Mi le confiscă şi apoi mă judec cu Fiscul… să îmi sugă p…, să mă treacă la caiet, că vă dau… Vă dau la m…e! Nu mai faci penal pentru ţigări, faci pentru evaziune fiscală”

Cei 29 au fost trimişi în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Instanţa a reţinut însă că între timp interveniseră mai multe modificări legislative şi decizii ale CCR şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar dosarul a început să se subţieze.

După eliminarea unei bune părţi a înregistrărilor, a fost supusă dezbaterii prescrierea răspunderii penale pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Solicitarea acuzaţilor a fost acceptată, astfel încât aceştia au ajuns să fie judecaţi doar pentru contrabandă. Cererea de a se constata prescrierea şi a acestei acuzaţii a fost respinsă de judecători, titrează Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articolul Legi pentru infractori – Interlopi ieșeni, achitaţi pe rând, râdeau pe faţă de procurori şi de noile legi care-i scăpau apare prima dată în PRESShub.

PressHUB • 04-01-2023, 12:01:44 • 160 vizualizari

Continuare pe PressHUB »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 6214 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri