X

Interviu | Istoricul Cosmin Popa: Rusia și Putin își reorganizează economia și societatea pentru un război de durată

Occidentul are o singură alternativă, adaugă expertul în spațiul ex-sovietic: menținerea fluxului de armament greu către Ucraina.

În interviul pentru Europa Liberă, istoricul face o radiografie războiului din Ucraina, a stării de spirit din societățile ruse și ucrainene și punctează ceea ce descrie drept „interesele reale" ale Beijingului în raport cu statele occidentale.

Principalele puncte ale discuției:

Embed Răspândește
Embed Răspândește

Nici o sursă media

0:00 0:07:50 0:00

Europa Liberă: Cum trebuie să privim ceea ce se întâmplă pe frontul de est din Ucraina?

Cosmin Popa: În momentul de față avem de-a face, de fapt, cu un război de uzură. De ce un război de uzură? Este evident că planul lui Putin este acela de a atrage Kramatorsk și Sloviansk în ceea ce el numește eliberarea Donbasului. Este, de fapt, ocuparea Donbasului. Eventuala ocupare de către Rusia a acestor două orașe care reprezintă două noduri foarte importante logistice pentru sud-estul Ucrainei, ar permite tăierea, decuplarea sud-estului Ucrainei de la cealaltă parte a Ucrainei.

Sigur, de aici și luptele de uzură din cele două orașe. Apoi, vedem Bahmut - nu putem spune că este încercuit din punct de vedere tactic, dar este limpede că, dacă lucrurile vor continua așa cum continuă, vor fi mari probleme legate de aprovizionarea sa cu armament și cu celelalte lucruri necesare purtării operațiunilor de război.

Aș fi foarte atent la operațiunile din regiunea Svatove-Krimenne care sunt extrem de importante atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, pentru că permit controlul regiunii din Herson - Zaporojie.

Acolo este o șosea foarte importantă atât pentru ucrainieni, cât și pentru ruși. Și sigur, există o serie de lupte în regiunea Zaporojie de importanță locală, lupte menite atât din perspectivă rusească, cât și din perspectivă ucraineană, să mențină frontul, dând posibilitatea celor două tabere să acumuleze rezerve și să își concentreze trupele și celelalte materiale necesare operațiunilor de amploare.

Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în armatele Rusiei și Ucrainei, vom vedea că ambele iau măsuri menite să susțină un război de lungă durată. Asta are loc odată cu revenirea oficialului Gherasimov la conducerea operațiunilor militare, ceea ce poate fi interpretat ca un act de penitență din partea lui Putin, de revenire la putere a militarilor.

În momentul de față nu știm cât din planul dezastruos de invadare a Ucrainei a fost conceput de Gherasimov și cât a fost conceput de Putin sub influența FSB-ului.

Din acest punct de vedere, Gherasimov încă urmează să arate că este sau nu un ofițer de stat major inteligent.

Ceea ce putem deja constata este că se iau măsuri menite să întroneze disciplină tactică operațională în armata rusă.

Zilele trecute a fost semnată de către președintele Zelenski o lege prin care se înăsprește practic răspunderea militarilor ucraineni pentru insubordonare în executarea ordinelor și așa mai departe.

Practic, instanțelor le este interzis să mai dea de pedepse cu suspendare, ceea ce arată că și armata ucraineană are probleme de disciplină, ceea ce este normal să se petreacă într-un război de atât de mare uzură cum este cel din Ucraina.

În momentul de față suntem într-o perioadă de conservare în care ambele tabere încearcă să-și organizeze rezervele, să se pregătească pentru viitoarea ofensivă.

Ceea ce este absolut esențial pentru soarta acestui război este ca, în această perioadă, până în primăvară, Putin să nu-și atingă niciunul dintre obiectivele politice pe care le vizează.

Europa Liberă: Care ar fi obiectivele sale politice?

Cosmin Popa: De data asta trebuie să-i dăm crezare, cel puțin să luăm în considerare declarațiile pe care le face legate de așa zisa eliberarea Donbasului, așa cum o numește el.

Practic, decuplarea sud-estului Ucrainei de partea de vest a Ucrainei i-ar permite lui Putin un tip de conservare a acestui război, un tip de conservare care, de asemenea, i-ar permite și să se proclame victorios, cel puțin parțial, și să își pregătească mult mai bine și mult mai temeinic pozițiile pentru o viitoare confruntare finală cu Ucraina și, de ce nu, cu întreg Occidentul.

De aceea, în momentul de față, sosirea armamentului necesar unei ofensive ucrainene este esențială pentru soarta politică a întregii Europe. În momentul de față este absolut capital ca Putin să nu-și atingă obiectivele politice anunțate. De ce? Pentru că acest lucru este posibil să ducă și la schimbări în interiorul societății ruse. Din păcate, cea mai plauzibilă salvare a Europei de la acest război constă tot în acțiunile rușilor.

Europa Liberă: În privința frontului, la ce să ne așteptăm, în partea de nord, în relația cu Belarusul? Se vorbea la un moment dat de o nouă posibilitate de a ataca Kievul printr-o coaliție. Există ceva palpabil în această direcție sau sunt doar tatonări?

Cosmin Popa: Nu. Dacă ne uităm pe hartă, vedem că această potențială direcție de atac a Rusiei asupra Ucrainei este cea mai apropiată de Kiev, teoretic și geografic, dar nu și militar. Repet, Kievul este cel mai ușor de abordat, venind din Belarus, practic în acea porțiune în care se întâlnesc granițele celor trei state.

Sigur că în Belarus are loc un tip de concentrare de forțe rusești, are loc o compatibilizare accelerată a standardelor și practicilor procedurilor militare belaruse cu cele rusești.

Armata din Belarus a început să scoată din conservare tehnica militară, asta arată foarte clar că avem de-a face cu niște pregătiri.

Sunt o serie de argumente ca Putin să pledeze pentru intensificarea pregătirii militare, însă îmi este foarte greu să-mi închipui, în momentul de față, o ofensivă asupra Kievului, plecată din Belarus, în absența altor ofensive rusești pornite pe celelalte fronturi.

Ceea ce va deosebi fundamental ofensiva rusească, în cazul în care ea se va produce, deși și aici există foarte multe semne de întrebare, este că armata rusă o va planifica astfel încât să aibă foarte mari șanse de succes - nu va mai aștepta primiri cu flori în orașele ucrainene și va fi planificată, cu siguranță, ca o ofensivă distrugătoare.

De aceea, este esențial ca Rusia să nu-și poată pregăti această ofensivă, iar cea mai bună cale, cea mai eficientă, este să împiedici reportarea unor succese.

Europa Liberă: Furnizarea de arme de către Occident la nivelul așteptat de Ucraina, ar putea întoarce în momentul de față decisiv rezultatul? Ar putea să dea Ucrainei posibilitatea să respingă Rusia?

Cosmin Popa: Cu siguranță, noi suntem acuma într-o dilemă absolut insolvabilă aprovizionarea Ucrainei cu armament greu și, poate, cu armament ofensiv, creșterea razei de acțiune a rachetelor de care dispune și așa mai departe, lucruri absolut necesare în orice război.

Pentru că nu poți vorbi serios despre respingerea inamicului atâta vreme cât nu îl poți îndepărta de granițele tale.

Cu toate astea, creșterea capacității ofensive a Ucrainei este în același timp o mare oportunitate politică, cât și un mare pericol.

Problema sau dilema fundamentală este că orice am face, oricare ar fi atitudinea Occidentului față de Ucraina, în următoarele luni, tot în aceeași dilemă ne vom afla.

Situația temporizării aprovizionării Ucrainei cu armament greu nu ar face decât să crească apetitul Rusiei militar și politic, iar aprovizionarea din plin cu acest tip de armament ar predispune sau va predispune cu siguranță, în cazul unor eșecuri militare, conducerea politică a Rusiei către folosirea altor tipuri de armament, inclusiv nuclear.

Europa Liberă: Există vreun moment în primăvara care urmează la care trebuie să fim foarte atenți?

Cosmin Popa: Vor fi mai multe momente în care va trebui să fim foarte atenți. Primul este cel legat de ceea ce spuneam mai devreme, încercarea Rusiei de ocupare a celor două noduri, Kramatorsk și Sloviansk.

Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, evident, cu ajutorul Rusiei, au mai încercat să facă asta în 2014, acolo s-a dat cea mai importantă luptă a acestui război pe care Rusia l-a început pe teritoriul Ucrainei.

O eventuală ocupare de către ruși a acestor două orașe practic ar însemna în jumătate înfrângerea Ucrainei, iar celelalte succese militare rusești ar veni aproape într-o înlănțuire logică, odată cu această decuplare a celor două părți ale Ucrainei.

Trebuie să urmărim în fiecare zi luptele mai sus menționate, pentru că ele ne spun foarte multe lucruri despre tendințe.

Europa Liberă: Care este starea de spirit în cele două societăți? Știm, acum câteva luni rușii aveau niște manifestări antirăzboi. Mai sunt acolo?

Cosmin Popa: Sigur că există, pe reacțiile din Rusia, apariția, dacă vreți, a locurilor de penitență pe lângă monumentele închinate unor personalități ucrainene proruse certifică existența unei astfel de atitudini.

Problema care se pune este în ce măsură această atitudine este împărțită de largi segmente ale populației și cât de eficient este aparatul de represiune rusesc.

În ultimele săptămâni, bugetul aparatului de represiune rusesc a fost mărit foarte tare, precum și numărul trupelor de represiune.

Sigur că asta nu ajunge să faci un popor de 140 de milioane să tacă la nesfârșit. În ce măsură va reuși regimul politic rusesc nu atât să tempereze, cât să pună o presiune asupra marilor orașe susceptibile de revoltă ne va da foarte clar gradul de probabilitate al menținerii la putere nestingherită a regimului.

Europa Liberă: Am văzut revolte și în locul mai îndepărtate de Moscova.

Cosmin Popa: Există două tipuri de revolte, există revolte civice și există revolte cu substrat național. Dacă vă referiți la cele din Tuva, la cele din Osetia, sigur, acolo, pentru că această politică de mobilizare rusească capătă accentele unui genocid național. În Tuva, este o populație mică, la fel și în Osetia, la fel cei din Buriatia, regiunea buriato-mongolă, sigur că problema se pune la fel pentru Balcani. Toate acestea sunt popoare caucaziene mici.

Pe fondul problemelor sociale și de ce nu, și politice, pentru că intrarea structurile militare ale acestor oameni asigură nu doar un tip de securitate socială, iluzorie, e drept, dar asigură și un tip de protecție politică în fața unor autorități de obicei abuzive. Abuzul instituționalizat al autorităților se practică nu doar în Cecenia lui Ramzan Kadîrov, se practică mai peste tot în aceste regiuni.

Embed Răspândește
Embed Răspândește

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00

Ele însele sunt structurate, conduse și administrate în baza unui spirit asiatic străin de ideea de democrație. Deci, din acest punct de vedere, este absolut normal să apară astfel de reacții, însă trebuie să ținem cont de faptul că revoltele de genul ăsta nu sunt revolte cu substrat civic, sunt revolte cu substrat național și, dacă revoluția militară a Rusie va fi una nefavorabilă. Ele nu vor face decât să se înmulțească revoltele civice.

Ceea ce nu înțeleg rușii și nu înțelege Putin în mod evident este că Rusia, Uniunea Sovietică și Imperiul Rus sunt trei țări diferite.

Europa Liberă: Vom asista, în eventualitatea în care Rusia pierde războiul la o divizare a actualei Rusii?

Cosmin Popa: În primul rând că mai avem foarte mult până la pierderea războiului de către Rusia, din păcate. În momentul de față, Rusia și Putin reorganizează economia și reorganizează societatea pentru a face față unui război de durată. Ceea ce nu înțeleg rușii și nu înțelege Putin în mod evident este că Rusia, Uniunea Sovietică și Imperiul Rus sunt trei țări diferite.

Oricât ar vrea el să se raporteze la experiența istorică a celor trei state, ele sunt foarte diferite, popoare diferite, mentalități diferite și, pe cale de consecință, evoluțiile vor fi diferite. De aceea, eu nu cred în repetarea istoriei.

Sigur că există tendințe centrifuge în Rusia, ele au existat mereu. Una dintre măsurile cele mai radicale pe care Putin le-a luat la venirea sa la putere a fost ceea ce s-a numit unificarea spațiului constituțional rus, politică în interiorul căreia practic a desființat funcțiile elective din regiunile rusești, subordonând totul la ceea ce se numește în Rusia „verticala puteri”.

Acum, există aceste tendințe, însă ele nu sunt atât de puternice încât să asistăm la o dezintegrare a Rusiei europene.

Sigur că probleme vor fi, așa cum a fost peste tot în Caucaz, în periferiile naționale ale Rusiei, la o încercare a satrapilor locali de protejare și de tranzacționare a propriilor competențe și puteri pentru a supraviețui. Însă dezintegrarea Rusiei nu o văd ca pe un scenariu obligatoriu în condițiile pierderii războiului și nici nu cred că ar aduce un plus de securitate majoră Europei.

Europa Liberă: Care ar fi interesul Chinei într-o astfel de situație?

Cosmin Popa: Sunt două tipuri de interes. După cum foarte bine știți, China, în primul rând, privește cu foarte mare atenție nu atât reacția militară a Americii - pentru că Beijingul știe exact că implicarea Statelor Unite ale Americii militară este una minoră în acest război.

Implicarea directă, sigur că e o asistență financiară, este cea mai puternică asistență financiară, cea mai departe, însă implicarea militară, tehnologică este minoră în acest război și, în primul rând, Beijingul este interesat de soarta democrației occidentale. Asta este principalul punct de interes al Beijingului, acest război.

Acesta este punctul de întâlnire între Beijing și Moscova, Moscova și Beijingul au deja o alianță ideologică menită să submineze democrația. Sigur că după aceea mai sunt o serie de concluzii pe care le poate trage referitoare la Taiwan.

Terenul pe care se dă această confruntare nu este altul decât estul Rusiei. În momentul de față, China nu face decât să cumpere foarte ieftin ceea ce are de vândut Rusia și să dea Rusiei atât cât să poată supraviețui. Dar concluziile finale încă nu s-au tras și nu se vor trage decât la sfârșitul acestui război.

Însă, repet, interesul major care unește în momentul de față cele două țări este legat de soarta democrației occidentale, pentru că pierderea războiului în Ucraina va însemna în mod automat decăderea democrațiilor occidentale.

Europa Liberă: Pierderea războiului de către…

Cosmin Popa: Pierderea războiului de către Ucraina, pe cale de consecință, de către Occident.

Europa Liberă: Revenind la partea economică, există influențe majore ale sancțiunilor impuse de către Occident în Rusia?

Cosmin Popa: Efectele majore de-abia acum încep să se vadă. Trebuie să pornim să facem câteva constatări.

Europa Liberă: Vorbeați de o reorganizare economică adaptată războiului.

Cosmin Popa: În Rusia, în momentul de față, practic noi nu mai avem industrie auto. Avem de-a face cu un declin major al industriei extractive de cărbune, un declin major, evident în extracția de gaze și de petrol.

Sigur că atât gazele, cât și petrolul se extrag, pentru că, după cum foarte bine știți, nu poți opri zăcămintele exploatate de gaz și de petrol, să închizi robinetul ca la apă. Ori le arzi, ori le elibereze în aer sau pe câmpuri. În momentul de față, Rusia exportă cu puțin peste costul de transport în India și în China.

Și, totuși, să nu uităm că această alianță a puterilor autoritare, a teocraților, a așa-ziselor valori tradiționale pe care le proclamă ei, este o alianță destul de problematică pentru că, iată, cum această problemă energetică, practic cu cine se află în concurență astăzi, în China, petrolul rusesc?

Cu nimeni altul decât cu petrolul iranian, de la care Rusia ia armament și, la rândul ei dă, pentru că Iranul nu-i dă degeaba și nu-i dă pentru banii, ci pentru accederea la tehnologie aviatică și tehnologie reactivă. Mai sunt o serie de efecte legate de rata inflației.

În momentul de față, inflația rusească este ținută sub control în mod artificial. Sigur că o relaxare a inflației nu va însemna automat o criză economică severă, însă sunt o serie de mari întreprinderi care au început concedierile în industria extractivă, de petrol și de gaze în Rusia, ceea ce iarăși este un semnal foarte important.

Nu trebuie contat foarte mult pe o scădere dramatică a rezervelor valutare rusești. Sigur că foarte multe dintre țările europene au încetat să mai cumpere petrol din Rusia, dar asta nu înseamnă că nu cumpără de la a treia parte.

Nu întâmplător, Rusia și-a achiziționat o flotă așa zisă fantomă de petroliere, marea parte dintre ele cumpărate de la oligarhii greci scoase din uz, cu care transportă pe mările lumii petrolul.

Și cum îl transportă? Foarte simplu. De obicei se amestecă cu cel din Kazakhstan, Azerbaidjan, astfel încât să fie nedetectabil, pentru că nu mai poți să aplici sancțiunile asupra unui tip de petrol pe care nu îl detectezi ca proveniență.

Și petrolul ăsta este cumpărat de la alți furnizori, practic furnizori-intermediari, diverse case de comenzi de către foarte multe dintre țările europene. Deci nu mi-aș face „griji” cu privire la stoparea fluxului de valută care vine în Rusia.

Pentru Rusia este fundamental, așa cum vede Putin acum situația, să ia producția de armament, dar iarăși și aici este prizonierul acelei iluzii despre care vorbeam, și anume că se gândește la industria de armament a Rusiei ca la industria de armament sovietică și ele sunt foarte diferite.

Practic, rezultatele economice bune anunțate de Putin în ultima vreme se bazează, în mare măsură, pe creșterea producției de armament care este cuantificată precum creșterea de producție industrială. În realitate, de fapt, trebuie să te uiți la puterea de cumpărare a populației, cât cumpără populația bunuri, iar această putere de cumpărare a scăzut cu 10% și asta nu e decât începutul.

Deci, odată început, odată ce își fac simțită prezența, efectele dramatice ale sancțiunilor se vor accelera, se vor adânci, iar această coborâre rapidă a Rusiei a început.

Embed Răspândește
Embed Răspândește

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Europa Liberă: Dacă trecem de partea cealaltă, care este starea de spirit în Ucraina? A rămas cea de acum aproape un an?

Cosmin Popa: O să încep să vă răspund la această întrebare printr-o scurtă constatare care v-ar putea părea paradoxală: deși Ucraina se pretinde a fi o democrație, în realitate, știm mult mai puțin despre starea de spirit în Ucraina decât știm despre starea de spirit din Rusia, ceea ce înseamnă că aparatul militar ucrainean a reușit să-și facă foarte bine treaba, punând practic asupra societății un capac destul de greu, astfel încât să nu vedem foarte, foarte multe lucruri.

E evident că a apărut și în Ucraina o stare de oboseală a războiului. Nu mai există entuziasmul inițial al mobilizării, ceea ce este absolut normal. Asta arată că a venit rândul populației care avea o atitudine destul de nuanțată față de o eventuală ocupație rusească să se exprime, pentru că altfel nu pot să-mi explic încercările aproape disperate ale multor bărbați din Ucraina de a evita mobilizarea.

Sigur că mai sunt și o serie de probleme legate de competiția politică din interior a elitelor ucrainene. În ultima vreme, iată că asistăm la o încercare din ce în ce mai pregnantă a lui Budanov, șeful informațiilor militare ucrainene, de a juca un rol politic independent.

O arată felul în care a expediat asasinarea lui Denis Kireev după prima rundă de negocieri de la Istanbul între Rusia și Ucraina, bancher ucrainean legat de spionajul de serviciile de informații ucrainene și prin intermediul căruia s-au aflat o serie de informații foarte importante privitoare la ofensiva rusească în Ucraina - a participat la această rundă de negocieri, apoi a fost executat, se pare, chiar de către serviciile secrete ucrainene și înmormântat ca un erou.

Acolo lucrurile încă nu sunt elucidate. Mi s-a părut nu atât bizară, cât încărcată politic povestea din jurul demisiei lui Arestovici, purtătorul de cuvânt al oficiului prezidențial și, de asemenea, zilele trecute, demisia adjunctului, despre care se știa că exista un conflict foarte serios cu Andrei Yermac care este practic factotumul acestei Administrației Prezidențiale.

Deci, iată un tablou politic destul de complex pe care imaginea internațională a președintelui Zelenski deocamdată reușește să-l estompeze. Însă iată că se înmulțesc afacerile de corupție și toate acestea ne trimit cu gândul la necesitatea unor măsuri politice de natură să reseteze sistemul politic ucrainean și, de aici, societatea.

Este limpede că în societatea ucraineană, sigur că ea rezistă, sigur că face față foarte bine războiului, armata, întreaga societate, speranțele rușilor că, odată întreruptă lumina în Ucraina, oamenii vor ieși în stradă să ceară înlăturarea lui Zelesnki a fost în deșert, dar ucrainenii, ca oricare dintre noi, au nevoie de un orizont.

Sigur, nimeni nu pretinde ca acest orizont să fie foarte exact, dar el trebuie să existe, iar în momentul de față lipsește. De aceea, înarmarea Ucrainei este importantă pentru potențarea capacității societății ucrainene ucrainene de a rezista.

Europa Liberă • 27-01-2023, 12:01:02 • 1242 vizualizari

Continuare pe Europa Liberă »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14458 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri