X

Istoria ambalajelor sau drumul spre civilizaţia transportului mărfurilor

Istoria ambalajelor este strâns legată de evoluţia umanităţii. Chiar dacă astăzi este o banalitate să avem ambalaje moderne oriunde în jurul nostru, n-a fost dintotdeauna aşa.

În timpurile străvechi, principala preocupare a oamenilor era să-şi procure hrana de fiecare zi. De aceea, şi ambalajele din acele vremuri însemnau frunze de copac, scoarţă de copac sau piei de animale, toate acestea fiind folosite pentru a transporta hrana sau pentru a o conserva pentru perioade scurte de timp.

Prima încercare de „industrializare” a ambalajelor s-a produs în Egiptul Antic, atunci când, în jurul anului 1500 î.e.n., egiptenii produceau ambalaje de sticlă colorată, folosite pentru a păstra şi transporta apa.

Aveau să mai treacă 500 de ani până când apărea sticla transparentă, prin dezvoltarea unor metode de producţie a vaselor din sticlă.

Ambalajele flexibile, precum hârtia, au apărut mult mai târziu, deoarece extragerea fibrelor de celuloză din plante ajungea în Europa după anul 1300, fiind preluată de la meşteşugarii chinezi.

Ca în multe alte cazuri, producerea pe scară industrială a hârtiei şi implicit a ambalajelor din hârtie şi carton se dezvoltă în secolul al XIX-lea în Statele Unite, acolo unde este perfecţionat un proces de extragere a celulozei din lemn.

Apariţia conservelor ce cuprind alimente, ambalaje atât de folosite în armată sau în alte cazuri similare, se produce în timpul campaniilor militare ale lui Napoleon Bonaparte. Împăratul Franţei, îngrijorat că nu are cu ce-şi hrăni soldaţii departe de casă, lansează provocarea minţilor luminate de atunci de a găsi o metodă de conservare a alimentelor pentru perioade mai lungi de timp.

Dintre numeroasele variante propuse împăratului, se evidenţiază cea a lui Nicholas Appert, cel care a oferit soluţia salvatoare: conservarea prin fierbere la temperaturi înalte a alimentelor şi sigilarea lor ulterioară în recipiente din sticlă uşor de transportat. Perfecţionată de englezul Peter Durand, cel care a introdus recipientele de metal, metoda este aplicată şi astăzi în cazul conservelor din comerţul cotidian.

Prima cutie din carton este fabricată în 1817 în Anglia, dar adevărata explozie a ambalajelor din hârtie şi carton se produce tot în Statele Unite, acolo unde, în 1852, Francis Wolle inventează prima maşină de fabricat pungi de hârtie din istorie. Metoda este perfecţionată de Margaret Knight, cea care propune cutii din carton cu feţele pătrate, în formă cubică sau cuboidă, acestea având avantajul că nu se răsturnau în timpul transportului.

Cutia prefabricată din carton, folosită şi astăzi, a fost inventată de Robert Gair, tipogarf şi producător de saci din hârtie, descoperirea fiind rezultatul unei întâmplări fericite: în timp ce producea saci pentru seminţe, dispozitivul şi-a schimbat poziţia şi a tăiat sacul. Astfel au apărut pentru prima dată ambalajele semi-flexibile.

Cutiile pliate din carton au apărut pentru prima dată în 1912, fiind fabricate de o companie producătoare de biscuiţi, National Biscuit Company (NABISCO). Acelaşi brand va lansa pe piaţă şi celebrele ambalaje pentru fulgi de porumb, atât de populare în Statele Unite. Ambalarea fulgilor de porumb în cutii de carton se realizează prima dată în 1906, metoda fiind dezvoltată de William Kellogg şi de fratele său. Iniţial, cutiile de carton cu fulgi de porumb înăuntru erau destinate bolnavilor dintr-un sanatoriu, acestea făcând parte dintr-un regim de însănătoşire. Cum ideea a prins la publicul larg, comercializarea fulgilor de porumb în cutii de carton se extinde rapid, ulterior adăugându-se încă un înveliş de hârtie cerată, pentru a proteja mai bine cerealele din cutiile de carton.

Aşadar, a fost un drum lung al apariţiei ambalajelor – destinate transportului şi conservării produselor – din cele mai vechi timpuri până în ziua de astăzi.

Astăzi însă, din fericire, putem comanda oricând ambalaje din carton, în toate formele şi mărimile. Pentru aceasta, de exemplu, putem folosi datele de contact de mai jos.

Propack Ambalaje

Adresa: str. Călăraşi nr. 106, Sebeş, jud. Alba, România

Telefon: 0258 733 644, 0751 200 882, 0751 200 883

E-mail: office@propackambalaje.ro

A Saptea Dimensiune • 07-08-2023, 12:00:34 • 1659 vizualizari

Continuare pe A Saptea Dimensiune »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14379 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri