X

Gilles de Rais, pedofilul criminal în serie care a fost prieten cu Ioana d’Arc

Gilles de Rais are onoarea dubioasă de a face parte din lunga listă de personaje infame care au intrat în „istoria neagră”. Alături de Ivan cel Groaznic și Elisabeta Bathory, care erau considerați monștri chiar și într-o epocă în care actele de cruzime extremă erau ceva obișnuit, Gilles de Rais a fost definit de contemporanii săi drept criminal în serie, pederast, sadic și eretic, deși făcea parte din nobilimea din Franța secolului al XV-lea.

Mulți istorici l-au catalogat pe Gilles de Rais drept un copil răsfățat și obsedat de putere, un om ale cărui fapte barbare l-au inspirat pe autorul francez din secolul al XVII-lea Charles Perrault să scrie basmul „Barba Albastră”.

Personalitatea capricioasă și impulsivă a fost atestată de Gilles de Rais însuși la proces, când a declarat că „te saturi și te plictisești de obișnuit. Am început să ucid pentru că mă plictiseam și am continuat pentru că îmi plăcea să mă descarc.”

O cruzime ieșită din comun

Gilles Montmorency-Laval, baron de Rais, s-a născut în septembrie 1404 la Château de Champtocé, una dintre proprietățile puternicei și bogatei sale familii din sudul Bretaniei.

La vârsta de 11 ani, Gilles și-a văzut tatăl murind în timpul unei vânători, spintecat de colții unui mistreț. Imaginea l-a șocat într-o asemenea măsură, încât probabil că i-a provocat o traumă pe viață.

După moartea tatălui, bunicul, Jean de Craon, un om sadic, care își trata servitorii cu o cruzime extremă, a preluat sarcina educației lui Gilles.

Ioana d’Arc luată prizonieră la Compiègne. Tablou pictat între 1886 și 1890 de Eugène Lenepveu. Foto: PD

Crescut printre moștenitori ai aristocrației franceze, Gilles a devenit un tânăr încrezut și capricios, care a fost făcut cavaler la vârsta de 14 ani.

A intrat apoi în serviciul ducelui Ioan al V-lea al Bretaniei, unde s-a remarcat prin sălbăticia de care dădea dovadă în luptă. Tânărul era extrem de agresiv și nu se dădea în lături de la nimic. La vârsta de doar 15 ani a avut parte de prima sa victimă, în timpul unor exerciții de scrimă.

Gilles de Rais și Ioana d’Arc

La vârsta de 17 ani, Gilles a răpit-o pe Catherine de Thouars, o tânără moștenitoare cu care, în ciuda refuzului familiei ei, s-a însurat chiar în ziua sechestrului.

Totuși, căsătoria nu a avut succes. Gilles avea porniri homosexuale și a fost nevoie de șapte ani pentru ca cei doi să ajungă să aibă singurul lor copil. În cele din urmă, după ce a devenit tată, Gilles și-a părăsit soția și nu s-a mai ocupat niciodată de fiica sa.

Gravură reprezentându-l pe Gilles de Rais în timpul participării sale la război alături de Ioana d’Arc. Foto: Cordon Press

În 1429, reputația lui Gilles ca războinic curajos a ajuns la urechile regelui Franței, care a apelat la serviciile acestuia pentru a elibera orașul Orleans, asediat atunci de englezi. Acolo, Gilles a întâlnit-o pe Ioana d’Arc, de care a fost fascinat instantaneu.

Cei doi aveau să conducă o armată numeroasă care, în doar opt zile, a eliberat orașul Orleans din mâinile englezilor. La scurt timp după aceea, Gilles va fi numit mareșal al Franței.

În timpul uneia dintre numeroasele încăierări care au avut loc, Gilles i-a salvat viața Ioanei, undeva foarte aproape de Paris, și, de asemenea, a încercat să o elibereze atunci când a fost capturată și condamnată de către englezi pentru vrăjitorie și erezie, la Rouen.

Din acel moment, lucrurile au început să meargă prost pentru Gilles. În 1434, cancelarul La Tremoille, marele său susținător la curtea franceză, a căzut în dizgrație, iar Gilles și-a pierdut titlul de mareșal.

Procesul lui Gilles de Rais, cu episcopul Jean de Malestroit, 1440. Pictură din arhiva Bibliotecii Naționale a Franței, Paris. Foto: PD

A fost o pierdere de prestigiu pentru el, dar nu și din punct de vedere financiar, deoarece averea sa era atunci foarte mare, atât din moștenirea propriei familii, cât și din prada de război.

Cercul întunecat al lui Gilles de Rais

Gilles de Rais s-a retras la posesiunile sale din Bretania și acolo a dus o viață de lux și excese, organizând banchete somptuoase. De Rais a devenit apoi interesat de magie și alchimie, adunând la curte „magicieni, necromanți, vrăjitori, adoratori ai diavolului și alchimiști”, majoritatea niște pungași și escroci, de fapt.

În această companie, de Rais îl invoca pe diavol și organiza ritualuri satanice. Aceste fapte au ieșit la iveală în timpul procesului la care a fost supus în 1440, după ce a fost arestat, la 15 septembrie în același an, din ordinul episcopului de Nantes.

În timpul procesului, Gilles de Rais a fost acuzat nu numai de practicarea vrăjitoriei, ci și de erezie, sodomie și, cel mai șocant și îngrozitor, de uciderea de copii.

Dar este posibil ca locotenentul credincios al Ioanei d’Arc să fi devenit în timp un ucigaș de copii? Ei bine, se pare că a făcut-o. Numeroși martori, majoritatea țărani care lucrau pe terenurile lui, au declarat că mulți dintre copiii lor, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, au dispărut în timp ce își desfășurau activitatea pe câmp.

Crimele oribile ale lui Gilles de Rais

Timp de mai bine de șapte ani, au avut loc aproximativ 200 de dispariții în apropierea diferitelor proprietăți ale lui Gilles de Rais, conform declarațiilor martorilor. De fapt, familiile copiilor dispăruți l-au suspectat încă de la început, dar figura lui era atât de înfricoșătoare, încât nu au îndrăznit niciodată să îl denunțe.

În cele din urmă, în timpul procesului, Gilles de Rais însuși și complicii săi au mărturisit faptele teribile.

Procesul a consemnat că evenimentele s-au derulat astfel: Gilles de Rais le dăduse ordin asasinilor săi să-i aducă numai copii „frumoși ca îngerii”. Odată ajunși în castel, erau duși într-o cameră „specială” unde, pentru a-i împiedica să țipe, erau legați de gât.

„Îi lega de gât, cu noduri și frânghii, în camera lui, de un cuier și de un cârlig”, au declarat martorii.

După aceea, îi viola și îi omora (uneori el însuși, alteori ordonându-le servitorilor săi să facă acest lucru) prin decapitare sau prin bătaie.

Crime „scrise în stele”

Unul dintre servitorii săi a mărturisit la proces că Gilles de Rais „a avut mai multă plăcere ucigând copii, văzându-le capetele și membrele ciopârțite și sângele curgând, decât cunoscându-i din punct de vedere carnal”.

După aceste acte oribile, cadavrele și probele erau arse. În timpul procesului s-a insinuat că Gilles de Rais a ordonat în 1437 să ardă rămășițele a 40 de copii într-unul dintre castelele sale, și anume castelul Machecoul, pentru a scăpa de dovezi incriminatoare.

Execuția lui Gilles de Rais, 1440. Biblioteca Națională a Franței. Foto: PD

În ciuda acestor dovezi documentate la proces, există istorici care pun astăzi sub semnul întrebării întreaga procedură și care cred că, de fapt, procesul lui Gilles de Rais a fost unul politic, similar celui suferit cu câțiva ani mai devreme de însăși Ioana d’Arc.

Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor opinează că Gilles de Rais chiar a comis crimele de care a fost acuzat.

În pofida zecilor de omoruri, în urma procesului, Gilles de Rais a fost condamnat la moarte pentru „practici demonice, erezie și sodomie”. În cele din urmă, după ce și-a recunoscut toate crimele, a susținut că a acționat așa cum a făcut-o pentru că „așa era scris în stele”.

La 26 octombrie 1440, Gilles de Rais a fost spânzurat la periferia orașului Nantes, iar rămășițele sale, parțial incinerate, au fost înmormântate într-o biserică din oraș.

Incredibilia • 04-02-2023, 12:01:03 • 807 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 13481 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri