X

Împăratul Caligula modelul nebunilor de peste veac

De-a lungul secolelor numele lui Caligula a fost o piesă de schimb pentru nebunie, infamie, sadism şi, nu în ultimul rând, perversiune. Sadicii celebrii ai istoriei, s-ar părea că își făceau idoli din cezarii nebuni. Astfel reiese din surse precum Suetonius. Datele pe care le avem despre Caligula depind în mare parte de Suetonius. Până în prezent nu s-au păstrat foarte multe informații legate de domnia lui Caligula. „Analele” lui Tacitus care tratau domnia lui Caligula s-au pierdut. Sursele pe care le mai avem despre domnia lui Caligula ar fi: Dio Cassius, Flavius Iosephus şi Philo Iadaeus, al cãrui pamflet „Legatio ad Gaium”. Dar acestea din urmă sunt mult mai recente, încât pot fi considerate surse contemporane.

Astfel, mare parte din scrierile legate de viața acestuia țin mai mult de domeniul fantasticului. Dar putem fi siguri de faptul că împãratul s-a nãscut pe data de 31 august în anul 12 în Antium. Acesta a fost fiul lui Germanicus Iulius Caesar şi al Agrippinei. După doi ani ajunge la frontiera renană. Aici primind porecla de „caligula” pe baza încălţărilor militare foarte mici. În perioada anilor 18-19 îşi însoţeşte părinţii în orient. Aici, Germanicus, moare, iar viitorul împărat se întoarce cu mama sa la Roma.

Caligula este arestat, mai apoi va locui cu bunica sa până în anul 32 p. Chr., an în care Tiberius îi cere să se alăture casei imperiale. Primii săi ani de domnie au fost cât se poate de normali, se crede că sub influența Antoniei, bunica sa. După moartea ei, în anul 37, Caligula, se îmbolnăvește grav. Este și perioada în care se crede că sănătatea lui mintală se deteriorează. După acest episod, împăratul, începe să își câștige statutul de nebun.

Printre cele mai ciudate decizii luate de el se numără și ordonarea morții lui Macro şi a lui Tiberius Gemellus. Mai apoi condamnã senatul pentru greşelile din timpul domniei lui Tiberius. Pentru le impune trupelor sale să strângă scoici de pe plajă. Apoi îl execută pe Cornelius Lentulus Gaetulicu, sub acuzația că ar fi complotat împotriva lui. Împăratul Caligula instituie o epocă a terorii. Este obsedat, frizând paranoia, de teama că va fi asasinat. De asemenea este recunoscută și megalomania acestuia, acceptând mai multe onoruri extravagante. Astfel, este reprezentat adesea aproape de stadiul unei divinități.

Împăratul megaloman se face vinovat și de tulburãrile din Ierusalim, acestea având la bază nemulțumirea față de intenţia de a impune venerarea sa în templu. Acesta, în cele din urmă are parte de sfârşitul care l-a obsedat. astfel, pe 24 ianuarie 41 p. Chr., Va fi ucis împreună cu soția și fiica acestuia.

Internet • 07-07-2020, 12:29:02 • 106 vizualizari

Continuare pe Internet »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 725 articole • 122 documentare • 509 melodii • 886 bancuri