X

Imparatul ucis de dorinta de a obtine nemurirea

Qin Shi Huang a fost primul imparat al Chinei unificate si, in decurs de cateva decenii, si-a invins toti dusmanii. O singura dorinta mai avea: sa invinga moartea. Povestea cautarii nemuririi de catre Qin Shi Huang pare desprinsa dintr-un basm. In ultimii zece ani din viata sa a trimis fiecare savant, magician si intelept chinez in cautarea unui elixir care sa il impiedice sa moara.

 Desi acest lucru pare de domeniul legendei, s-au gasit numeroase dovezi arheologice care sustin unele dintre cele mai incredibile parti ale povestii. Cu cativa ani in urma, arheologii din China au descoperit seturi de fise de lemn pe care era scris ordinul imparatului, trimis catre provincii. Unele dintre raspunsurile pe care guvernatorii sai le-au trimis inapoi s-au pastrat pana astazi.

 Un oficial din Duxiang si-a cerut scuze pentru ca nu au descifrat inca secretul nemuririi, dar a promis ca isi va dubla eforturile. Un altul, din Langya, i-a trimis imparatului o planta dintr-un munte local despre care credea ca ar putea face un om nemuritor. Dintre toate raspunsurile primite Qin Shi Huang a avut cea mai mare incredere in cel de la magicianul Xu Fu.

 Xu Fu i-a scris imparatului spunandu-i ca exista un loc numit Insula Penglai, in Oceanul Pacific. Acolo, a jurat el, traiau opt nemuritori care detineau elixirul vietii. Xu Fu i-a explicat ca ar avea nevoie de o flota luxoasa si de un harem de 6000 de fecioare frumoase pentru a le oferi nemuritorilor drept tribut. Imparatul era dispus sa se foloseasca de orice cheltuiala daca ii putea garanta viata vesnica. Qin Shi Huang i-a dat vrajitorului haremul si flota si l-a trimis la drum. Xu Fu nu avea sa gaseasca niciodata elixirul vietii sau nemuritorii de pe Insula Penglai.

 Dupa toate probabilitatile, probabil ca nici macar nu a incercat. Gasise o modalitate de a obtine un harem de 6000 de virgine si o flota imperiala si avea de gand sa traiasca in lux cat mai mult timp. Qin Shi Huang s-a intors la palatul sau si a asteptat vesti de la Xu Fu.

 Cum vestile intarziau, imparatul a trimis alte patru solii in cautarea ierburilor vietii vesnice, dar nici acestia nu au mai revenit. Furios pe magicieni, alchimisti, vraci si intelepti, Qin Shi Huang a poruncit ca 460 dintre ei sa fie ingropati de vii. In cele din urma, a inceput sa ia niste pastile recomandate de unul dintre alchimistii ramasi in viata. Cum s-a simtit mai bine, a inceput sa inghita tot mai multe asemenea pastile, fara sa stie ca acestea contineau mercur otravitor.

 La un moment dat, a luat o doza letala si a murit in aceeasi noapte. Pentru China, disparitia suveranului unificator, la doar 49 de ani, a fost o catastrofa. Imparatul, convins ca va deveni nemuritor, nu desemnase niciodata un mostenitor, pur si simplu pentru ca acest lucru nu i se paruse necesar.

 Ministrul care il insotea a incercat sa-i musamalizeze moartea cat de mult a putut. I-a trimis cadavrul in capitala intr-o caleasca acoperita, flancata de carute pline de peste putrezit, pentru a impiedica pe oricine sa simta duhoarea trupului intrat in putrefactie. S-a urcat chiar si el in caleasca si s-a prefacut ca isi hraneste stapanul pentru a mentine iluzia.

 Dar moartea imparatului nu a putut ramane un secret la nesfarsit. In scurt timp, fiii si ministrii lui Qin Shi Huang au inceput sa se infrunte intre ei, declansand un sangeros razboi civil. China unificata de Primul Imparat s-a destramat, iar dinastia despre care acesta jurase ca va dura 10.000 de generatii s-a stins odata cu el.

GABRIEL TUDOR

Magazin istoric • 29-11-2022, 12:01:17 • 259 vizualizari

Continuare pe Magazin istoric »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12472 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri